Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

EU:s och Kazakstans ledare träffas för att diskutera framtida samarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.


Utsikterna för ett allt närmare samarbete mellan EU och Kazakstan kommer att stå högt på dagordningen för ett toppmöte i Bryssel idag (fredagen den 26 november). Kazakstans president, Kassym-Jomart Tokayev, kommer att fortsätta sitt besök i Bryssel med ytterligare möten med EU:s ledare.

Hans besök sammanfaller med 30 år av Kazakstans självständighet och de två sidorna är angelägna om att diskutera utsikterna för framtida samarbete mellan EU och Kazakstan.

Tokayev har nyligen talat om att Kazakstan tar en ledarroll i Centralasien. Men han är också fokuserad på att öka Kazakstans ekonomiska band inom EU och han kommer sannolikt att använda den två dagar långa resan till den belgiska huvudstaden för att ytterligare stödja sina mål om ökad diplomati och ekonomiska förbindelser.

På torsdagen träffade president Tokayev EU-ledare, inklusive rådspresident Charles Michel, och belgiskt ledarskap. Han ska också träffa företagsrepresentanter från EU-länderna.

Annons

Besöket är lägligt då det äger rum under året för landets 30-årsjubileum av självständighet.

Sedan landet blev självständigt den 16 december 1991 har landet gynnats av betydande ekonomisk och social utveckling samt en utvidgning av sina förbindelser med internationella partner som EU. Sedan upprättandet av deras bilaterala förbindelser 1992 har partnerskapet mellan EU och Kazakstan utvecklats avsevärt, och nu inkluderar flera former av samarbete och dialoger inom en rad ämnen som grön ekonomi, mänskliga rättigheter, rättsliga reformer, handel, utländska direktinvesteringar, kultur och utbildning.

Alla dessa är uppe för diskussion under presidentens besök denna vecka.

Annons

Handel kommer att vara en nyckelfråga med EU som nu är Kazakstans största ekonomiska partner, som representerar 41 % av dess utrikeshandel och 30 % av dess totala handel med varor.

En källa från kommissionen sa att EU har "välkomnat" de framsteg som gjorts i Kazakstans utveckling samtidigt som de "strävar efter att kontinuerligt utbyta idéer och värderingar för ytterligare socioekonomisk förbättring."

Detta kommer, sade källan, inom ramen för EU:s strategi för Centralasien och EU-Kazakstan förstärkt partnerskap och samarbetsavtal (EPCA) som trädde i kraft 2020.

De två sidorna hoppas att samtalen i Bryssel kommer att tillåta omfattningen av samarbete och dialog att fördjupas och vidgas under de kommande åren. Medan post-pandemisk återhämtning kommer att vara i framkant av deras relationer mellan, kommer handels- och investeringsmöjligheter, klimatförändringar, energi, anslutningsmöjligheter och digitalisering också att vara framträdande i diskussionerna, som avslutas senare på fredagen.

Ämnen som diskuteras under presidentens besök inkluderar nuvarande förbindelser mellan Kazakstan och Belgien och Kazakstan-EU, samt samarbete på regional och internationell nivå

Kommissionskällan sa: "De olika sidorna kommer också att undersöka hur man ytterligare kan fördjupa sitt partnerskap inom en rad områden, inklusive handel och investeringar, klimat, grön utveckling och miljö, transport och energi och digitalisering."

Möten med företagsrepresentanter kommer att fokusera på att "optimera befintliga affärsrelationer och kommersiella avtal och identifiera nya möjligheter."

 Mänskliga rättigheter står också på agendan och Tokayev har fått äran att ha genomfört flera människorättsreformer,

EU har stött den ekonomiska utvecklingen i Kazakstan tidigare och EU förväntas fortsätta att vara en partner, förutsatt att man får försäkringar om mänskliga rättigheter.

Bryssel har erkänt Kazakstans framsteg när det gäller att genomföra politiska reformer på området för demokrati och skydd av mänskliga rättigheter och, för att främja det civila samhällets engagemang, var Kazakstan nyligen värd för EU-Centralasien Civil Society Forum i Almaty som samlade nästan 300 representanter från civilsamhället och regeringar. och fokuserade på att främja ansträngningar för en hållbar post-COVID-återhämtning i Centralasien.

Affärer och handel står också högt på agendan för presidentens fullsatta program den här veckan.

EU är Kazakstans främsta handels- och investeringspartner och står för mer än 40 % av dess utrikeshandel. Cirka 50 % av de utländska direktinvesteringarna (FDI) i Kazakstan har attraherats från EU, inklusive 85.4 miljarder euro från Nederländerna, 14.8 miljarder euro från Frankrike, 7.6 miljarder euro från Belgien, 6 miljarder euro från Italien och 4.4 miljarder euro från Tyskland .

Både Kazakstan och EU har tidigare uttryckt sitt engagemang för kampen mot klimatförändringarna – en annan nyckelfråga för ledarna i deras samtal – och för att öka ansträngningarna för ett effektivt genomförande av klimatavtalet från Paris.

President Tokayev åtog sig att uppnå en fullständig avkarbonisering av Kazakstans ekonomi till 2060 och att öka andelen förnybara energikällor i landets energimix till 15 % till 2030.

Han kommer också att diskutera transport- och energifrågor med EU innan han avslutar sitt besök i Bryssel.

Kazakstan är en stor energileverantör till EU och bidrar till diversifieringen av försörjningskällor för EU-marknaden. 70 % av Kazakstans oljeexport går till EU (6 % av EU:s oljeefterfrågan). Kazakstan är också den enskilt största leverantören till EU:s kärnenergiindustri.

Utbildning och kultur har också varit med i diskussionerna och en källa från Kazakstan påpekade att kazakiska studenter redan studerar vid europeiska universitet och europeiska studenter studerar vid kazakiska universitet, inklusive molnberäkning, kemisk nanoteknik, innovativ medicin och andra områden.

"Under åren har Kazakstan och EU kontinuerligt utvecklat och stärkt sina relationer", sa han.

Eftersom Kazakstan firar sin 30-årsjubileum av sin självständighet 2021, är det värt att notera att Kazakstan har uppnått betydande ekonomiska framsteg, intern stabilitet och har visat sitt engagemang för den regelbaserade internationella ordningen.

Baserat på ömsesidigt fördelaktigt samarbete har Kazakstan befäst sin ställning som en nyckelpartner till EU i Centralasien.

En källa vid European Institute for Asian Studies, baserat i Bryssel, sa: "En milstolpe i relationerna mellan Kazakstan och EU nåddes när parterna undertecknade avtalet om förstärkt partnerskap och samarbete (EPCA) 2015, som trädde i kraft i mars 2020.

"EPCA är det första EU-avtalet i sitt slag med ett centralasiatiskt land. Detta avtal sätter den rättsliga ramen för samarbete inom en mängd olika områden, allt från främjande av ömsesidig handel, investeringar och infrastruktur till säkerhet, kultur, bekämpning av klimatförändringar och samarbete inom utbildning och forskning.”

Förhoppningen är nu att mötet på hög nivå i Bryssel denna vecka kommer att sätta ny fart på ett redan blomstrande partnerskap.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend