Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Centralasien och Europa måste samarbeta för att ta itu med konsekvenserna av klimatförändringarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Bristande åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna och dess konsekvenser kommer att negativt påverka de nära ekonomiska, handels- och investeringsbanden mellan våra regioner och våra befolkningar, säger Kazakstans minister för ekologi och naturresurser Zulfiya Suleimenova.

Klimatkrisen närmar sig en vändpunkt. Bara förra månaden levererade FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar en sista varning till mänskligheten, eftersom ökande utsläpp av växthusgaser driver världen till randen av oåterkalleliga skador som bara snabba och drastiska åtgärder kan avvärja.

Tillsammans med resten av världen står Europa och den centralasiatiska regionen inför ökad sårbarhet för klimatförändringar, eftersom varmare temperaturer och mer flyktiga vädermönster stör ekosystemen och ökar frekvensen av extrem torka, översvämningar, värmeböljor och skogsbränder.Enligt Världsbanken, om inga åtgärder vidtas, beräknas de ekonomiska skadorna från torka och översvämningar i Centralasien vara upp till 1.3 procent av BNP per år, medan skördarna förväntas minska med 30 procent till 2050, vilket leder till till cirka 5.1 miljoner interna klimatmigranter vid den tiden.

De europeiska länderna kommer inte att klara sig bättre. Utan anpassning förväntas mer än 400,000 2050 arbetstillfällen försvinna årligen till 170, och den totala kostnaden för klimatrelaterat extremväder kommer att nå XNUMX miljarder euro i slutet av seklet.

För att undvika sådana scenarier måste Centralasien och Europa samarbeta för att ta itu med konsekvenserna av klimatförändringarna.

En annan väg

Det är ingen hemlighet att ekonomin i Kazakstan, den största staten i Centralasien, har förlitat sig mycket på utvinningsindustrin och oljeresurser. Detta hjälpte oss utan tvekan att komma på fötter igen efter att vi blev självständiga 1991 efter Sovjetunionens kollaps.

Annons

Europa har också utnyttjat våra traditionella energiresurser. Kazakstan är den tredje största leverantören av olja till Tyskland efter Norge och Storbritannien. Med över 70 procent av vår oljeexport som går till EU (sex procent av EU:s oljeefterfrågan) är Kazakstan redan EU:s tredje största leverantör utanför OPEC.         

Men effekterna av klimatförändringarna innebär att vi måste ta en annan väg, en som leder mot hållbar utveckling och en grön ekonomi. Denna process kan påskyndas om Kazakstan och Europa slår samman sina resurser.

Som sådan är ett viktigt steg för att nå en framtid med låga koldioxidutsläpp att omstrukturera energisektorn och införa alternativ med låga utsläpp. Detta skulle kräva åtgärder i två riktningar – inbäddning av förnybara energikällor i energibalansen och säkerställande av hållbar tillgång på material för en hållbar energiomställning.

Närmare bestämt tillkännagav Kazakstan 2021 sitt mål att minska utsläppen av växthusgaser (av 1990 års nivå) med 15 procent till 2030 och att uppnå koldioxidneutralitet till 2060.

Detta kommer inte att vara enkelt, eftersom vårt beroende av traditionell energi är betydande. Kazakstan har dock också en enorm potential för förnybar energi, särskilt vind, som kan utgöra grunden för en framtid med låga koldioxidutsläpp.

Kazakstan siktar på att femdubbla energiproduktionen från förnybar energi (från tre till 15 procent). Dessutom har ett mål satts upp för att minska andelen energi som genereras från kol med nästan 30 procent, från 69 till 40 procent. Minskningsåtgärderna kommer att kombineras med insatser som syftar till att öka den nationella kolupptagningskapaciteten genom att plantera två miljarder träd till 2025.

Material för övergången

En annan viktig riktning är att säkerställa en hållbar försörjning av de sällsynta jordartsmetaller som är avgörande för grön omställning. Kazakstan har stora fyndigheter av guld, krom, koppar, bly, litium och allt mer eftertraktade sällsynta jordartsmetaller som är nödvändiga för tillverkning av teknik, allt från smarta telefoner och vindkraftverk till uppladdningsbara batterier för elfordon.

Samtidigt vidtar Europa åtgärder för att diversifiera sina leveranskedjor för sällsynta jordartsmetaller. I november förra året, vid sidan av COP27 i Egypten, undertecknade Europeiska kommissionen och Kazakstan ett samförståndsavtal om att utveckla leveranser av sällsynta jordartsmetaller, kobolt, litium och polykisel. Avtalet bidrar till en grön omställning genom att fokusera på utvecklingen av en säker och hållbar försörjning av råvaror och förädlade material, förnybara vätgas- och batterivärdekedjor.

Som framhållits av Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, "är en säker och hållbar tillgång på råvaror, raffinerade material och förnybart väte ett nyckellager för att hjälpa till att bygga en ny, renare grund för våra ekonomier, särskilt när vi flyttar bort från vårt beroende av fossila bränslen.”

Samarbete är avgörande

För att ta nästa steg framåt måste vi bygga nätverk, koalitioner och förtroende bland andra intressenter. Astana International Forum i juni kommer att ge ett bra tillfälle till detta.

Det är tänkt att forumet kommer att samla regeringsrepresentanter på hög nivå från hela världen, såväl som medlemmar av internationella organisationer och affärskretsar, för att diskutera sätt att navigera i nuvarande globala utmaningar, inklusive klimatförändringar och energisäkerhet.

Bristande åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna och dess konsekvenser kommer att negativt påverka de nära ekonomiska, handels- och investeringsbanden mellan våra regioner och våra befolkningar.

Det är därför avgörande att vi arbetar tillsammans för att bygga samarbete för den gröna omställningen, som kommer att gynna oss alla – Centralasien och Europa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend