Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans regeringsparti vinner 54 % av rösterna i ett snabbval

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans styrande Amanat-parti fick 53.9 % av rösterna i en snabb parlamentarisk omröstning, visade officiella uppgifter i måndags (20 mars). Detta gav president Kassym Jomart Tokayev ett mandat att reformera det oljerika landet i linje med hans mål för social rättvisa.

Även om inga oppositionspartier var representerade i söndagens val, var kritiken från väst mindre hård än vanligt eftersom Europa och Amerika försöker stärka relationerna med Rysslands grannar som har skakat efter Moskvas invasion.

OSSE-observatörer uppgav att reformer som genomförts före omröstningen tog upp några av OSSE:s tidigare rekommendationer och gav "väljarnas valmöjligheter", men ytterligare förändringar var nödvändiga.

Inget oppositionsparti kunde anmäla sig före valet trots en formell uppmjukning av registreringskraven, såsom antal och ursprung för underskrifter som krävs.

Minst en oppositionsgrupp hävdade att regeringen medvetet nekade den registrering.

Kazakiska tjänstemän sade att både positiva och oroande förändringar noterades av OSSE. Detta var en uppmuntran för dem att sträva efter ökad demokrati.

"Sådana kommentarer är också viktiga med tanke på den geopolitiska bakgrunden av dessa val, och de oöverträffade spänningar som regionen och världen har upplevt sedan förra året," sade tjänstemannen på villkor att de inte var anonyma eftersom de inte var behöriga att tala offentligt.

Valet av den nedre kammaren fullbordar skakningen i Centralasiens politiska elit. Allt började med att Tokajevs expatriot och föregångare Nursultan Nagayev tvingades avgå i början av 2021 mitt i våldsamma oroligheter.

Annons

Tokayev (69) har sedan dess lovat att säkerställa en rättvisare fördelning av välstånd i sitt stora, men glest befolkade land som är rikt på mineraler och kolväten.

Ryssland, en stor politisk aktör i den centralasiatiska regionen, och Kazakstans största handelspartner, välkomnade Tokajevs valresultat som ett stöd för hans ekonomiska och politiska reformer.

Maria Zakharova, taleskvinna för det ryska utrikesministeriet, sa: "Vi bekräftar i princip vårt engagemang för att ytterligare stärka det mångfacetterade rysk-kazakiska samarbetet genom det parlamentariska systemet."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend