Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans president upplöser parlamentet, vilket utlöser de första valen sedan de demokratiska reformerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans första parlamentsval sedan president Kassym-Jomart Tokayev tillkännagav konstitutionella reformer som syftar till att stärka den demokratiska processen kommer att hållas den 19 mars. Det blir en första chans att se hur åtgärder som syftar till att uppmuntra ett flerpartisystem med ett kraftfullare parlament fungerar i praktiken, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Den 19 mars kommer en tredje resa till vallokalen i Kazakstan på mindre än ett år. Först var det en folkomröstning i juni, när väljarna godkände de reformer som föreslagits av president Tokajev, sedan var det ett tidigt presidentval i november, som levererade vad som kommer att bli presidentens sista mandatperiod. Ursprungligen skulle presidentomröstningen inte ske förrän 2024, med parlamentsvalet 2025.

De konstitutionella förändringarna flyttar Kazakstan från ett superpresidentiellt system till ett parlamentariskt-presidentiellt, där medlemmarna i Mazhilis, eller parlamentets underhus, får en mer kraftfull roll. Andra reformer inkluderar att göra det mycket lättare att registrera ett politiskt parti, genom att sänka medlemskravet från 20,000 5,000 till XNUMX XNUMX.

Flera nya politiska partier har registrerats som ett resultat och de står också inför en minskad tröskel för att komma in i Mazhilis, på 5 % istället för 7 %. Väljarna kommer också att ha ett "mot alla"-alternativ på valsedeln. 70 % av Mazhilis kommer att väljas från partilistor, medan de övriga 30 % representerar enskilda valkretsar. Det lovar också att bli ett mer inkluderande organ, med kvotering av kvinnor, unga och personer med särskilda behov.

Vid upplösningen av Mazhilis tackade president Tokajev medlemmarna för deras arbete. Han hade meddelat dem i september förra året att de förväntade sig val under första halvåret i år. ”Under åren av självständighet har kandidater och politiska partier aldrig haft så mycket tid att förbereda sig för en; valkampanj”, konstaterade han.

Han betonade att Kazakstan nu är inne i en ny era. ”Landet genomgår en dynamisk och omfattande förnyelseprocess. Dessa val kommer att bli förkroppsligandet av förändringar som äger rum i samhället och kommer att ge en kraftfull impuls till ytterligare modernisering av vårt politiska system,” tillade han.

Reformprogrammet påskyndades efter händelser för ett år sedan, känd som Tragic January. Till en början följdes fredliga protester om bränsleprishöjningar av våld och mord, uppenbarligen orsakade av grupper som försökte dra fördel av situationen. Minst 238 människor dog.

Annons

I efterdyningarna tog president Tokayev avstånd från sin föregångare, Nursultan Nazarbaev, som förlorade sin status som "Elbasy" eller nationens ledare. Valkampanjen och sedan resultaten kommer att ge ett avgörande mått på Kazakstans politiska framsteg.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend