Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Val i Kazakstan: Självnominerade kandidater söker platser i parlamentet och lokala församlingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 19 mars kommer Kazakstan att välja medlemmar av Mazhilis, parlamentets underhus, och maslikhats, lokala representativa organ. Nya namn kommer säkert att dyka upp i den lagstiftande delen, medan upp till 50 % av landets lokala representationskontor förväntas få nya medlemmar, skriver Diana Baidauletova.

XNUMX procent av de självnominerade kandidaterna är kvinnor och unga.

Omröstningen kommer att hållas enligt de nya regler som antogs efter förra årets konstitutionella ändringar. 

Mazhilis kommer att bestå av 98 medlemmar istället för 107 som tidigare. Sextionio kommer att väljas från partilistor och 29 från enmansdistrikt representerade av en enda tjänsteman. På regional nivå kommer 50 procent av maslikhaterna att bildas av partilistor och 50 procent genom enmansdistrikt. På den mindre distriktsnivån kommer maslikhaterna att vara helt bildade av självnominerade kandidater. Dessförinnan kunde väljarna endast rösta efter partilistor. 

Nomineringen av kandidater började den 20 januari och avslutades den 8 februari. Registreringen av kandidater slutfördes den 18 februari och valkampanjen inleddes samma dag.

Valsedlar i fem färger kommer att tillhandahållas väljarna på valdagen för att återspegla de olika alternativen för att rösta, sa centrala valkommissionens (CEC) ledamot Sabila Mustafina vid ett CEC-möte den 27 februari i Astana.

Val till Mazhilis

Annons

För att kandidera till en plats i Mazhilis inom ett enda mandatdistrikt måste en person nomineras av ett politiskt parti eller en offentlig förening, eller kan självnomineras om vissa kriterier är uppfyllda. En kandidat måste vara medborgare i Kazakstan, över 25 år, bosatt i landet i tio år och inte inneha något brottsregister eller ett utgånget brottsregister vid tidpunkten för deltagande i valet.

För att kandidera till en plats i ett enmansdistrikt skickar självnominerade kandidater in en avsiktsansökan, en meritförteckning, en inkomstförklaring och en bekräftelse på betalning av valavgiften, som är 1,050,000 2,359 XNUMX tenge (XNUMX XNUMX USD). 

Av 609 nominerade kandidater som ställde upp i enmansdistrikt, klarade 435 registreringen – i genomsnitt 15 kandidater per mandat. De flesta kandidaterna nominerades i distrikt 1 och 2 i Astana, 41 respektive 42 kandidater.

Almaty har 37, 33 och 34 kandidater som kandiderar i distrikt 3, 4 och 5. Turkistanregionen är minst aktiv – endast fem kandidater nominerades där i distrikt 25.

Bland de anmälda kandidaterna är 359 (82.5%) självnominerade. Sjuttiosex kandidater (17.5 %) nominerades av sju politiska partier. 

49 procent av kandidaterna är män. Medelåldern för kandidaterna är cirka XNUMX år. 

Val till maslikhaterna

Män står för 72.8 % av kandidaterna, medan kvinnor utgör 27.2 %. Medelåldern för kandidaterna är cirka 42 år. Representanter för 39 etniciteter har nominerats.

Av 3,415 223 maslikhat-mandat över 3,081 maslikhat i landet är 50 20 i enmansdistrikt. Men 334 procent av medlemmarna väljs på en proportionell basis endast i XNUMX regioner, städer av nationell betydelse och huvudstaden. Kandidater på partilistor kan kandidera till XNUMX mandat.

Totalt har 10,288 3,081 kandidater nominerats till 1,451 2,114 platser, med fler än tre kandidater per plats. Av dem är 6,723 62 registrerade på regional nivå, varav XNUMX XNUMX på stadsnivå och XNUMX XNUMX på stadsdelsnivå. Nästan XNUMX % är självnominerade.

CEC har registrerat 118 partilistor från sex politiska partier för maslikhaterna, som inkluderar 1,447 692 kandidater, med Amanat som ställer upp 20 kandidater i alla 199 regioner, Aq Jol lägger fram 20 kandidater i 136 regioner, Auyl - 20 kandidater i 172 regioner för folkpartiet. – 20 kandidater i 89 regioner, Baitaq Green party – 18 kandidater i 159 regioner och Respublica – 20 kandidater i XNUMX regioner.

Det finns 434 kvinnor och 1,013 182 män på listan, varav 29 är under 43.8. Medelåldern för en kandidat är 2003 år, varav den yngsta är född 22. Listorna inkluderar representanter för XNUMX etniciteter.

En annan omgång av tv-debatter från de politiska partierna kommer att hållas den 16 mars som en del av kampanjen, meddelade CEC. Mer än 12 miljoner människor kan rösta i det kommande valet. Listorna över alla anmälda kandidater finns på CEC:s webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend