Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Mannen som ledde sin nation till upplysning: Kazakstan firar 150-årsdagen av den framstående forskaren Akhmet Baitursynov

DELA MED SIG:

publicerade

on

Arkivfoto av Akhmet Baitursynov (första raden i mitten) taget 1922. Fotokredit: e-history.kz

Från en lärarkarriär till att bli grundaren av det första kazakiska alfabetet och etablera den första nationella tidningen, lämnade Akhmet Baitursynov ett betydande spår i historien om kazakisk läskunnighet och kallas med rätta Ult Ustazy (Nationens Lärare). I år kommer Kazakstan att fira Baitursynovs 150-årsjubileum som ingick i Unescos lista över årsdagar för 2022-2023, skriver Aibarshyn Akhmetkali in kultur.

Baitursynov föddes 1872 i en liten by i Kostanai-regionen. Han började sin lärarkarriär under 1895-1909 i de rysk-kazakiska skolorna i Aktobe, Kostanai, Karkaralinsk distrikt och blev rektor för Karkaralinsk stads skola.

Baitursynov erkändes som den ultimata Ustazy (Nationens lärare) av en anledning. Han har gjort mer än någon annan lingvist för att utveckla kazakisk läskunnighet under 20-talet. Under hela hans karriär var hans främsta mål att utveckla masskunskaper. 

Baitursynovs prestation i denna strävan var omvandlingen av det arabiska alfabetet, som användes i åratal, för att anpassa det till det kazakiska språkets stavning och fonetiska egenheter. 

De främsta skälen till att reformera den arabiska skriften var att ljud inte överensstämde med de kazakiska och arabiska språken och avsaknaden av ett universellt godkänt alfabet. Till exempel kan ett ljud skrivas med olika bokstäver av olika lärare. Det fanns inte tillräckligt med bokstäver för att markera vokalerna. Endast tre tecken (a, y, i) ägnades åt att representera nio vokaler på det kazakiska språket.

På grund av detta fanns det svårigheter att särskilja ljud och läsning, och det var ett hinder för massläskunnighet. Baitursynov beslutade att reformera det arabiska alfabetet i enlighet med det kazakiska språkets fonetiska lagar för att höja läskunnigheten till nationell nivå.

Annons

Som det är känt idag kom Baitursynovs alfabet i bruk 1912. Det nya alfabetet, kallat "Zhana Yemle" (Ny ortografi) hade 24 bokstäver och ett speciellt märke. Han tog bort överflödiga bokstäver från alfabetet som inte motsvarar det kazakiska språket och lade till bokstäver specifika för det kazakiska språket. 

Senare, 1926, diskuterade Baitursynov också fördelarna med att övergå till det latinska alfabetet.

Den enorma önskan att utbilda kazakiska folk ledde till att Baitursynov tillsammans med sina närmaste vänner och kollegor Alikhan Bokeikhan och Mirzhakyp Dulatuly etablerade den första veckovisa rikstäckande sociopolitiska och litterära tidningen Qazaq, som gavs ut på kazakiska språket med det arabiska alfabetet från 1913 till 1918.

Första upplagan av veckotidningen Qazaq tidning. Fotokredit: e-history.kz

I det första numret beskrev Baitursynov den historiska betydelsen av tidningen Qazaq på följande sätt: "För det första är tidningen folkets ögon, öron och tunga... Människor utan tidningar är döva, stumma och blinda. Du vet inte vad som händer i världen, du hör inte vad som sägs, du har ingen åsikt.”

Tidningen uppmanade kazakiska folk att behärska konst och vetenskap och tog upp problemet med utvecklingen av det kazakiska språket. Den hade mer än 3,000 XNUMX prenumeranter och lästes i de kazakiska stäpperna, Kina och Ryssland.

Baitursynov byggde också upp ett starkt och bestående rykte som poet och översättare. I denna strävan följde han den stora kazakiska poeten Abais väg och försökte nå det kazakiska folkets hjärtan genom översättningen av de stora verken i rysk litteratur, särskilt av den ryske poeten och fabulisten Ivan Krylov. Den kazakiska översättningen av Krylovs fabler publicerades i St. Petersburg 1909 under titeln "Fyrtio fabler". Djurberättelserna i fabler representerade teman om enhet, utbildning, andlighet, moral, kultur, hårt arbete och subtil kritik av kolonialpolitiken. 

Baitursynovs egna medborgerliga drömmar och tankar publicerades som en separat bok under namnet "Masa" (Mygga) 1911. De inledande raderna i en dikt med samma namn säger:

Flyger runt de som sover,

Tills vingarna är trötta.

Kommer det inte att störa deras sömn lite,

Om han surrar i ditt öra ihärdigt? (författarens översättning)

Dessa rader från "Masa" beskriver Baitursynovs egen ambition att väcka samhället från ett passivt, lat, sömnigt tillstånd till upplysning genom hans ihärdiga poetiska och pedagogiska "surrande". Den ideologiska grunden för "Masa" var att bjuda in allmänheten att studera konst och få en ordentlig utbildning, att utveckla kultur och en arbetsmoral. Baitursynov använde skickligt poesi som ett sätt att väcka människor, för att påverka deras sinnen, hjärtan och känslor.

Utöver utbildning och litteratur deltog Baitursynov aktivt i bildandet av den kazakiska nationella statsidén. Baitursynovs politiska verksamhet började 1905. Han var en av författarna till Karkaraly-petitionen, som väckte frågor om lokal administration, förändringar i systemet för offentlig utbildning och antagandet av nya lagar. Denna aktivitet ledde senare till hans första arrestering och fängelse i Semipalatinsk-fängelset 1909 för att ha spridit idén om autonomt självstyre och påstås ha uppviglat mellan etnisk fientlighet.

Från vänster till höger: Akhmet Baitursynov, Alikhan Bokeikhan, Mirzhakyp Dulatuky. Fotokredit: e-history.kz

Oktoberrevolutionen 1917, som resulterade i störtandet av den provisoriska regeringen och upprättandet av sovjeternas makt, gjorde att Baitursynov fruktade eventuell statlig destabilisering, överdriven radikalisering och landets möjliga kollaps i avsaknad av pålitlig auktoritet. Baitursynov, Bokeikhan och Dulatuly såg att den enda vägen ut ur den svåra situationen var att organisera en fast makt som skulle erkännas av det kazakiska folket.

Som ett resultat beslutade Baitursynov, Bokeikhan och Dulatuly att etablera autonomi för de kazakiska områdena och att döpa den till Alash. Den första politiska gruppen och rörelsen – Alash-partiet och Alashorda-regeringen skapades.

Det centrala i Alashorda var att skapa en enda autonom stat inom den demokratiska federativa ryska republiken, vilket skulle möjliggöra autonoma beslut i lokalbefolkningens intresse. Baitursynov blev den andlige ledaren för intelligentian bakom denna ansträngning.

Kazakstans territorium och gränser dokumenterades och bekräftades juridiskt för första gången även under denna period av Alash-styre.

Baitursynov, tillsammans med många medlemmar av den kazakiska intelligentsian, föll offer för stalinistiskt förtryck. 1929 arresterades Baitursynov igen anklagad för kontrarevolutionär verksamhet och förberedelse av ett väpnat uppror i den kazakiska stäppen. Han dömdes till avrättning, men 1931 omvandlades hans straff till 10 år i ett läger och 1932 förvisades han till Archangelsk och sedan till Tomsk. 

1934, på begäran av Internationella Röda Korset, släpptes Baitursynov och återvände till Almaty för att återförenas med sin familj. Men från och med 1934 utstod Baitursynov de svåraste åren i sitt liv. Eftersom han var offer för förtryck led han av förlusten av sin hälsa och stabilitet i sitt liv. Hans politiska "opålitliga" bakgrund minskade hans chanser att få ett ordentligt jobb. Myndigheterna var rädda för hans inflytande och respekt bland människor, så det slutade med att Baitursynov bytte jobb ofta: han arbetade som intendent på Centralmuseet, som biljettkontrollant och som sjukhusvårdare på ett tuberkulosdispensarium.

Han arresterades igen den 8 oktober 1937 och sköts två månader senare, i december. 1988 frikändes forskaren och fick allt erkännande som han förtjänade på nationell nivå.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend