Anslut dig till vårt nätverk!

Artificiell intelligens

Det belgiska AI-företagets banbrytande nya språkmodell upptäcker hatpropaganda online på alla EU-språk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Universitetet i Antwerpens AI spin-off, Textgain, har tagit ytterligare ett stort steg framåt i kampen mot hatretorik och desinformation på internet. Den vann en prestigefylld tävling för europeiska AI-utvecklare i juni. Det bygger nu ett robust AI-verktyg från grunden. Det här verktyget kommer att upptäcka hatretorik online på alla officiella europeiska språk.

Textgain is building CaLICO over the next twelve months; it will be the world’s first advanced Large Language Model (LLM) that recognizes and processes hate speech in all official EU languages. The company aims to become the market leader in multilingual AI-based hate speech detection over the long term.

CEO Guy De Pauw said “large language models, especially commercial ones, refuse to process toxic language. This makes it almost impossible to use them to process hate speech. We are now building a language model from scratch that can process this type of content — but without generating it. That’s what makes us different”.

Textgain fick nyligen ett starkt uppsving som en av de fyra vinnarna av Large AI Grand Challenge, en prestigefylld tävling för europeiska AI-utvecklare där 94 internationella företag deltog. Den vann inte bara €250,000 XNUMX, utan också två miljoner timmars utvecklingstid på en europeisk superdator, vilket möjliggör mycket snabbare utbildning av nya AI-modeller. 

COO Redouan el Hamouchi sa "i vår digitaliserade värld finns det ett växande behov av avancerade verktyg för att moderera innehåll. Flerspråkighet är avgörande i detta avseende. Vi är glada att vi kan träna vår applikation snabbare, så att den kan hantera olika språk och kulturer inom Europeiska Unionen”.

Textgain has great ambitions. The coming year will focus on the development of the AI ‘Hate Speech’ model, with a nominal value of several million euros. With a view towards international expansion, the company will then focus – from a vantage point as market leader – on the further development of SaaS applications.

Annons

“We have a unique position in the saturated market of AI providers,” said De Pauw: “Firstly, because we are developing our own language model, instead of building on existing AI models. This immediately positions us alongside major players such as OpenAI, Google, and Meta. We also distinguish ourselves through our academic approach. We work together with policymakers, security services, social organizations and scientists. Reliability and precision are important  rather than generic solutions and unrealistic promises”.

Textgain remains committed to mapping social problems using AI technology. “The European Union has set strict standards,” said De Pauw. “The technology must be transparent, explainable, och ethical. These values are also in our DNA. It’s the only way to give people confidence in new technology.”   el Hamouchi confirmed : “Our strong ambition also reminds us of our enormous responsibility. That is why we do everything we can to ensure that we meet the highest ethical standards. We are building and will maintain very strict processes to protect privacy.”


Textgain är en spin-off av AI från universitetet i Antwerpen. Företaget har sitt ursprung från universitetets Computational Linguistics & Psycholinguistics (CLiPS) Research Center, där innovativa forskningstekniker inom NLP-området utvecklas. Textgain fokuserar på att tillämpa dessa teknologier för att hantera samhällsutmaningar, som att upptäcka hatretorik, desinformation och våldsbejakande extremism. Textgain ligger i Antwerpen, Belgien

 
 Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend