Anslut dig till vårt nätverk!

Hälsa

Intervju med Eric Bossan, chef för Europe Viatris

publicerade

on

Martin Banks pratar med Eric Bossan.

Kan du berätta något om Viatris, din egen personliga roll och även vad företaget gör och kommer att göra, när det gäller miljömässig hållbarhet?

Viatris är ett globalt hälsovårdsföretag som bildades i november 2020 med en personalstyrka på över 40,000. Viatris strävar efter att ge ökad tillgång till prisvärda läkemedel av hög kvalitet för patienter över hela världen, oavsett geografi eller omständigheter.

Jag övervakar vår kommersiella verksamhet. I Europa är vi ett av de ledande läkemedelsföretagen. Vi har en närvaro i 38 länder och har cirka 11,000 XNUMX individer. Vi är till exempel en nyckelaktör inom trombos och för att få tillgång till biosimilarer, som kan erbjuda viktiga och ofta billigare behandlingsalternativ - med en av branschens största och mest mångsidiga biosimilar-portföljer.

Hållbarhet för oss hänvisar till den långsiktiga hållbarheten av vår totala prestanda, som drivs av vårt uppdrag och vår verksamhetsmodell. Detta förutsätter respekt för de naturresurser vi litar på och de samhälleliga bidrag som vi gör genom vårt arbete.

Föroreningar är ett av teman för EU: s gröna vecka i år. Hur stort hälsoproblem är föroreningar och vad hoppas du att evenemanget kommer att uppnå när det gäller att ta itu med denna globala fråga?

Som anges i handlingsplanen för nollförorening som lanserades av EG i mitten av maj är förorening den största miljöorsaken till multipla psykiska och fysiska sjukdomar och för tidiga dödsfall.

Som en del av vårt åtagande upprätthåller vi hållbar och ansvarsfull verksamhet och arbetar flitigt för att minska vår miljöpåverkan. Vi har en integrerad strategi som fokuserar på att hantera vår vattenanvändning, luftutsläpp, avfall, klimatförändringar och energipåverkan. några exempel på våra ansträngningar är: vi ökade användningen av förnybar energi med 485% under de senaste fem åren och alla anläggningar från vårt äldre företag Mylan i Irland - ett land där vi har flest platser i Europa - använder 100% förnybar energi.

Med detta sagt har EU: s gröna vecka 2021 varit och fortsätter att vara en möjlighet att utbyta kunskap och engagera sig med intressenter och intresserade medborgare om hur vi kan arbeta tillsammans för att göra ambitionen om en nollförorening och giftfri miljö verklighet.

Vi kan inte göra det ensamma - därför samarbetar vi med industrin och den akademiska världen för att främja risk- och vetenskapbaserad politik och praxis.

Till exempel förespråkar vi etablerade branschinitiativ om god miljöpraxis inklusive ansvarsfull tillverkning och hantering av avloppsvatten, samt samarbetar med läkemedelsindustrin för att skala upp tillämpningen.

Vad är ditt företags engagemang med Green Week 2021 och, mer allmänt, med EU? Hur realistisk är EU: s nollföroreningsambition? Kan EU göra mer på detta område?

Eftersom det var en mycket insiktsfull vecka är min uppmaning att använda EUGreenWeek-energi för att ta itu med de miljöutmaningar som ligger framför oss och bli inspirerad av den beslutsamhet och det engagemang läkemedelsindustrin har lagt bakom COVID-19. Läkemedelsindustrin måste spela en roll i att leda dessa ansträngningar, eftersom vi försöker säkerställa leverans av högkvalitativ medicin och upprätthålla ansvarsfullt miljöbeteende.

Vårt arbete på Bryssel-nivå kombinerar förespråkare för etablerad god praxis inklusive ansvarsfull tillverkning och hantering av avloppsvatten. Vi tror att detta är det bästa sättet att skala tillämpningen av god miljöpraktik och underlätta effektivitet över hela värdekedjan, för att minska den administrativa bördan och hålla kostnaderna - alla tjänar de två övergripande målen för stabil och snabb tillgång till hög kvalitet och prisvärd medicin och ansvarsfullt beteende.

Till exempel arbetar vi tillsammans med de europeiska läkemedelsindustrins organisationer - Medicines for Europe, Association of the European Self-Care Industry (AESGP) och European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) - och utvecklade en helhetsram för förutsägelse och prioritering av läkemedel för att stödja utvärderingar av deras potentiella risker i vattensystem och ett rumsligt uttryckligt miljöexponeringsverktyg som gör det möjligt för användare att förutsäga API-koncentrationer (aktiv farmaceutisk ingrediens) i vattensystem. Uppföljningsprojektet PREMIER, offentlig-privat partnerskap, samfinansierat av Europeiska kommissionen och startade i september 2020, kommer att göra den tillgängliga miljödata mer synlig och tillgänglig för alla intressenter.

Kan du kort förklara hur ditt företag försöker balansera mellan att tillgodose akuta hälsobehov och att hantera miljöutmaningar?

Miljö och människors hälsa är sammankopplade, ett förhållande som understryks av klimatförändringar, föroreningar och vattenstress. Europeiska kommissionen har satt upp ambitiösa mål i den europeiska klimatlagen - att inkludera målet för utsläppsminskningar från 2030 på minst 55% som en språngbräda till klimatneutralitetsmålet 2050; det kommer säkert att bidra till att driva ett grönare Europa och bidra till att förbättra folkhälsan.

När det gäller läkemedel syftar den ambitiösa handlingsplanen för nollföroreningar till att lösa förorening från läkemedel i vatten, utöver EU: s ena handlingsplan mot hälsa mot antimikrobiell resistens (AMR). Dessutom är EU-medborgare och våra kunder och affärspartners mer miljömedvetna och kräver att företag tar ställning och visar engagemang för detta ämne.

Eftersom läkemedel är en mycket reglerad industri, bidrar tillverkning av avlopp endast marginellt till förekomsten av läkemedel i miljön. De flesta effekterna kommer från mänsklig utsöndring. För effektiva resultat bör kommunerna inrätta reningsverk.

Vi är engagerade i att göra vår del när vi arbetar för att uppfylla vårt uppdrag att ta itu med vår miljöpåverkan samtidigt som vi ger tillgång till patienter oavsett geografi eller omständigheter.

Att bevara vatten och proaktivt avloppshantering är kärnkomponenter för att hantera hållbara verksamheter samt för att främja tillgång till medicin och god hälsa. Till exempel genomförde vi 2020 åtgärder på flera av våra anläggningar i Indien för att minska vår vattenanvändning, öka effektiviteten och säkerställa att inget obehandlat avloppsvatten kommer in i miljön. Dessa initiativ vittnar om vårt åtagande att bevara vatten och proaktiv avloppshantering globalt.

Ett annat område som vi tycker är avgörande för att samarbeta är att bekämpa antimikrobiell resistens (AMR), som uppstår när bakterier utvecklas för att motstå effekterna av antibiotika. Många faktorer bidrar till AMR, inklusive dålig infektionskontroll, överskrivning av antibiotika och antibiotika i miljön. De flesta antibiotika i miljön är resultatet av utsöndringar hos människor och djur medan en betydligt mindre mängd kommer från tillverkning av aktiva farmaceutiska ingredienser (API) och deras formulering till läkemedel. Vi har undertecknat Davosdeklarationen om bekämpning av AMR och styrelseledamot i AMR Industry Alliance. Vi har antagit AMR Industry Alliance Common Antibiotic Manufacturing Framework och är en aktiv medlem i dess tillverkningsgrupp. The Common Antibiotic Manufacturing Framework tillhandahåller en gemensam metod för att bedöma potentiell risk från utsläpp av antibiotika och vidta lämpliga åtgärder vid behov.

Som ett nybildat företag ser vi fram emot att sätta vetenskapliga prestationsmål, inledningsvis fokuserade på klimat, vatten och avfall. Viatris har nyligen godkänt FN: s Global Compact CEO Water Mandate. Det är ett viktigt, globalt initiativ som syftar till att minska vattenstressen genom att identifiera och minska kritiska vattenrisker, utnyttja vattenrelaterade möjligheter och bidra till FN: s hållbara utvecklingsmål.

Vilka, om några, lärdomar kan man dra av pandemin när det gäller miljömässig hållbarhet och bekämpning av föroreningar? Kommer världen att vara bättre rustad att ta itu med en sådan pandemi som denna?

Pandemin har betonat brådskande frågor om global hälsosolidaritet, säkerhet och rättvisa, och de ekonomiska konsekvenserna av den kommer att få långvariga konsekvenser. Som företag fokuserade vi 2020 våra politiska insatser relaterade till COVID-19 på att säkerställa kontinuitet i tillgången till läkemedel för patienter runt om i världen, för att övervinna ett ständigt föränderligt landskap med gränsrestriktioner, myndighetskrav och störningar i hälso- och sjukvårdssystemet.

De ansträngningar som görs av hundratusentals vårdpersonal över hela världen kan inte understrykas tillräckligt. Deras outtröttliga ansträngningar och samarbetet mellan offentliga och privata partners, inklusive den globala läkemedelsindustrin, visar att när vi anpassar oss till ett gemensamt mål kan vi få det att hända.

Ser du på framtiden, vad ser du som de viktigaste frågorna / utmaningarna för politiska beslutsfattare och din sektor?

För att övervinna alla utmaningar eller frågor måste vi hålla en öppen och konstruktiv dialog med intressenter runt om i Europa, sträva efter att hitta lösningar som garanterar tillgång till läkemedel och svarar på hälso- och miljöutmaningarna. Det är min starka övertygelse att affärer kan vara en kraft för gott. Vi är redo att samarbeta för ett grönare och mer rättvist Europa.

Fortsätt läsa

EU

EAPM: Andra överbryggande ordförandeskapets konferens om "innovation, allmänhetens förtroende och bevis" lockar: Registrera dig nu!

publicerade

on

God morgon, hälsokollegor och ett varmt välkomnande till uppdateringen av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Vi har spännande nyheter i morse, eftersom en kommande andra överbryggande ordförandeskapskonferens under det slovenska ordförandeskapet i EU kommer att äga rum den 2 juli, skriver EAPM: s verkställande direktör Dr. Denis Horgan.

Brokonferens: innovation, allmänhetens förtroende och bevis: generera anpassning för att underlätta personlig innovation i hälso- och sjukvårdssystem - registrering öppen

Temat för EAPM: s 2nd Överbryggande ordförandeskapskonferens, som kommer att hållas torsdagen den 1 juli, under Sloveniens ordförandeskap för EU, kommer att vara 'Innovation, allmänhetens förtroende och bevis: generera anpassning för att underlätta personlig innovation inom hälso- och sjukvården '

Konferensen är uppdelad i fem sessioner som täcker följande områden: 

  • Session 1: Generera anpassning i regleringen av personlig medicin: RWE och Citizen Trust
  • Session 2: Att slå prostatacancer och lungcancer - EU: s roll att slå cancer: Uppdatera slutsatserna från EU-rådet om screening
  • Session 3: Hälsokunnighet - Att förstå ägarskap och integritet för genetiska data
  •  Session 4: Säkerställa patientens tillgång till avancerad molekylär diagnos

Varje session kommer att innehålla paneldiskussioner samt frågor och svar för att möjliggöra bästa möjliga deltagande för alla deltagare, så nu är det dags att registrera sig, häroch ladda ner din agenda här!

Så, vad är några av ämnena på bordet?

Den nuvarande COVID-19-krisen har kastat många europeiska och faktiskt globala hälsofrågor i kraftig lättnad. Det har också väckt viktiga frågor, inte nödvändigtvis nya, utan frågor som har skiftats mer i fokus under pandemin.

En sådan fråga är om EU bör ha en större roll inom folkhälsan - och särskilt när det gäller tillhandahållandet av hälsoteknik. Detta skulle naturligtvis påverka den välbevakade medlemsstaternas kompetens inom hälso- och sjukvård, så om det skulle hända, hur skulle det vara?

En annan fråga är hur kan de nu mycket tydliga luckorna överbryggas för att bättre skydda Europas hälsa inför en ny kris och hur identifierar vi potentiella patienter? Vilka är prioriteringarna? Bör EU utveckla riktlinjer för screening av lungor och prostatacancer? Den bredare frågan, som nämnts ovan, är om det är dags att ge EU en större roll i Europas hälsoskydd.

Under tiden, i hjärtat av personlig medicin, är den enormt växande användningen av hälsodata. Detta är ett känsligt ämne. Det finns verkligen ett behov för hälsovetenskapssamhället att prata mer öppet om att använda personlig hälsoinformation i forskning för att förbättra människors hälsa och utrota sjukdomar som cancer, och allmänheten måste stå i centrum för alla diskussioner.

Många nationella och internationella initiativ förlitar sig på omfattande dataanalys för att driva evidensbaserade lösningar för att förbättra hälsoutfallet.

Tillsammans med våra många fantastiska talare kommer deltagare att dras från ledande experter inom den personliga medicinarenan - inklusive patienter, betalare, sjukvårdspersonal plus industri, vetenskap, akademi och forskningsområdet. Vi diskuterar någon gång under dagen det mesta eller allt det vi kommer att prata om nedan.

Du kan registrera, här, och ladda ner vår agenda här!

I andra nyheter…

500 miljoner BioNTech / Pfizer-doser inställda för global distribution från USA

Biden-administrationen planerar att köpa 500 miljoner doser av Pfizer-coronavirusvaccin för att distribuera till andra länder, vilket avsevärt bidrar till dess pågående ansträngningar för att inokulera befolkningar runt om i världen, enligt tre personer som är bekanta med planerna. Flytten från den amerikanska regeringen kan leda till att 200 miljoner Pfizer-doser skickas över hela världen i år, följt av ytterligare 300 miljoner under första halvåret 2022, enligt de personer som är bekanta med planen. President Joe Biden kommer att tillkännage planen inför G-7-mötet i Storbritannien. 

Pfizer och dess utvecklingspartner BioNTech har skrytt de senaste veckorna med att de utvidgar tillverkningskapaciteten kraftigt och förväntar sig att leverera miljarder doser inom de närmaste åren.

EU Digital COVID-certifikat

MEP: er ser EU: s Digital COVID-certifikat som ett verktyg för att återställa friheten och uppmanar EU-länderna att genomföra det senast den 1 juli. Certifikatet syftar till att möjliggöra enklare och säkrare resor genom att bevisa att någon har vaccinerats, fått ett negativt COVID-test eller återhämtat sig från sjukdomen. Infrastrukturen för den är på plats och 23 länder är tekniskt redo, med nio som redan utfärdar och verifierar minst en typ av certifikat. 

I en plenardebatt den 8 juni sa Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanien), ledande ledamot om certifikatet, att fri rörlighet är högt uppskattad av EU-medborgare och att förhandlingarna om COVID-certifikatet "har avslutats i rekord tid". 

"Vi vill skicka meddelandet till europeiska medborgare att vi gör allt vi kan för att återställa rörelsefriheten." 

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: "Certifikatet, som kommer att vara gratis, kommer att utfärdas av alla medlemsländer och måste accepteras i hela Europa. Det kommer att bidra till en gradvis upphävande av begränsningar." Medlemsstaterna måste tillämpa reglerna COVID-certifikatet är "det första steget mot att bli av med restriktioner och det är goda nyheter för många människor i Europa - människor som reser för arbete, familjer som bor i gränsområden och för turism", säger MEP Birgit Sippel (S&D, Tyskland). 

Hon sa att det nu är upp till EU-länderna att harmonisera reglerna för resor. "Alla medborgare i Europeiska unionen förväntar sig med rätta att kunna använda detta system i början av sommaren och medlemsstaterna måste leverera", säger Jeroen Lenaers (PPE, Nederländerna). Han sa att detta inte bara betyder det tekniska genomförandet av certifikatet utan mycket mer: "Europeiska medborgare vill äntligen ha en viss samordning och förutsägbarhet vid våra inre gränser."

Omröstning i plenum om undantag

Parlamentsledamöterna kommer i dag (10 juni) att rösta om en resolution om TRIPS-undantagsdiskussionerna - Europaparlamentet godkände en resolution på onsdagen (9 juni) som uppmanade till ett tillfälligt upphävande av COVID-19-vaccinpatent, medan kommissionen förblev fast i sitt motstånd mot sådana åtgärder och sa att det har olika planer för att påskynda den globala vaccinutvecklingen. 

Parlamentet röstade för att avstå från COVID-19-immateriella rättigheter (IP) med 355 till 263 och 71 nedlagda röster. Omröstningen kom efter en debatt om huruvida EU bör ansluta sig till andra länder som Sydafrika och Indien för att kräva undantag från IP-rättigheter inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO). Parlamentsledamöterna var till stor del splittrade: medan vissa uppmanade kommissionen att stödja undantaget, hävdade andra, särskilt från centrum-höger Europeiska folkpartiet (PPE) att detta inte skulle påskynda tillhandahållandet av vacciner och skulle skada innovation. 

Lagstiftare i parlamentets handelsutskott uttryckte sin föreslagna ställning den 25 maj efter att ha antagit en rapport om de handelsrelaterade aspekterna och konsekvenserna av COVID-19. Rapporten uppmanade EU att delta i konstruktiva samtal med WTO om ett tillfälligt undantag från IPR-skyddet mot COVID-19-vacciner, för att säkerställa att länder inte möter vedergällning på grund av COVID-19-relaterade patentöverträdelser. Enligt De gröna ledaren är ett verktyg för att främja detta och öka den globala vaccinproduktionen det tillfälliga undantaget från avtalet om handelsrelaterade aspekter av immateriella rättigheter (TRIPS) samt obligatorisk licensiering och kunskapsdelning för länder i söder. av världen.

Och det är allt för denna vecka från EAPM - glöm inte att registrera dig för det kommande EAPM / slovenska EU-ordförandeskapet här och se dagordningen här, och ha en säker och mycket trevlig helg.

Fortsätt läsa

Covid-19

Vanliga medier riskerar att bli ett hot mot folkhälsan

publicerade

on

Under de senaste veckorna har det kontroversiella påståendet att pandemin kan ha läckt ut från ett kinesiskt laboratorium - en gång avskedat av många som en kantjusteringsteori - fått fart. Nu har USA: s president Joe Biden tillkännagivit en brådskande utredning som kommer att undersöka teorin som ett möjligt ursprung för sjukdomen, skriver Henry St. George.

Misstanke uppstod först i början av 2020 av uppenbara skäl, eftersom viruset har uppstått i samma kinesiska stad som Wuhan Institute of Virology (WIV), som har studerat koronavirus i fladdermöss i över ett decennium. Laboratoriet ligger bara några kilometer från den våta marknaden i Huanan där det första klustret av infektioner uppstod i Wuhan.

Trots det uppenbara sammanfallet avvisade många i media och politik idén direkt som en konspirationsteori och vägrade att överväga den på allvar under det senaste året. Men den här veckan har det visat sig att en rapport som utarbetades i maj 2020 av Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien hade dragit slutsatsen att hypotesen om att viruset läckt ut från ett kinesiskt laboratorium i Wuhan var trolig och förtjänade ytterligare undersökning.

Så varför avfärdades Lab Leak Theory överväldigande från början? Det råder ingen tvekan om att ur det vanliga medias perspektiv försvagades idén av associering med president Donald Trump. Beviljas, skepsis mot presidentens påståenden kring en viss aspekt av pandemin skulle ha varit motiverad i nästan alla skeden. För att uttrycka det eufemistiskt hade Trump visat sig vara något av en opålitlig berättare.

Under pandemin avfärdade Trump upprepade gånger allvaret med COVID-19, pressade oproventa, potentiellt farliga läkemedel som hydroxiklorokin och föreslog till och med vid en minnesvärd press briefing att injicering av blekmedel kan hjälpa.

Journalister fruktade också rimligt likheter med berättelsen om massförstörelsevapen i Irak, där stora hot citerades och antaganden gick till en antagonistisk teori med för lite bevis för att stödja den.

Det är emellertid omöjligt att ignorera det faktum att en allmän animus kände till Trump av stora massor av media orsakade en storskalig undantag från plikt och underlåtenhet att upprätthålla objektiva standarder för såväl journalistik som vetenskap. I verkligheten var Lab Leak aldrig en konspirationsteori utan en giltig hypotes hela tiden.

Förslag om motsatsen från antifestationspersoner i Kina upphävdes också helt. Redan i september 2020 uppträdde 'Rule of Law Foundation', kopplad till framstående kinesisk dissident Miles Kwok, på titelsidan en studie som påstod att coronavirus var en artificiell patogen. Kwoks långvariga motstånd mot KKP var tillräcklig för att säkerställa att idén inte togs på allvar.

Under de förevändningar som de bekämpar felinformation, censurerade sociala medier monopol även inlägg om lab-läcka hypotesen. Först nu - efter att nästan alla stora medier såväl som de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna har bekräftat att det är en möjlig möjlighet - har de tvingats gå tillbaka.

”Mot bakgrund av pågående utredningar om ursprunget till COVID-19 och i samråd med folkhälsoexperter, säger en talesman på Facebook,” kommer vi inte längre att ta bort påståendet att COVID-19 är konstgjorda eller tillverkade från våra appar. ” Med andra ord tror Facebook nu att dess censur på miljontals inlägg de föregående månaderna hade varit felaktigt.

Konsekvenserna av att idén inte har tagits på allvar är djupgående. Det finns bevis för att laboratoriet i fråga kan ha bedrivit så kallad "gain of function" -forskning, en farlig innovation där sjukdomar medvetet görs mer virulenta som en del av vetenskaplig forskning.

Som sådan, om labteorin faktiskt är sant, har världen medvetet hållits i mörkret om det genetiska ursprunget till ett virus som hittills har dödat över 3.7 miljoner människor. Hundratusentals liv kunde ha räddats om virusets nyckelegenskaper och dess benägenhet att mutera hade förståts tidigare och bättre.

De kulturella konsekvenserna av en sådan upptäckt kan inte överdrivas. Om hypotesen är sant - insikten kommer snart att sätta in att världens grundläggande misstag inte var otillräcklig vördnad för forskare eller otillräcklig respekt för expertis, men inte tillräcklig granskning av vanliga medier och för mycket censur på Facebook. Vårt största misslyckande har varit oförmågan att tänka kritiskt och erkänna att det inte finns något som kallas absolut expertis.

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner ett italienskt system på 800 miljoner euro för att stödja företag i samband med koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt en italiensk ordning på 800 miljoner euro för att stödja företag som drabbas av koronavirusutbrottet, som är aktiva i Italien under "Utvecklingskontrakt" för genomförande av prioriterade projekt. Systemet godkändes under flera delar av statligt stöd Tillfälligt ramverk.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), som ansvarar för konkurrenspolitiken, sa: ”Detta italienska system på 800 miljoner euro kommer att säkerställa likviditetsstöd till företag som drabbas av koronavirusutbrottet. Samtidigt kommer det att bidra till välbehövliga forskningsaktiviteter och produkter för att svara på koronavirusutbrottet. Vi fortsätter att arbeta i nära samarbete med medlemsstaterna för att hitta användbara lösningar för att mildra den ekonomiska effekten av koronavirusutbrottet, i linje med EU-reglerna. ”

De italienska åtgärderna

Italien anmälde till kommissionen ett system på 800 euro riktat till företag som utför prioriterade projekt inom så kallade "Utvecklingskontrakt under COVID-19 tillfällig ram" (huvudsakligen COVID-relaterade projekt). Systemet stöder företag som påverkas av koronavirusutbrottet och ger företag incitament för att rikta sin verksamhet till forskning och / eller produktion av vissa produkter som är avgörande för att hantera koronavirusutbrottet.

Dessa "utvecklingskontrakt" kommer att administreras av National Agency for Inward Investment and Economic Development SpA (Invitalia) och kommer att vara öppna för företag i alla storlekar, verksamma inom alla sektorer, utom den finansiella, primära produktionen av jordbruksprodukter, fiske och vattenbruk. , byggande, försäkringar och fastigheter.

Stödet kommer att ha formen av:

  • Direktbidrag och lån upp till högst 1.8 miljoner euro per företag och med ett totalt nominellt värde motsvarande 45% av de stödberättigande kostnaderna.
  • direkta bidrag till koronavirusrelaterade forsknings- och utvecklingsprojekt (FoU), med en högsta tillåtna stödintensitet som motsvarar 80% av de stödberättigande kostnaderna.
  • direkta bidrag och återbetalningsbara förskott för testning och uppskalning av infrastrukturer som bidrar till utvecklingen av koronavirusrelevanta produkter, med en högsta tillåtna stödintensitet som motsvarar 75% av de stödberättigande kostnaderna, och
  • direkta bidrag och återbetalningsbara förskott för produktion av koronavirusrelevanta produkter, med en högsta tillåtna stödintensitet som motsvarar 80% av de stödberättigande kostnaderna.

Kommissionen fann att det italienska systemet är i linje med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet i) det stöd som beviljas enligt den första åtgärden inte överstiger 1.8 miljoner euro per företag, ii) det stöd som beviljas enligt de andra åtgärderna kommer att täcka en betydande del av nödvändiga FoU- och investeringskostnader, iii) för den andra särskilt kommer alla resultat av forskningsverksamheten att göras tillgängliga för tredje parter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet under icke-diskriminerande marknadsförhållanden genom icke-exklusiva licenser, och (iv) allt stöd kommer att beviljas senast den 31 december 2021.

Kommissionen drog därför slutsatsen att alla åtgärder är nödvändiga, lämpliga och proportionerliga för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 bi EUF-fördraget eller för att bekämpa hälsokrisen, i linje med artikel 3 (107) (c). På grundval av detta godkände kommissionen stödåtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd.

Bakgrund

Kommissionen har antagit en Tillfälligt ramverk för att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda den fulla flexibiliteten som föreskrivs enligt reglerna för statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med koronavirusutbrottet. Det tillfälliga ramverket, ändrat den April 3, Maj 8, Juni 29, 13 oktober 2020 och 28 januari 2021, föreskriver följande typer av stöd, som kan beviljas av medlemsstaterna:

(I) Direktbidrag, kapitalinjektioner, selektiva skattefördelar och förskott upp till 225,000 270,000 euro till ett företag som är verksamt inom den primära jordbrukssektorn, 1.8 1.8 euro till ett företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och 100 miljoner euro till ett företag som är verksamt inom alla andra sektorer för att tillgodose sina akuta likviditetsbehov. Medlemsstaterna kan också ge upp till det nominella värdet 225,000 miljoner euro per företag nollräntelån eller garantier på lån som täcker 270,000% av risken, utom i den primära jordbrukssektorn och inom fiskeri- och vattenbrukssektorn, där gränserna för XNUMX XNUMX euro respektive XNUMX XNUMX euro per företag gäller.

(Ii) Statliga garantier för lån som tagits av företag att se till att bankerna fortsätter att ge lån till de kunder som behöver dem. Dessa statliga garantier kan täcka upp till 90% av risken på lån för att hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iii) Subventionerade offentliga lån till företag (äldre och förlagslån) med gynnsamma räntor för företag. Dessa lån kan hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iv) Skyddsåtgärder för banker som kanaliserar statligt stöd till den reala ekonomin att sådant stöd betraktas som direktstöd till bankernas kunder, inte till bankerna själva, och ger vägledning om hur man kan säkerställa minimal snedvridning av konkurrensen mellan bankerna.

(V) Offentlig kortfristig exportkreditförsäkring för alla länder utan att den aktuella medlemsstaten behöver visa att respektive land tillfälligt är ”icke-marknadsförbart”.

(Vi) Stöd för koronavirusrelaterad forskning och utveckling (FoU) att hantera den nuvarande hälsokrisen i form av direkta bidrag, återbetalningsförskott eller skattemässiga fördelar. En bonus kan beviljas för gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan medlemsländerna.

(Vii) Stöd för konstruktion och uppskalning av testanläggningar att utveckla och testa produkter (inklusive vacciner, ventilatorer och skyddskläder) som är användbara för att hantera koronavirusutbrottet, fram till första industriella distributionen. Detta kan ta form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Viii) Stöd för produktion av produkter som är relevanta för att hantera koronavirusutbrottet i form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Ix) Riktat stöd i form av uppskjutande av skattebetalningar och / eller upphävande av sociala avgifter för de sektorer, regioner eller för typer av företag som drabbas hårdast av utbrottet.

(X) Riktat stöd i form av lönesubventioner för anställda för de företag i sektorer eller regioner som har drabbats mest av koronavirusutbrottet och annars skulle behöva säga upp personal.

(Xi) Riktat rekapitaliseringsstöd till icke-finansiella företag, om det inte finns någon annan lämplig lösning. Det finns skyddsåtgärder för att undvika onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden: villkor för nödvändigheten, lämpligheten och storleken på interventionen; villkor för statens inträde i företagens kapital och ersättning; villkor för statens utträde från de berörda företagens kapital, villkor avseende styrning inklusive utdelningsförbud och ersättningstak för ledande befattningshavare; förbud mot korssubventionering och förvärv och ytterligare åtgärder för att begränsa snedvridning av konkurrensen, krav på öppenhet och rapportering.

(Xii) Stöd för otäckta fasta kostnader för företag som står inför en nedgång i omsättningen under den stödberättigande perioden med minst 30% jämfört med samma period 2019 i samband med koronavirusutbrottet. Stödet kommer att bidra till en del av stödmottagarnas fasta kostnader som inte täcks av deras intäkter, upp till maximalt 10 miljoner euro per företag.

Kommissionen kommer också att göra det möjligt för medlemsstaterna att till 31 december 2022 konvertera återbetalningsbara instrument (t.ex. garantier, lån, återbetalningsbara förskott) som beviljats ​​inom ramen för den tillfälliga ramen till andra former av stöd, såsom direktbidrag, förutsatt att villkoren i den tillfälliga ramen är uppfyllda.

Det tillfälliga ramverket gör det möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder med varandra, förutom lån och garantier för samma lån och överskrider de tröskelvärden som föreskrivs i den tillfälliga ramen. Det gör det också möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder som beviljas enligt den tillfälliga ramen med befintliga möjligheter att bevilja de minimis till ett företag på upp till 25,000 30,000 euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom den primära jordbrukssektorn, € 200,000 XNUMX under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och XNUMX XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma i alla andra sektorer. Samtidigt måste medlemsstaterna förbinda sig att undvika onödig kumulering av stödåtgärder för samma företag för att begränsa stödet för att tillgodose deras faktiska behov.

Dessutom kompletterar den tillfälliga ramen de många andra möjligheter som medlemsstaterna redan har för att mildra den socioekonomiska effekten av koronavirusutbrottet, i enlighet med EU: s regler för statligt stöd. Den 13 mars 2020 antog kommissionen en Kommunikation om ett samordnat ekonomiskt svar på COVID-19-utbrottet fastställa dessa möjligheter. Till exempel kan medlemsstaterna göra allmänt tillämpliga ändringar till förmån för företag (t.ex. att skjuta upp skatter eller subventionera korttidsarbete i alla sektorer), som faller utanför reglerna för statligt stöd. De kan också ge kompensation till företag för skador som orsakats på grund av och direkt orsakat av koronavirusutbrottet.

Den tillfälliga ramen kommer att finnas till slutet av december 2021. För att säkerställa rättssäkerhet kommer kommissionen att utvärdera före detta datum om den behöver utvidgas.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.62576 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Konkurrensvecka e-nyheter.

Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend