Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Italiensk domstol friar poliser som fängslade den flykting kazakiske oligarken Mukhtar Ablyazovs hustru

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 9 juni frikände hovrätten i Perugia, Italien, italienska brottsbekämpande tjänstemän i fallet med utvisningen 2013 av Alma Shalabayeva, hustru till den kazakiske oligarken Mukhtar Ablyazov, som är efterlyst av flera länder för mord och olagligt tillbakadragande av stora finansiella medel (6 miljarder USD), skriver Gary Cartwright.

Enligt italienska Rai-tv frikände domstolen de åtalade helt, bland dem de tidigare cheferna för den mobila truppen och immigrationstjänsten vid Roms polisavdelning, Renato Cortese och Maurizio Imbrota.

Domstolen påminde om att den 19 oktober 2020 dömde domstolen i Perugia R.Cortese, M. Improta, Luca Armeni och Francesco Stampacchia till 5 års fängelse, Vincenzo Tramma till 4 år, Stefano Leoni till tre år och sex månader. Fredsdomaren Stephanie Lavores agerande, som utfärdade ett beslut om utvisning av en medborgare i Kazakstan, erkändes också som helt legitima.

Sedan, natten mellan den 28 och 29 maj 2013, fängslade den italienska polisen Alma Shalabayeva och hennes dotter i deras Casalpalocco-residens på grund av det faktum att de använde falska diplomatpass från Centralafrikanska republiken på landets territorium. 

Enligt den kazakiska internetportalen Nomad fann den italienska polisen vid inspektionen att Alma Shalabayeva befann sig i landet på grundval av ett "pass med uppenbara tecken på fiktivitet" utfärdat av Centralafrikanska republiken i namnet "Ayan Alma" .

Som ett resultat av undersökningen konstaterade den italienska polisen att passförfalskning är ett brott i Italien.

Dessutom skriver den kazakiska pressen att Mukhtar Ablyazovs fru presenterade ett pass från Centralafrikanska republiken när hon träffade representanter för italienska brottsbekämpande myndigheter. 

Annons

Alma Shalabayeva sa: "Jag bestämde mig för att inte visa kazakiska dokument helt enkelt för att jag var rädd. Därför bestämde jag mig för att visa TSAR:s pass. Dokumentet var diplomatiskt och jag trodde att jag kunde stoppa laglösheten genom att lägga fram det. var i Europa på mitt kazakiska pass, där fanns alla märken och visum. 

Sedan beslutade den italienska polisen och domstolen att utvisa medborgaren i Kazakstan till hennes hemland, där hon under en tid bodde i sin egen villa vid foten av Almaty.

Samtidigt är situationen med de falska passen av M.Ablyazovs fru inte den första sådana kontroversen i hennes liv ...

Som TV-kanalen CPC rapporterar dömdes i juni 2013 en hel grupp brottslingar bland de anställda vid inrikesministeriet i Republiken Kazakstan i Atyrau, som utfärdade falska pass till Ablyazovs närmaste släktingar för pengar när de var fysiskt frånvarande från Kazakstan. 

Tre migrationspoliser satt i fängelse i 7 och 9 år. 

Ytterligare två av deras kollegor släpptes under amnesti. Och den tidigare anställde på registret, som uppriktigt ångrade sig, fick två års prövotid. Undersökningen visade att företaget utfärdade 8 pass till Ablyazovs barn, fru och andra släktingar.

Som utredningsmaterialet visade ingick Alma Shalabayeva en preliminär konspiration med Zharimbetov Zhaksylyk, som gömde sig för utredningsmyndigheterna i London, så att med hjälp av tjänstemän från Registration Service Committee vid Kazakstans inrikesministerium, han utfärdade nya utländska och interna pass för Republiken Kazakstan för henne och hennes barn. 

Alma Shalabayeva gav Zhaksylyk Zharimbetov 16 tusen amerikanska dollar, som han i sin tur gav till tjänstemän i Kazakstan för framställning av falska pass.

I tingsrätten i Atyrau fann man att följande pass erhölls olagligt: ​​Shalabayev Syrym, Shalabayeva Zhanna, Shalabayeva Aigul, Shalabayev Salim, Shalabayeva Alma (maka), Ablyazov Madiyar (son), Ablyazov Aldiyar (son) och Ablyazova Alua ( dotter).

Korrupta tjänstemän gick i fängelse och familjen Ablyazov kunde resa utomlands på ett säkert sätt.

Idag bor Mukhtar Ablyazov tyst i Frankrike, efter att ha fått status som "politisk flykting". 

Trots att brottmål har inletts mot honom i Ryssland, Kazakstan och Ukraina, och den brittiska domstolen har utfärdat ett officiellt dokument som beordrar polisen eller domstolspersonalen att arrestera och föra Ablyazov till fängelse om han reser in i Storbritannien.

Huvudordern för arrestering av den kazakiska oligarken utfärdades den 16 februari 2012 av High Court of England. Det rapporterades att Mukhtar Ablyazov upprepade gånger gav falskt vittnesmål, presenterade falska dokument för den brittiska domstolen, genom vilka tillgångar och transaktioner gömdes för banken, och inte heller dök upp vid domstolssessioner. I detta avseende beslutade domstolen att döma Ablyazov för förakt mot domstolen till fängelse i totalt 22 månader.

I Kazakstan anklagas Ablyazov för att ha förskingrat 7.5 miljarder dollar. Dessutom, i november 2018, dömde Kazakstans domstol ex-bankiren till livstids fängelse i frånvaro efter att han befunnits skyldig till att ha organiserat mordet på den tidigare styrelseordföranden för kreditinstitutet, Yerzhan Tatishev.

I Ryssland dömde en domstol Ablyazov in absentia till 15 års fängelse.

I juli 2013 greps Ablyazov i Frankrike. Samtidigt begärde Ukraina och Ryssland att han skulle utlämnas. 

Kazakstan själv lämnade in ett klagomål mot den före detta bankiren i Paris 2017 på grundval av en bestämmelse i den franska strafflagen som tillåter rättegång mot en utlänning vars utlämning vägrades av politiska skäl för ett brott eller brott som begåtts utanför Frankrike.

Icke desto mindre, efter nio års rättegång, erkände den italienska domstolen att polisens och domarens agerande under frihetsberövandet av Ablyazovs familjemedlemmar var lagliga. De dömdas advokater erkände beslutet från domstolen i Perugia som "stor rättvisa". 

Det bör noteras att en av poliserna som fängslade Alma Shalabayeva, Renato Cortese, under förfarandet, 2021 fick det prestigefyllda Valarioti-Impastato National Award.

Denna utmärkelse instiftades som en hyllning till minnet av två offer för våldet från den "sicilianska" maffian - Giuseppe Valarioti och Peppino Impastato. 

Det prestigefyllda priset delas årligen ut i Italien till "de bästa brottsbekämparna och propagatorerna av legalitetskulturen, som med modig beslutsamhet och ett orubbligt samvete bekämpar organiserad brottslighet på olika sfärer av samhället." 

Det är ingen slump att Cortese, som en av huvudaktörerna i tillfångatagandet av olika maffiaflyktingar, fick ett så prestigefyllt pris. 

Cortese var kriminalkommissarie i Palermo från 2017 till mitten av oktober 2020. Innan han blev kommissarie spårade en italiensk antimaffiakämpe upp och arresterade cheferna för ett av världens mäktigaste kriminella syndikat, 'Ndrangheta. 

På Sicilien, tillsammans med sina underordnade, arresterade R. Cortese stora brottslingar som Gaspare Spatuzza, Enzo och Giovanni Bruschi, Pietro Aglieri, Benedetto Spera och Salvatore Grigoli. Men det mest eftertraktade bytet förblir utan tvekan Cosa Nostras gudfader, Bernardo Provenzano, fångad efter 43 år av inaktivitet.

Nu, efter erkännandet av Alma Shalabayevas gripande som legitimt, har den italienska polismannens rykte återställts helt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend