Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

EU Digital Covid-certifikat: Acceptansperioden på 270 dagar för vaccinationsintyg börjar idag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Från och med idag (1 februari) börjar nya regler gälla för en standardacceptperiod på 270 dagar för EU Digital COVID-vaccinationscertifikat som används för resor inom EU. I linje med de nya reglerna, som anges i kommissionens Delegerad akt of 21 December 2021, måste medlemsländerna acceptera vaccinationsintyg under en period av 270 dagar (9 månader) efter slutförandet av den primära vaccinationsserien. För ett endosvaccin innebär det 270 dagar från det första och enda skottet. För ett tvådosvaccin innebär det 270 dagar från det andra skottet eller, i linje med den nationella vaccinationsstrategin, det första och enda skottet efter att ha tillfrisknat från viruset. Medlemsstaterna bör inte föreskriva en annan acceptperiod för resor inom Europeiska unionen. Standardacceptperioden gäller inte för certifikat för boosterdoser.

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: "Det kommer att finnas en EU-omfattande regel om hur länge vaccinationsintyg för primärserien måste accepteras när de används i samband med gränsöverskridande resor. Detta återspeglar det avtagande skyddet för vaccinet och understryker vikten av att få en boosterspruta. Med stöd av experterna vid European Centre for Disease Prevention and Control och European Medicines Agency kommer kommissionen noga att övervaka om framtida anpassningar av denna regel behövs.”

Dessa regler gäller endast de vaccinationsintyg som används för resor inom EU. Medlemsstater kan tillämpa andra regler när de använder EU:s digitala covid-certifikat i ett inhemskt sammanhang, men uppmanas att anpassa sig till den godkännandeperiod som fastställts på EU-nivå. Från och med idag, nya regler måste också implementeras när det gäller kodning av boosterskott i certifikat. Som redan klargjorts i december kommer boosters att registreras som: 3/3 för en boosterdos efter en primär 2-dos vaccinationsserie; 2/1 för en boosterdos efter en endosvaccination eller en endos av ett 2-dosvaccin som administreras till en tillfrisknad person. Intyg som utfärdades på ett annat sätt före det förtydligandet måste korrigeras och utfärdas igen, för att säkerställa att boosters kan särskiljas från statusen för full vaccination. Mer information om EU:s digitala covid-certifikat finns på särskild webbplats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend