Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

New agreement can give a ‘major boost’ to EU and Kazakhstan economies

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett nytt partnerskap mellan EU och Kazakstan kan bana väg för mycket förbättrade relationer mellan de två sidorna, berättades en konferens i Bryssel.

Förutsägelsen kommer efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Alikhan Smailov, Kazakstans premiärminister, nyligen undertecknat ett samförståndsavtal som upprättar ett nytt partnerskap mellan EU och den centralasiatiska staten.

En konferens i Bryssel på torsdagen hörde att det nya avtalet kommer att säkerställa utvecklingen av en "säker och hållbar" försörjning av råvaror och utveckla förnybara vätgas- och batteri-"värdekedjor".

This, it was also said, will boost the green and digital transformation of both sides’ economies.

Smailov sa då att undertecknandet av dokumentet "skapar förutsättningar för upprättandet av finansiellt och tekniskt samarbete" mellan Kazakstan och EU:s industriallianser.

Konferensen på pressklubben i Bryssel var en chans att reflektera över vad samförståndsavtalet betyder för båda sidor och hur det kan stärka förbindelserna mellan EU och Kazakstan, världens nionde största land.

Bland deltagarna i evenemanget fanns Marat Karabayev, Kazaks viceminister för industri- och infrastrukturutveckling och Peter Handley, chef för enheten för råvaror vid kommissionens GD GROW.

Annons

Karabayev noted that major companies such as Rio Tinto, a leading global mining group that focuses on finding, mining and processing the Earth’s mineral resources. and Arcelor Mittal, a Luxembourg-based multinational steel manufacturing corporation,both currently have operations in his country and the MoU will, it is hoped, lead to yet more investment.

När han satt bredvid honom, upprepades hans kommentarer brett av Handley, från EC, som sa att han tror att utveckling av nya färdigheter, tillsammans med teknisk utveckling, båda kan hjälpa sidorna att leverera nya möjligheter, både ekonomiskt och på många andra sätt.

Andra som deltog var Al-Farabi Ydyryshev, Kazaks generaldirektör för National Centre for Technology Foresight.

Kazakhstan currently has the ability to generate about half of up to 30 critical materials such as nickel according to Ydyryshev, a figure which – following the newly signed “landmark” agreement between Kazakhstan and the European Union – might potentially increase substantially in the coming years, benefiting both.

The agreement, the event heard, aims to ensure the development of a “secure and sustainable” supply of raw materials and refined materials. It also aims to develop renewable hydrogen and battery value chains and boost the green and digital transformation of both sides’ economies.

När han talade separat sa von der Leyen: "En säker och hållbar tillgång på råvaror, raffinerade material och förnybart väte är ett nyckellager för att bygga en ny, renare grund för våra ekonomier, särskilt när vi går bort från vårt beroende av fossila bränslen .

“This partnership with Kazakhstan shows Europe’s commitment to work with partner countries on our shared commitments to a greener and more resilient future in line with the Global Gateway Strategy and the objectives of the REPowerEU Plan.”

Hon tackade Smailov "för hans ansträngningar och ser fram emot vårt samarbete".

Närmare relationer mellan de två sidorna har också välkomnats av den senior lettiska socialdemokratiska parlamentsledamoten Andris Ameriks som sa till denna webbplats: "Kazakstan är en mycket nära och viktig partner för Europeiska unionen, särskilt i dagens verklighet, när angriparen Ryssland har visat sina ambitioner och kriminella. hur man når dem. Idag delar vi samma förståelse för värderingar med Kazakstan och vi ser att det är en svår tid även för Kazakstan.”

Ameriks tillade, "Kazakstan, med en av de största ekonomierna i regionen, bygger stabilitet i regionen och vi måste arbeta nära tillsammans för att hålla regionen stabil. Idag står Kazakstan inför mycket svåra tider, då det måste hitta nya sätt att exportera olja och andra produkter till Europa. Att ta hänsyn till att Kazakstan är ett landlåst land gör denna situation ännu svårare, men det finns redan möjliga lösningar, som Mellankorridoren genom Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet. Detta sätt skulle hjälpa Kazakstan att kringgå de länder som omfattas av sanktionerna.

"Vi förstår att det här inte är en fråga om en dag. Stora investeringar och arbete måste göras och vi som EU måste stödja detta eftersom det är avgörande för oss också. Den nuvarande situationen på energimarknaden gör att EU också hittar nya vägar och förmodligen nya partners för ständig energiförsörjning i EU.”

Han fortsatte: "Offentliga tal från Kazakstans president har visat att Kazakstan har en tydlig och gemensam vision av den geopolitiska situationen på samma sätt som EU. Det betyder att Kazakstan blir ännu närmare och viktigare partner och vän till EU. Vi som Europeiska unionen bör stödja och samarbeta med Kazakstan inom denna sfär på alla möjliga nivåer för att skapa stabilitet och förutsägbarhet på energimarknaderna och en fredlig geopolitisk situation i EU och den centralasiatiska regionen.”

Partnerskapet som diskuterades på torsdagens konferens är centrerat kring olika samarbetsområden:

  • Närmare ekonomisk och industriell integration i de strategiska värdekedjorna av råvaror, batterier och förnybart väte genom bl.a.
  • Identifiera gemensamma projekt genom respektive värdekedjor inklusive återvinning och attrahera privata investeringar och
  • Anpassa höga miljö-, sociala och styrningsstandarder (ESG);
  • Modernisering av gruv- och raffineringsprocesser och -tekniker genom införande av ny teknik och hållbara metoder.
  • Att öka motståndskraften hos råvaror, batterier och förnybara vätgasförsörjningskedjor genom bland annat:
  • Förbättra transparensen och informationen om åtgärder relaterade till investeringar, verksamhet och export som är relevanta för omfattningen av detta partnerskap.
  • Närmare bilateralt samarbete om kapacitetsuppbyggnad, kompetens och forskning och innovation i ämnen genom bland annat:
  • Avkarbonisering av den kritiska värdekedjan för råvaror, inklusive genom att använda förnybar energi och digitalisering;
  • Gröning och hållbarhet av gruvprocesser och
  • Hantering av industrimineralavfall och utvinning av kritiska råvaror från dessa.

Konferensen fick veta att EU och Kazakstan har förbundit sig att utveckla en färdplan för 2023-2024, med konkreta gemensamma åtgärder överenskomna inom sex månader efter undertecknandet av partnerskapet. Dessa åtgärder, sades det också, ska genomföras i nära samarbete med relevanta industriella och finansiella intressenter från EU:s medlemsstater och Kazakstan.

Råvaror, batterier och förnybara värdekedjor för väte är, hävdades det på konferensen, avgörande för de gröna och digitala omställningarna. Kritiska råmaterial är avgörande för användningen av teknologier som vindturbiner (med sällsynta jordartsmetallmagneter); batterier (litium och kobolt) och halvledare (polykisel).

På samma sätt är batterier avgörande för vår energiomställning och övergång till nollutsläppstransporter, medan förnybar vätgasteknik stöder avkarboniseringen av svåra att minska sektorer och energiintensiva industrier.

EU måste säkerställa en hållbar tillgång på råvaror, särskilt kritiska råvaror, som en väsentlig förutsättning för att uppnå målen för grön och ren energi. Som en del av handlingsplanen för kritiska råvaror har kommissionen redan börjat arbeta för att bygga partnerskap med resursrika tredjeländer, genom att använda alla externa politiska instrument och respektera sina internationella åtaganden.

I anslutning till FN:s generalförsamling i september uttryckte von der Leyen och Kazaks president Kassym-Jomart Tokayev en vilja att fördjupa det ekonomiska samarbetet inom området kritiska råvaror och enades om att intensifiera arbetet med ett samförståndsavtal där Global Gateway kan spela en roll .

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend