Anslut dig till vårt nätverk!

Artificiell intelligens

EIT Health säger att AI är viktigt för att skydda EU: s hälsosystem

publicerade

on

På onsdagen (23 april) lade Europeiska kommissionen fram nya regler och åtgärder som syftar till att göra Europa till det globala navet för pålitlig artificiell intelligens (AI). Den allra första rättsliga ramen för AI syftar till att garantera säkerhet och grundläggande rättigheter för människor och företag, samtidigt som AI-intag, investeringar och innovation i hela EU stärks. 

Ett Europa som är lämpligt för den digitala åldens verkställande vice president Margrethe Vestager sa: ”När det gäller artificiell intelligens är förtroende ett måste, EU står i spetsen för utvecklingen av nya globala normer för att se till att AI kan lita på. Genom att sätta standarderna kan vi bana väg för etisk teknik över hela världen och se till att EU förblir konkurrenskraftigt på vägen. Framtida och innovationsvänliga kommer våra regler att ingripa där det är absolut nödvändigt: när EU-medborgarnas säkerhet och grundläggande rättigheter står på spel. ”

Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, sade: ”AI är ett medel, inte ett mål. Det har funnits i årtionden men har nått nya kapaciteter som drivs av datorkraft. Dagens förslag syftar till att stärka Europas position som ett globalt nav för spetskompetens inom AI från laboratoriet till marknaden, se till att AI i Europa respekterar våra värderingar och regler och utnyttjar potentialen för AI för industriellt bruk. ” 

Annons

Vi pratade med Jan-Philipp Beck, VD för EIT Health, en '' kunskaps- och innovationsgemenskap '' (KIC) från European Institute of Innovation and Technology (EIT). EIT Health har uppmanat europeiska vårdgivare att anamma AI och teknik efter att pandemin belyser vårdsystemens bräcklighet.

COVID-19-pandemin har påskyndat antagandet av AI i vissa områden, men bred påverkan är fortfarande gles. EIT Health hävdar att framsteg inom AI och teknik kan vara till stor nytta för nuvarande hälso- och sjukvårdssystem och tillåta frontlinjearbetare att spendera mer tid på patientvård. Ett gemensamt EIT Health och McKinsey rapport hävdar att AI-automatisering kan hjälpa till att lindra brist på arbetskraft, påskynda forskningen och utvecklingen av livräddande behandlingar och bidra till att minska tiden på administrativa uppgifter. Aktiviteter som för närvarande upptar mellan 20-80% av läkarnas och sjuksköterskans tid kan effektiviseras eller till och med elimineras med hjälp av AI.

EIT Health har lanserat en ny AI-rapport som beskriver det akuta behovet av en post-pandemisk teknisk revolution för att förhindra att EU: s hälsosystem kämpar under det kommande decenniet.

Annons

Jan-Philipp Beck sa: ”Resultaten av AI-tankesmedelsrapporten har gett oss tydliga och konsekventa meddelanden om hur man kan driva AI och teknik framåt inom europeiska sjukvårdssystem. Vi vet redan att AI har potential att omvandla sjukvården, men vi måste arbeta snabbt och tillsammans för att bygga in det i nuvarande europeiska vårdstrukturer.

”Utmaningen med pandemin har utan tvekan bidragit till att påskynda tillväxt, antagande och skalning av AI, eftersom intressenter har kämpat för att leverera vård både snabbt och på distans. Detta momentum måste dock bibehållas för att säkerställa att fördelarna för hälso- och sjukvårdssystemen är inbäddade på lång sikt och hjälpa dem att förbereda sig för framtiden - något som kommer att gynna oss alla. ”

Artificiell intelligens

Utbildning: Kommissionen startar expertgrupp för att utveckla etiska riktlinjer för artificiell intelligens och data för lärare

publicerade

on

Den 8 juli höll kommissionen det första mötet i EU expertgrupp för artificiell intelligens (AI) och data inom utbildning. Expertgruppen är en del av Handlingsplan för digital utbildning (2021-2027), som ytterligare kommer att främja förståelsen för användningen av ny teknik och öka medvetenheten om möjligheterna och riskerna med att använda AI och data i utbildning. De 25 experterna, som väljs ut via ett öppet samtal, ska utarbeta etiska riktlinjer för AI och data riktade specifikt till utbildningssektorn. Genom att erkänna potentialen och riskerna med AI-teknik och data kommer gruppen att hantera utmaningar relaterade till icke-diskriminering samt etiska, säkerhets- och integritetsfrågor.

Det kommer också att ta itu med det trängande behovet av lärare och studenter att ha en grundläggande förståelse för AI och dataanvändning för att engagera sig positivt, kritiskt och etiskt med denna teknik. Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Artificiell intelligens och inlärningsanalys är spelförändrande teknik. De revolutionerar sättet studenter lär sig. Samtidigt är många lärare, föräldrar och elever förståeligt oroliga för vem som samlar in, kontrollerar och tolkar den information som genereras om dem. Det är här vår nya expertgrupp kommer in: deras arbete kommer att vara avgörande för att utarbeta praktiska etiska riktlinjer för lärare och ta upp till exempel förslag i beslutsfattandet.

"Mötet var ett viktigt steg mot att genomföra vår handlingsplan för digital utbildning - tillsammans kommer vi att säkerställa att AI uppfyller verkliga utbildningsbehov och används säkert och etiskt av elever och lärare i hela Europa."

Annons

Mötet var det första av fyra som ägde rum de närmaste 12 månaderna. Riktlinjerna, som presenteras i september 2022, kommer att åtföljas av ett utbildningsprogram för forskare och studenter om de etiska aspekterna av AI, och inkluderar ett mål om 45% av kvinnors deltagande i aktiviteter. Gruppen kommer också att se till att riktlinjerna tar hänsyn till kommissionens april 2021 förslag till rättslig ram för AI och ny samordnad plan med medlemsstaterna. Information om lanseringen och expertprogrammets arbetsprogram finns tillgänglig nätetfinns ytterligare information om AI och utbildning här.

Annons
Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

Europa lämpar sig för den digitala tidsåldern: kommissionen föreslår nya regler och åtgärder för spetskompetens och förtroende för artificiell intelligens

publicerade

on

Kommissionen föreslår nya regler och åtgärder som syftar till att göra Europa till det globala navet för pålitlig artificiell intelligens (AI). Kombinationen av den första någonsin rättslig ram för AI och en ny Samordnad plan med medlemsstaterna kommer att garantera säkerhet och grundläggande rättigheter för människor och företag, samtidigt som AI-intag, investeringar och innovation stärks i hela EU. Nya regler för Maskineri kommer att komplettera detta tillvägagångssätt genom att anpassa säkerhetsreglerna för att öka användarnas förtroende för den nya, mångsidiga generationen produkter. Ett Europa som passar för den digitala tidsåldern Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”När det gäller artificiell intelligens är förtroende ett måste, inte trevligt att ha. Med dessa kännetecken reglerar EU utvecklingen av nya globala normer för att se till att AI kan lita på. Genom att sätta standarderna kan vi bana väg för etisk teknik över hela världen och se till att EU förblir konkurrenskraftigt på vägen. Framtida och innovationsvänliga kommer våra regler att ingripa där det är absolut nödvändigt: när EU-medborgarnas säkerhet och grundläggande rättigheter står på spel. ” Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, sade: ”AI är ett medel, inte ett mål. Det har funnits i årtionden men har nått nya kapaciteter som drivs av datorkraft. Detta erbjuder en enorm potential i områden så olika som hälsa, transport, energi, jordbruk, turism eller cybersäkerhet. Det innebär också ett antal risker. Dagens förslag syftar till att stärka Europas position som ett globalt nav för spetskompetens inom AI från laboratoriet till marknaden, se till att AI i Europa respekterar våra värderingar och regler och utnyttjar potentialen för AI för industriellt bruk. ” I flera år har kommissionen underlättat och förbättrat samarbetet kring AI i hela EU för att öka sin konkurrenskraft och säkerställa förtroende baserat på EU-värden. Den nya AI-förordningen kommer att se till att européer kan lita på vad AI har att erbjuda. Proportionerliga och flexibla regler kommer att ta itu med de specifika riskerna med AI-system och sätta den högsta standarden världen över. Den samordnade planen beskriver de nödvändiga politiska förändringarna och investeringarna på medlemsnivå för att stärka Europas ledande ställning inom utvecklingen av mänsklig inriktning, hållbar, säker, inkluderande och pålitlig AI. Du hittar mer information på pressmeddelande, Fråga och svar-dokument och faktasida, eller genom frågar chatboten.

Annons

Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

Europeisk strategi för data: Vad parlamentet vill

publicerade

on

Ta reda på hur parlamentsledamöterna vill utforma EU: s regler för delning av icke-personuppgifter för att öka innovation och ekonomi samtidigt som de skyddar integriteten. Data är kärnan i EU: s digitala omvandling som påverkar alla aspekter av samhället och ekonomin. Det är nödvändigt för utvecklingen av artificiell intelligens, som är en av EU: s prioriteringar, och ger betydande möjligheter till innovation, återhämtning efter Covid-19-krisen och tillväxt, till exempel inom hälsa och grön teknik.

Läs mer om stora datamöjligheter och utmaningar.

Svara på Europeiska kommissionens Europeiska strategin för datauppmanade parlamentet till lagstiftning inriktad på människor baserade på europeiska värden om integritet och öppenhet som gör det möjligt för européer och EU-baserade företag att dra nytta av potentialen i industriell och offentlig information i en rapport antagen den 25 mars.

Annons

Fördelarna med en EU-ekonomi

Ledamöterna sade att krisen har visat behovet av effektiv datalagstiftning som stöder forskning och innovation. Stora mängder kvalitetsdata, särskilt icke-personliga - industriella, offentliga och kommersiella - finns redan i EU och deras fulla potential är ännu inte utforskad. Under de kommande åren kommer mycket mer data att genereras. MEP: er förväntar sig att datalagstiftningen hjälper till att utnyttja denna potential och göra uppgifter tillgängliga för europeiska företag, inklusive små och medelstora företag och forskare.

Att möjliggöra dataflöde mellan sektorer och länder kommer att hjälpa europeiska företag i alla storlekar att förnya sig och trivas i Europa och därefter och hjälpa till att etablera EU som en ledande aktör inom dataekonomin.

Annons

Kommissionen beräknar att dataekonomin i EU kan växa från 301 miljarder euro 2018 till 829 miljarder euro 2025, med antalet dataproffs som ökar från 5.7 till 10.9 miljoner.

Europas globala konkurrenter, som USA och Kina, innoverar snabbt och tillämpar sina sätt att komma åt och använda data. För att bli ledande inom dataekonomin bör EU hitta ett europeiskt sätt att frigöra potential och sätta standarder.

Regler för att skydda integritet, öppenhet och grundläggande rättigheter

Ledamöterna sade att reglerna bör baseras på integritet, öppenhet och respekt för grundläggande rättigheter. Den fritt delningen av data måste begränsas till icke-personuppgifter eller irreversibelt anonymiserade uppgifter. Individer måste ha full kontroll över sina uppgifter och skyddas av EU: s dataskyddsregler, särskilt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).

Parlamentet uppmanade kommissionen och EU-länderna att samarbeta med andra länder om globala standarder för att främja EU: s värderingar och principer och se till att unionens marknad förblir konkurrenskraftig.

Europeiska datarum och infrastruktur för stora data

Parlamentsledamöterna krävde att det fria flödet av data skulle vara den ledande principen och uppmanade kommissionen och EU-länderna att skapa sektoriella datarum som gör det möjligt att dela data samtidigt som de följer gemensamma riktlinjer, lagkrav och protokoll. Mot bakgrund av pandemin sade parlamentsledamöter att det gemensamma europeiska hälsodatautrymmet bör ägnas särskild uppmärksamhet.

Eftersom datastrategins framgång till stor del beror på infrastruktur för informations- och kommunikationsteknik, uppmanade ledamöterna att påskynda den tekniska utvecklingen i EU, såsom cybersäkerhetsteknik, optiska fibrer, 5G och 6G, och välkomnade förslag för att främja Europas roll inom superdatorer och kvantberäkning. . De varnade för att den digitala klyftan mellan regioner skulle hanteras för att säkerställa lika möjligheter, särskilt mot bakgrund av återhämtningen efter COVID.

Miljöavtryck av stora data

Medan data har potential att stödja grön teknik och EU: s mål att bli klimatneutralt till 2050, ansvarar den digitala sektorn för mer än 2% av de globala utsläppen av växthusgaser. När den växer måste den fokusera på att sänka sitt koldioxidavtryck och minska E-avfallSa ledamöterna.

EU: s lagstiftning om datadelning

Kommissionen lade fram en europeisk strategi för data i februari 2020. Strategin och vitboken om artificiell intelligens är de första pelarna i kommissionens digitala strategi.

Läs mer om möjligheter till artificiell intelligens och vad parlamentet vill ha.

Parlamenten förväntar sig att rapporten tas med i den nya datalagen som kommissionen kommer att lägga fram under andra halvan av 2021.

Parlamentet arbetar också med ett betänkande om Datastyrningslagen som kommissionen lade fram i december 2020 som en del av strategin för data. Det syftar till att öka datatillgängligheten och stärka förtroendet för datadelning och till mellanhänder.

En europeisk strategi för data 

Data Governance Act: Europeisk datastyrning 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend