Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

EU stämmer AstraZeneca för brott mot leveransavtalet COVID-19

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen sa på måndagen (26 april) att den hade inlett rättsliga åtgärder mot AstraZeneca (AZN.L) för att inte respektera sitt avtal om leverans av COVID-19-vacciner och för att inte ha en "tillförlitlig" plan för att säkerställa leveranser i tid, skriver Francesco Guarascio och Giselda Vagnoni.

AstraZeneca (AZN.L) sade som svar att EU: s rättsliga åtgärder var utan meriter och lovade att försvara sig starkt i domstol.

Enligt avtalet hade det engelska-svenska företaget åtagit sig att göra sina "bästa rimliga ansträngningar" för att leverera 180 miljoner vaccindoser till EU under andra kvartalet i år, totalt 300 miljoner under perioden december till juni.

Men AstraZeneca sa i ett uttalande den 12 mars att det skulle sträva efter att leverera endast en tredjedel av det i slutet av juni, varav cirka 70 miljoner skulle vara under andra kvartalet. En vecka därefter skickade kommissionen ett juridiskt brev till företaget i det första steget i ett formellt förfarande för att lösa tvister. Läs mer

AstraZenecas förseningar har bidragit till att hämma blockets vaccination, eftersom vaccinet som utvecklats av Oxford University ursprungligen skulle vara det viktigaste i en EU-lansering under första halvåret i år. Efter upprepade nedskärningar av leveranser ändrade blocket sina planer och förlitar sig nu mest på Pfizer-BioNTech (PFE.N), (22UAy.DE) vaccinerade.

"Kommissionen har inlett förra fredagen en rättslig åtgärd mot AstraZeneca", sade EU-talesmannen på en presskonferens och noterade att alla 27 EU-stater stödde åtgärden.

"Vissa villkor i avtalet har inte respekterats och företaget har inte varit i stånd att komma med en tillförlitlig strategi för att säkerställa leverans av doser i rätt tid", sade talesmannen och förklarade vad som utlöste flytten.

Annons

"AstraZeneca har helt följt avtalet om förskottsinköp med Europeiska kommissionen och kommer starkt att försvara sig i domstol. Vi tror att alla tvister är utan meriter och vi välkomnar detta tillfälle att lösa denna tvist så snart som möjligt," sade AstraZeneca.

Enligt avtalet måste ärendet lösas av belgiska domstolar.

"Vi vill se till att det finns en snabb leverans av ett tillräckligt antal doser som europeiska medborgare har rätt till och som har utlovats på grundval av avtalet", sade talesmannen.

Injektionsflaska märkt "AstraZeneca coronavirus-sjukdom (COVID-19) -vaccin" placerad på den visade EU-flaggan ses i denna illustrationsbild tagen 24 mars 2021. REUTERS / Dado Ruvic / Illustration

EU-tjänstemän bekräftade syftet med den rättsliga åtgärden var att säkerställa mer leveranser än vad företaget har sagt att det skulle sträva efter att leverera.

Flyttet följer månader av rader med företaget över leveransfrågor och bland oro över vaccinets effektivitet och säkerhet. Trots att skottet har kopplats till mycket sällsynta fall av blodproppar har EU: s läkemedelsmyndighet rekommenderat att det används för att innehålla spridningen av COVID-19.

"Vi var tvungna att skicka ett meddelande till (Pascal) Soriot", sa en EU-tjänsteman med hänvisning till AstraZenecas verkställande direktör.

Tyskland, Frankrike och Ungern var bland EU-stater som ursprungligen var tveksamma till att stämma företaget, främst på grund av att flytten inte skulle kunna påskynda leveranser, sade diplomater, men så småningom stödde de det.

Efter tillkännagivandet av den rättsliga åtgärden sa AstraZeneca att den var i färd med att leverera nästan 50 miljoner doser i slutet av april, ett mål som är i linje med det reviderade målet att bara leverera 100 miljoner skott i slutet av fjärdedel.

EU vill att AstraZeneca ska leverera så många som möjligt av de utlovade 300 miljoner doserna, men skulle nöja sig med 130 miljoner skott i slutet av juni, säger en EU-källa som är bekant med diskussionerna till Reuters och tillade att EU hade inlett ett brådskande rättsligt förfarande och åberopade ekonomiska påföljder vid bristande efterlevnad.

I ytterligare ett tecken på sin irritation gentemot företaget har det redan glömt ytterligare 100 miljoner skott som det hade möjlighet att köpa enligt kontraktet som undertecknades i augusti.

Spottet med AstraZeneca har också väckt en tvist om leveranser med före detta EU-medlem Storbritannien. AstraZeneca sa att det var förhindrat att exportera doser från brittiska fabriker för att kompensera för några av bristerna i EU, har EU-tjänstemän sagt. Nu motsätter sig EU exporten av AstraZeneca-skott till Storbritannien från en fabrik i Nederländerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend