Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan arbetar med återlämnande av olagligt indragna medel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

För inte så länge sedan erbjöd ledningen i Kazakstan folket ett nytt koncept kallat "Nya Kazakstan".

Den största skillnaden mellan det "Nya Kazakstan" och det "Gamla" är i en öppen dialog med samhället, vilket ökar insynen i den offentliga förvaltningen och säkerställer social rättvisa, bland annat genom en ärlig omfördelning av landets rikedomar till förmån för folket.

I det "gamla" Kazakstan fanns det uppriktigt sagt problem med detta.

Under 2019, enligt officiell information, kontrollerade endast 162 personer helt hälften av rikedomen i detta centralasiatiska land. Det mesta av denna rikedom vid den tiden fanns offshore i Genève, London, New York, Paris och andra globala finanscentra.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev instruerade regeringen att utveckla en plan för återlämnande av dessa tillgångar så snart som möjligt.

Vid den tiden, enligt olika uppskattningar, inklusive enligt den internationella människorättsorganisationen "Tax justice network", uppgick mängden kapital som drogs tillbaka från Kazakstan till 160 miljarder dollar.

Ja, så mycket togs illegalt ut ur landet under 25 år.

Annons

För att få tillbaka dessa pengar samlade Kazakstan omedelbart en särskild kommission för återlämnande av kapital från utlandet och förstärkande åtgärder för att motverka utflödet av medel från landet. Dess representanter började omedelbart arbeta aktivt med det.

På bara 6 månader av 2022, enligt officiella uppgifter, returnerades cirka 1.5 miljarder dollar till Kazakstan. Dessutom återlämnades 398 tusen hektar mark värd över 15 miljoner dollar, liksom mer än 600 tunnland järnvägsspår, vilket gjorde det möjligt att sänka tarifferna.

I allmänhet planerar Kazakstan att använda de återlämnade tillgångarna för att finansiera projekt som syftar till att förbättra folkets välfärd. Nu pågår en aktiv diskussion i samhället om hur och var man ska spendera dessa pengar.

Samtidigt är kommissionen för återlämnande av olagligt indragna medel just nu i epicentrum för en internationell konfrontation om en annan viktig tillgång – resurserna från den kazakiska andrarangsbanken "Jusan", som dess aktieägare och tidigare ledning försöker dra tillbaka till utländska jurisdiktioner.

Det paradoxala är att denna bank fortfarande existerar enbart tack vare statligt ekonomiskt stöd i form av miljontals dollar som ägs av kazakstanska skattebetalare.

De kazakiska myndigheterna har under de senaste åren med jämna mellanrum gett stöd till svaga finansiella institutioner, däribland "Jusan"-banken, eftersom de inser att bankers konkurs kan orsaka sociala spänningar.

Sedan 2017 har mer än 11.5 miljarder dollar spenderats på att stödja andra klassens banker i Kazakstan. Av dessa mottogs mer än 3 miljarder dollar av "Jusan". På dessa grunder tycks myndigheterna i Kazakstan mycket rimligt argumentera för dessa resurser.

Berättelsen om denna bank är bara ett avsnitt av en stor kampanj för att återbetala medel, som myndigheterna i Kazakstan avser att fortsätta. Korruption och sociala orättvisor har länge undergrävt de demokratiska grunderna i Kazakstan, förstört allmänhetens förtroende för institutioner, skapat ojämlika villkor för att göra affärer och lett till ekonomiska problem.

Som de kazakiska myndigheterna med rätta förväntar sig kommer återlämnandet av olagligt indragna medel och kampen mot korruption på alla nivåer att göra det möjligt för landet att förbättra sin internationella image, attrahera nya utländska investeringar och öka den ekonomiska stabiliteten.

Allt detta är naturliga konsekvenser av sådana omvandlingar. Men här är det viktigt att förstå att den här historien i slutändan inte bara handlar och inte ens så mycket om pengar.

President K.Tokayevs kamp för att återlämna landets stulna rikedomar är en manifestation av modig politisk vilja och en allvarlig signal, extern och intern. Landet visar sina internationella partner att det verkligen är engagerat i kampen mot korruption, öppenhet och transparens. Inom landet gör Kazakstans president klart för staten och företagseliten att han sätter idéerna om social rättvisa för befolkningen över alla personliga intressen.

För Kazakstan är ett sådant paradigm inom offentlig förvaltning ett extremt ovanligt fenomen. Det accepterades inte på det sättet. 

Kazakstan visar ett intressant och djärvt exempel, grunden på vilken en verkligt ny och välmående stat kan byggas.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend