Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan: Tokayev skickar utrikesminister till Bryssel för att presentera regeringens syn på protester

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mukhtar Tileuberdi, utrikesminister och Kazakstans vice premiärminister kom till Bryssels pressklubb (18 januari) för att presentera en sammanfattning av de protester och händelser som ägde rum i början av 2022 i Kazakstan ur regeringens perspektiv. 

Ministern beskrev händelserna som ett stort test för landets ledarskap och dess folk. Presentationen följdes av 37 minuters intensiva förhör från journalister, inklusive frågor från EU Reporter om huruvida myndigheterna skulle genomföra en fullständig och transparent utredning av händelserna och om regeringen skulle vara lyhörd för Europaparlamentets resolution som kräver en oberoende utredning. 

Många journalister ställde frågor om användningen av Collective Security Treaty Organization (CSTO). Ministern beskrev CTSO:s inblandning som tillfällig och nödvändig för att återställa ordningen, han rapporterade också att de redan lämnade landet. 

Ett av syftena bakom briefingen var att peka på de åtgärder som den nya regeringen vidtog för att ta itu med några av de underliggande orsakerna till oro för demonstranter. Åtgärderna inkluderar ytterligare insatser för att skapa mer balanserad regional utveckling, förändringar av den offentliga förvaltningen för att göra den mer meritokratisk, minskning av den övergripande byråkratin, skapandet av en offentlig socialfond, stora investeringar i utbildning och åtgärder för att hjälpa sysselsättningen, särskilt för ungdomar och oerfaren.

Dela den här artikeln:

Annons

trend