Anslut dig till vårt nätverk!

Artificiell intelligens

Hur AI hjälper e-handelsplattformar att lyckas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Artificiell intelligens (AI) har så många användningsområden att det skulle vara omöjligt att lista dem alla. Faktum är att många av sätten att använda AI förmodligen inte har tänkt på ännu. Ändå blir AI ett allt mer användbart verktyg i världen av online-handel, särskilt onlinebutiker och e-handelsställen. Om du driver ett sådant företag, hur ska du då utnyttja AI idag?

Konfigurera flera butiker för olika kunder
Det var inte så länge sedan som .com-domännamn passerade 110 miljonerstrecket när det gäller nyregistreringar. I dag, verktyg för domänkontroll finns tillgängliga online för att säkerställa att nya företag kan komma åt de domännamn de behöver för sina varumärken. Detta är viktigt att veta om du kommer att kunna utnyttja AI för att skapa nya webbplatser för din e-handelsplattform att arbeta igenom. Om du till exempel har ett mode-e-handelsföretag, kanske du vill ha herr-, dam- och barnkläder på samma sida. Det finns dock inget som hindrar dig från att ha tre olika sajter alla med sina egna designtips för att hjälpa till att främja större försäljning från varje delsegment av marknaden. Om så är fallet behöver du inte längre bygga helt nya webbplatser för vart och ett av dina domännamn eller undervarumärken. Du kan helt enkelt få AI att titta på din nuvarande webbplats och duplicera den åt dig med vissa varumärkesjusteringar som du antingen kan automatisera eller implementera själv. Idag dupliceras många e-handelsbutiker på det här sättet, och erbjuder en mer skräddarsydd kundupplevelse ur en användares perspektiv utan att de ens inser att webbplatsen de besöker är en digital tvilling till en annan som ägs av samma företag.

Virtuella säljassistenter
E-handelsbutiker är som bäst när de erbjuder de produkter och köpupplevelser som kunderna kan hitta i verkliga butiker. Men alltför ofta har kunderna bara en bild av en produkt och en kort, generisk produktbeskrivning att fatta ett köpbeslut om. För att motverka detta installerar framtidstänkande ägare av e-handelsplattformar virtuella försäljningsassistenter. Dessa är i princip AI-drivna chatbots som har utbildats för att vara kunniga om produkterna som erbjuds. De kan ge rekommendationer eller tillhandahålla korta listor över produkter som kunderna kan granska baserat på vad kunden säger att de är ute efter. Ännu bättre, AI kan användas för att försiktigt driva kunder att fatta ett beslut och därigenom vägleda dem mot det önskade resultatet av att lägga en beställning.

dynamisk prissättning
När du driver en e-handelsbutik finns det inget som hindrar dig från att anpassa priserna på dina produkter efter marknadsfluktuationer eller efterfrågan. Problemet med att höja priset på en efterfrågad produkt är att det tar tid och ansträngning, förstås. Detsamma gäller när du borde sänka dina priser eftersom anpassade går förlorade för konkurrenterna. Det är här automatisering i form av AI-driven dynamisk prissättning kan vara så effektivt.

Sammanfattning
AI kommer att fortsätta att utvecklas och e-handelsplattformar kommer att behöva förändras med det om de ska förbli framgångsrika. Med tanke på effektiviteten som AI kan uppnå när det gäller upptäckt av bedrägerier, prissättning, dubblering av webbplatser och ökad försäljning, är det ett verktyg som få onlinebutiker kan klara sig utan.

Foto: Steve Johnson on Unsplash

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend