Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Tydlig koppling mellan AstraZeneca-vaccin och sällsynta blodproppar i hjärnan, berättar EMA-tjänsteman

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det finns en koppling mellan AstraZenecas COVID-19-vaccin och mycket sällsynta blodproppar i hjärnan, men de möjliga orsakerna är fortfarande okända, sade en högre tjänsteman för Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) i en intervju som publicerades på tisdagen (6 april). skriver Giulia Segreti.

”Enligt min mening kan vi nu säga det, det är tydligt att det finns en koppling till vaccinet. Vi vet dock fortfarande inte vad som orsakar denna reaktion, säger Marco Cavaleri, ordförande för vaccinutvärderingsteamet vid EMA, till italienska dagligen. Messenger på frågan om det möjliga sambandet mellan AstraZeneca-skottet och fall av blodproppar i hjärnan.

Cavaleri tillade att EMA skulle säga att det finns en länk även om tillsynsmyndigheten sannolikt inte skulle vara i stånd den här veckan att ge en indikation angående åldern på individer som AstraZeneca-skottet skulle ges.

Han tillhandahöll inte bevis för att stödja sina kommentarer.

AstraZeneca var inte omedelbart tillgänglig för kommentarer. Det har tidigare sagts att dess studier inte har hittat någon högre risk för blodproppar på grund av vaccinet.

Tillsynsmyndigheten har konsekvent sagt att fördelarna uppväger riskerna när de undersöker 44 rapporter om en extremt sällsynt hjärnslagringssjukdom som kallas cerebral venös sinustrombos (CVST) av 9.2 miljoner människor i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som har fått AstraZeneca-vaccinet.

Världshälsoorganisationen har också stött vaccinet.

Annons

EMA sa förra veckan att dess granskning för närvarande inte identifierat några specifika riskfaktorer, såsom ålder, kön eller en tidigare medicinsk historia av koagulationsstörningar, för dessa mycket sällsynta händelser. En orsakssamband med vaccinet är inte bevisat, men det är möjligt och ytterligare analys fortsätter, sade byrån.

En hög andel bland de rapporterade fallen drabbade unga och medelålders kvinnor, men det ledde inte till att EMA drog slutsatsen att denna kohort var särskilt utsatt för AstraZenecas skott.

EMA förväntas ge en uppdatering av sin utredning på onsdag.

Vissa länder, inklusive Frankrike, Tyskland och Nederländerna, har upphävt användningen av vaccinet hos yngre människor medan utredningarna fortsätter.

Forskare undersöker flera möjligheter som kan förklara de extremt sällsynta hjärnblodproppar som inträffade hos individer under dagarna och veckorna efter att ha fått AstraZeneca-vaccinet.

Europeiska utredare har lagt fram en teori om att vaccinet i vissa sällsynta fall utlöser en ovanlig antikropp. andra försöker förstå om fallen är kopplade till p-piller.

Men många forskare säger att det inte finns några definitiva bevis och det är inte klart om eller varför AstraZenecas vaccin skulle orsaka en fråga som inte delas av andra vacciner som riktar sig mot en liknande del av coronavirus.

I en separat intervju berättade Armando Genazzani, medlem av EMA: s kommitté för humanläkemedel (CHMP) dagligen till La Stampa att det var ”troligt” att blodproppar var korrelerade med AstraZeneca-vaccinet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend