Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Redo att förmedla fred, redo att mata och driva världen – biträdande utrikesminister anger Kazakiska ambitioner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Precis som Kazakstan har lanserat långtgående inrikespolitiska reformer trots de ekonomiska effekterna av Rysslands invasion av Ukraina, kommer landets ambitiösa multi-vektor utrikespolitik att fortsätta. Vice utrikesminister Roman Vassilenko talade vid en konferens i Bryssel (avbildad) talade om sitt lands beslutsamhet att använda sin ekonomiska och diplomatiska tyngd för att uppnå mål som delas av EU och många länder runt om i världen, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Kazakstan är ett land som fortsätter att överraska många i EU och på andra håll i väst, till stor del för att de inte har uppmärksammat landet tillräckligt. Konferensen med titeln "Kazakhstans framväxande geopolitiska roll", som hölls på Press Club Brussels Europe, samlade ett kraftfullt team av experter för att hjälpa publiken att komma ikapp.

Det sågs lanseringen av en ny rapport, Kazakstan erbjuder västvärlden en strategisk möjlighet, av John Hulsman, styrelseledamot i Aspen Institute Europe. Han hävdar att landet, som precis kommit ur en intern kris, hade "svarat på världens väckarklocka" över den globala riskkris som utlöstes av dess traditionella allierade Rysslands invasion av Ukraina.

"Alla antog att Kazakstan i stort sett skulle hamna bakom Ryssland", sa han. Istället hade man neutralt erbjudit sig att förmedla ett fredsavtal, vägrat erkänna utbrytarrepublikerna i Donbas och avstod från att rösta i FN:s generalförsamlings omröstning som fördömde den ryska invasionen. Den gav också humanitär hjälp till Ukraina och president Tokajev hade uppmanat president Putin att överväga en omedelbar vapenvila.

Vice utrikesminister Roman Vassilenko talade via videolänk från Nur-Sultan och hänvisade också till krisen som kallas Tragic January, den civila oroligheten och det politiska våldet i början av året. Lärdomar hade dragits och långtgående inrikespolitiska reformer genomfördes. Internationellt tog president Tokajevs regering på samma sätt upp de geopolitiska utmaningar som världen nu står inför.

Kazakstan stod redo att hjälpa till att avsluta konflikten i Ukraina och var villigt att stå värd för fredssamtal när parterna var redo. Den var på samma sätt beredd att använda sina goda ämbeten för att underlätta internationella överenskommelser om Afghanistan när tillfälle ges.

Under tiden kan det hjälpa till med akuta handels- och ekonomiska frågor. Den biträdande utrikesministern sa att hans land skulle fortsätta att vara en pålitlig leverantör av uran för kärnenergi; dess stora åkermarker skulle kunna producera mycket mer av världens mat om det fanns tillräckligt med internationella investeringar.

Annons

"Nästa stora sak" var handelsvägen Trans-Kaspiska eller Mellankorridoren, som förbinder Asien och Europa via Kazakstan och Kaukasus. 70 % av den kazakiska oljeproduktionen skickas till Europa, 90 % via en pipeline till den ryska hamnen Novorossiysk vid Svarta havet. Men rapporterade tekniska problem hade minskat kapaciteten och även om sanktioner mot Ryssland inte påverkade kazakisk olja direkt, hade de påverkat tillgången på tankfartyg för vidaresändning till Europa.

Inte för att den mellersta korridoren helt skulle kunna ersätta den ryska oljerutten och den kazakiska diplomatin skulle fortsätta att vara besläktad med att gå längs en allt smalare lina. Den bilden tog Roman Vassilenko upp på ett tema av Kazakstans extraordinära ambassadör, Kairat Abusseitov, från Nursultan Nazarbayev Institute. Han hade liknat rollen som en kazakisk diplomat med rollen som en olympisk gymnast.

Han sa att hans lands multilaterala utrikespolitik inte var ett svar på geopolitik utan snarare kom från dess politiska resa. Han sa att Kazakstan var trött på att beskrivas som en bro mellan Europa och Asien. "Vi borde inte överbrygga en klyfta utan vara en järnväg av idéer". Sättet att överbrygga den klyftan, föreslog han, var att anta Centralasiens "kontinentala tänkande". Den eurasiska kontinenten behövde ses som en helhet.

Ariel Cohen, från International Tax and Investment Center i Washington DC, sa att i ekonomiska reformer överträffades Kazakstan bland de postsovjetiska staterna endast av Estland, Lettland och Litauen. Han sa att hela den postsovjetiska modellen nu var ifrågasatt, med Ryssland sannolikt att förbli under "förkrossande sanktioner" tills det hade en grundläggande utrikespolitisk omprövning.

Evenemanget modererades av James Wilson, grundare av International Foundation for Better Governance.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend