Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Storbritanniens utrikesminister besöker Kazakstan, träffar president Tokayev

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstan är Storbritanniens främsta handelspartner i Centralasien, sade Storbritanniens utrikesminister för utrikes-, samväldes- och utvecklingsfrågor James Cleverly under sitt möte med president Kassym-Jomart Tokayev i Astana som en del av hans första besök i nationen den 18. Mars. 

Enligt presidentens presskontor talade Tokayev och Cleverly om att stärka det bilaterala samarbetet inom politiska, handelsmässiga, ekonomiska, investerings- och humanitära områden.

"Ditt besök kommer att ge en mycket stark drivkraft för att ytterligare förbättra det ömsesidiga samarbetet mellan Kazakstan och Storbritannien. Jag noterade ditt senaste tal vid Foreign Commonwealth and Development Office som beskrev den långsiktiga visionen för brittisk utrikespolitik. Det är verkligen ett mycket viktigt tal”, sa Tokayev. 

Den kazakiska presidenten uttryckte sin uppskattning för den positiva dynamiken i relationerna med Storbritannien. "Jag skulle vilja bedöma vårt ömsesidiga samarbete som mycket framgångsrikt, särskilt på det ekonomiska området och det politiska området. Vi måste göra ytterligare ansträngningar för att driva denna mycket positiva riktning framåt i vårt ömsesidiga samarbete”, tillade han. 

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly och premiärminister Alikhan Smailov. Foto: Statsministerns kansli.

noterade skickligt de utmärkta relationerna mellan Astana och London. Han sa att Storbritannien positivt bedömer de politiska reformerna i Kazakstan.

Annons

”Vi hittar goda möjligheter att arbeta tillsammans kring de ekonomiska tillväxtplaner som ni har. Och agendan för regel- och skattereformer som ni har infört är en som jag tror kommer att bidra till att stärka vår ekonomiska relation”, sa Cleverly.

Han höll också ett möte med Kazakhs premiärminister Alikhan Smailov, under vilket han noterade att Storbritannien har åtagit sig att stärka samarbetet i alla ömsesidigt fördelaktiga riktningar. 

"Storbritannien och Kazakstan har en utmärkt relation, den är ganska stark och har, enligt min mening, stor tillväxtpotential. Det här ger oss möjligheten att diskutera vad vi mer kan göra, vilka framtidsutsikter det finns, säger Cleverly.

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly och energiminister Bolat Akchulakov undertecknar ett memorandum om strategiskt partnerskap mellan Kazakstan och Storbritannien i närvaro av premiärministern i Astana den 18 mars.

Premiärministerns kansli rapporterade att handelns omsättning mellan Kazakstan och Storbritannien ökade med cirka 60 procent förra året och översteg 1.8 miljarder dollar. Dessutom är Storbritannien en av de 10 bästa investerarna i Kazakstan och har bidragit med 16.5 miljarder dollar sedan 2005.  

"Den kazakiska regeringen är fast besluten att ytterligare fördjupa samarbetet med Storbritannien i alla riktningar. I detta sammanhang kommer ett viktigt steg att vara undertecknandet av det bilaterala strategiska partnerskaps- och samarbetsavtalet, vars utveckling håller på att slutföras”, sa Smailov. 

Kazakstans premiärminister tillkännagav också planer på att öka exporten till Storbritannien av mer än 100 varor värda cirka 800 miljoner dollar. Listan över gemensamma projekt inkluderar produktion av grönt väte, projekt inom logistiksektorn och utvecklingen av den transkaspiska internationella transportvägen. 

Cleverly och biträdande utrikesminister Roman Vassilenko deltog i att öppna ett stadstorg för att hedra drottning Elizabeth II. Torget ligger på Kabanbay Batyr Avenue i Central Park i Astana.

Storbritanniens utrikesminister och biträdande utrikesminister Roman Vassilenko deltog i att öppna ett stadstorg för att hedra drottning Elizabeth II i Astana. Fotokredit: Mfa.gov.kz.

"Drottning Elizabeth II njöt av kärleken och respekten från det kazakiska folket och nationerna över hela världen. Det var president Tokajevs beslut att ge namnet Hennes Majestät till ett av torgen i staden och fira drottningens platinajubileum. Tyvärr gjorde inte drottning Elizabeth II något besök i Kazakstan, men vi hoppas att kung Karl III och andra medlemmar av kungafamiljen kommer att besöka vårt land”, sa Vassilenko vid ceremonin. 

Flera bilaterala dokument undertecknades som en del av Storbritanniens utrikesministers besök. De inkluderar samförståndsavtal om ett strategiskt partnerskap inom områdena kritiska mineraler och grönt väte.

Storbritanniens utrikesminister träffade också Aset Irgaliyev, ordförande för byrån för strategisk planering och reformer, för att underteckna ett samförståndsavtal när Kazakstan gick med i Världsbankens program för effektiv styrning för ekonomisk utveckling (EGED) i Centralasien. Partnerskapet kommer att bidra till ett effektivt och öppet genomförande av ekonomiska reformer.

”Samarbetet ger oss mer flexibilitet och självständighet nu. Vi har också en möjlighet att implementera dessa evidensbaserade reformer, och att driva vår interna agenda för den interna omvandlingen av officiell statistik”, Zhandos Shaimardanov, chef för Bureau of National Statistics, som är en del av Agency for Strategic Planning, sa till The Astana Times. 

Som en stor leverantör av officiell statistik är byråns uppdrag att säkerställa förtroendet hos alla användare i landet, särskilt de från det civila samhället. "Det är viktigt att inte bara tillhandahålla tillförlitlig data, utan också att säkerställa att den så småningom används, särskilt i beslutsprocessen," tillade Shaimardanov. 

Cirka 550 företag, joint ventures och representationskontor med brittiskt kapital verkar i Kazakstan. Landet är också värd för en filial till De Montfort University och planerar att öppna en filial till Heriot-Watt University.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend