Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Det styrande partiets svepande seger i valet i Kazakstan bekräftas

DELA MED SIG:

publicerade

on

En jordskredsvinst av Amanat-partiet har bekräftats av Kazakstans centrala valkommission. Fem andra partier kommer också att vara representerade i landets underhus i parlamentet Mazhilis, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Det var ett resultat som inte bara bekräftar valet utan även president Kassym-Jomart Tokajevs beslut att föreslå större befogenheter för det nya parlamentet (godkänd i en folkomröstning) och sedan utlysa tidiga val. Segraren, med 54 % av rösterna, är Amanat-partiet (engagemang) som han brukade leda, även om den nya konstitutionen placerar presidenten över partipolitiken.

Andraplatsen, med 11 %, har tagits av det socialdemokratiska folkdemokratiska partiet Auyl, vilket tyder på att den politiska debatten i det nya parlamentet kommer att handla mer om reformtakten snarare än dess inriktning. Det nybildade partiet Respublica, som är starkt för ekonomiska och sociala reformer, kom trea med nästan 9 % av rösterna.

Det demokratiska partiet Aq jol, folkpartiet och det nationella socialdemokratiska partiet klarade alla också tröskeln på 5 % för att uppnå representation i Mazhilis. Det gröna partiet Baytaq lyckades inte ta sig över gränsen med drygt 2% stöd. Trots liberaliseringen av reglerna för politisk kampanj och partibildning var valdeltagandet drygt 54 %, och sjönk till 26 % i den största staden, Almaty.

Som svar på resultaten uttalade talesmannen för Europeiska unionens tjänst för yttre åtgärder EU:s fulla stöd för genomförandet av pågående förändringar i Kazakstan. EU betonade vikten av ytterligare politiska och socioekonomiska reformer och tillade att byggandet av motståndskraftiga demokratiska institutioner och ett starkt civilt samhälle är nyckelsteg för ett mer inkluderande och demokratiskt Kazakstan.

Det fanns 793 observatörer från 12 internationella organisationer och 41 länder. "Den ökade konkurrensen, särskilt med självnominerade kandidater, är en betydande utveckling", konstaterade observatörer från OSSE:s parlamentariska församling.

Den portugisiske parlamentsledamoten Pedro Roque Oliveira sa att "Kazakstan, ett land som upprätthåller de avgörande särdragen i en demokrati, såsom rättsstatsprincipen, stark opposition och representativ regering, kan fungera som ett exempel för regionen". Valet var den sista offentliga omröstningen i den politiska förnyelsecykeln, som började med en folkomröstning och ett presidentval förra året och sedan ett senatsval tidigare i år.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend