Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan och Georgien har alla möjligheter att utöka den ömsesidiga handeln och godstransporten - Alikhan Smailov

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans premiärminister Alikhan Smailov träffade Georgiens premiärminister Irakli Garibashvili, som anlände till Kazakstan för ett officiellt besök.

Under mötet diskuterade parterna frågor om handel och ekonomiskt samarbete, utvidgning av ömsesidiga investeringar och affärskontakter, utveckling av turismpotentialen i de två länderna, öppnande av nya flygningar samt interaktion inom kulturella och humanitära sfärer.

Alikhan Smailov noterade att det för närvarande, tack vare gemensamma ansträngningar, finns rekordindikatorer på ömsesidig handelsomsättning: en ökning från 31.7 miljoner dollar till 147.7 miljoner dollar, vilket är 4.7 gånger högre jämfört med samma period förra året.

”Vi har alla möjligheter och verktyg för att upprätthålla en positiv dynamik. Jag är säker på att den färdplan som undertecknades i dag för att utöka utbudet av ömsesidig handel för 2023-2026 kommer att ge en ytterligare impuls till ömsesidig handel.” sa Kazakstans premiärminister.

Irakli Garibashvili noterade i sin tur att Kazakstan och Georgien har stor potential för att utöka samarbetet på många områden, inklusive livsmedelssäkerhet och godstransport.

”Handel, investeringar och affärssamarbete utvecklas dynamiskt mellan våra länder. Det finns många exempel på framgångsrikt samarbete inom ramen för gemensamma projekt. Samtidigt kan vi göra ännu mer för att utveckla våra länders ekonomier, så det är nödvändigt att överväga nya möjligheter och ömsesidigt fördelaktiga riktningar.” sa Irakli Garibashvili.

Vid mötet diskuterade parterna också utvecklingen av den transkaspiska internationella transportvägen.

Annons

Det noterades att för att öka dess konkurrenskraft är det nödvändigt att ta bort infrastrukturrestriktioner på järnvägssträckor och hamnar, samt att se över befintliga tariffer.

”Detta projekt är av strategisk betydelse för våra länder. Kazakstan stöder alla initiativ för att utveckla regionens transit- och transportpotential, samtidigt som man tar hänsyn till intressenternas intressen. I allmänhet, för att bygga kapaciteten på rutten, föreslår vi, tillsammans med andra deltagare, att utveckla en färdplan för att samtidigt eliminera flaskhalsar och utveckla dess potential för 2022-2025. Alikhan Smailov betonade.

Dessutom betonade Kazakstans premiärminister vikten av att utveckla turismpotentialen mellan våra länder, inklusive när det gäller eko- och etnoturism.

Idag har Kazakstan 34 direktflyg till Georgien. Samtidigt har ett öppet luftrum för utländska flygbolag införts på 12 flygplatser i Kazakstan, vilket innebär att alla restriktioner för antalet flygningar tas bort.

Efter mötet undertecknade parterna ett antal bilaterala dokument: färdplanen för att utöka utbudet av ömsesidig handel mellan Kazakstan och Georgien för 2023-2026, samarbetsavtalet mellan ministeriet för digital utveckling, innovation och flygindustri i Kazakstan och Ministeriet för ekonomi och hållbar utveckling i Georgien, samt memorandumet om samarbete mellan JS NC Kazakhstan Temir Zholy och JSC Georgian Railway.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend