Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakiska utträdesmätningar satte det styrande partiet på väg mot valseger

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När rösterna fortfarande räknas, satte tre stora exitmätningar i Kazakstan partiet Amanat på kurs mot en bekväm seger i valet till ett parlament som har fått befogenheter enligt landets nya konstitution. De projicerade resultaten pekar också på en livlig, om än splittrad, opposition i det nya Mazhilis, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Efter konstitutionella reformer som gjorde både bildandet av ett politiskt parti och valkampanjen betydligt lättare verkar det som att de flesta kazakiska väljare har hållit fast vid partiet Amanat, tidigare ledd av president Kassym-Jomart Tokayev. Han lämnade partiet förra året, som en del av reformer som flyttade Kazakstan bort från en superpresidentiell regeringsform till ett president-parlamentariskt system.

Tre olika exitmätningar placerar alla Amanat inom en procentenhet på 54%. Känd som Nur Otan (Radiant Fatherland) fram till förra året, Amanat (Commitment) betecknar president Tokayevs krav på reform av hela partiet. Det verkar som att den framgångsrikt har anpassat sig till det nya politiska klimatet. Det är en bred politisk allians och dess seger tyder på att bredare politiska och ekonomiska nu kommer att antas.

Socialdemokratiska Auyl People's Democratic Party, som har bestridit tidigare Mazhilis-val utan att vinna en enda mandat, är på väg mot andraplatsen. Alla tre exitmätningarna ger den 10 % eller 11 %. Det demokratiska partiet Aq jol och folkpartiet är också på väg att klara tröskeln på 5 % som krävs för att komma in i Mazhilis, och det nationella socialdemokratiska partiet kommer sannolikt också att klara sig över gränsen.

Den politiska debatten i det nya parlamentet kommer sannolikt att handla mer om reformtakten snarare än dess inriktning. Det gröna Baytaq-partiet kanske inte fick tillräckligt många röster. Man stöder också i stort sett presidentens reformer men hoppades få mer stöd i ett land som har sett två stora ekologiska katastrofer, den ena orsakad av sovjettidens kärnvapenprov och den andra av före detta Sovjetunionens avledning av vatten från Aralsjön.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend