Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Samarbete mellan Kazakstan och Storbritannien: Banar väg för ett nytt kapitel inom handel och investeringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

De senaste händelserna i samarbete mellan Kazakstan och Storbritannien har öppnat nya horisonter för båda länderna för att maximera fördelarna med handel och investeringar. Tidens tand och den geopolitiska utvecklingen har bevisat stabiliteten i detta partnerskap, vilket gör det möjligt för länderna att ytterligare stärka affärsbanden och arbeta tillsammans för att möta framväxande ekonomiska och miljömässiga utmaningar, skriver Assem Assaniyaz in Redaktörens val, Op-ed

Olje-, gas- och gruvindustrin var de främsta förmånstagarna av det ekonomiska samarbetet från de första åren av förhållandet. Dagens ekonomiska band mellan Kazakstan och Storbritannien har förvandlats till ett intressebaserat samarbete, som prioriterar grön energi och teknologi, jordbruksindustri, maskinteknik, petrokemisk och kemisk industri, gruv- och metallurgi, livsmedelsproduktion, utbildning och infrastruktur. 


Assem Assaniyaz, författare på Astana Times.

Som ett land med högre medelinkomst i Centralasien är Kazakstan Storbritanniens främsta handelspartner i regionen. Storbritannien är bland de 15 största handelspartnerna för Kazakstan. Trots fragmentering av försörjningskedjor till följd av Rysslands invasion av Ukraina förra året nådde handelsomsättningen mellan Kazakstan och Storbritannien 1.847 miljarder dollar 2022, vilket är 58.7 procent högre än under samma period 2021. Förra årets export växte med 71.1 procent , som uppgick till 1.4 miljarder USD (855 miljoner USD 2021), medan importen nådde 384.3 miljoner USD, en ökning med 24.4 procent (308.9 miljoner USD 2021). 

 Kazakstan levererar råolja och oljeprodukter, silver, koppar, aluminium, krom, ferrolegeringar, etylalkohol och mineralgödsel till Storbritannien, medan Storbritannien i sin tur exporterar personbilar, kryssningsfartyg, väg- och anläggningsutrustning, läkemedel, alkoholhaltiga drycker , och papper till Kazakstan. 

 Utländska direktinvesteringar (FDI) är fortfarande en drivkraft för Kazakstans ekonomiska tillväxt. År 2022 nådde det totala inflödet av utländska direktinvesteringar i Kazakstan 28 miljarder dollar, en ökning med 17.7 procent jämfört med 2021. Av det beloppet investerade brittiska företag mer än 661 miljoner dollar i Kazakstans ekonomi förra året och placerade Storbritannien på nionde plats på listan över de 10 största investerarna. Sammantaget har Storbritannien investerat mer än 16 miljarder dollar i sektorerna olja och gas, gruvdrift, finans, kemikalier, maskinteknik, metallurgi och civilflyg i Kazakstan.

 Enligt det kazakiska utrikesdepartementet är mer än 550 brittiska företag, joint ventures och representationskontor med brittiskt deltagande registrerade i Kazakstan. De verkar främst inom vetenskap, teknik, handel, finans, tillverkning, gruvdrift och logistik. Kazakhstan Foreign Investors' Council Association (KFICA), ett rådgivande och rådgivande organ för investeringar, inkluderar Storbritannien-baserade Shell, Ernst & Young (EY) och Deloitte som medlemmar och PricewaterhouseCoopers (PwC) som observatör.  

Annons

Industriellt samarbete mellan de två länderna har också en lovande framtid, eftersom Kazakstans starka potential inom prospektering och utveckling av kritiska mineraler ligger i linje med Londons första strategi för kritiska mineraler någonsin som antogs i juli förra året, och som syftar till att säkerställa samarbete med internationella partners och förbättra internationella marknader. Av de nödvändiga 18 kritiska mineraler som identifierats av strategin har Kazakstan fyra i produktion (vismut, gallium, sällsynta jordartsmetaller, kisel) och 10 utforskade (vanadin, volfram, tenn, tantal, niob, magnesium, litium, indium, grafit, kobolt).

De brittiska företagen som idag är verksamma inom gruv- och metallurgisektorn i Kazakstan inkluderar Arras Minerals, Central Asia Metals, Rio Tinto och Ferro-Alloy Resources. Den senare arbetar med den fortsatta utvecklingen av vanadinfyndigheten Balasauyskandyk i Kyzylorda-regionen. Meritan House, ett annat brittiskt företag, undertecknade nyligen ett avtal med Zhezkazganredmet, en kazakisk producent av sällsynta metaller, om produktion av rhenium och attraktion av teknologier för utvinning av sällsynta jordartsmetaller.

Förstärkningen av de ekonomiska banden mellan Kazakstan och Storbritannien ledde till skapandet av den kazakisk-brittiska mellanstatliga kommissionen för handel, ekonomiskt, vetenskapligt, tekniskt och kulturellt samarbete (IGC) 2013. IGC:s plenarsessioner täcker alla områden av politisk, ekonomisk, och socialt engagemang. 

Under det senaste, nionde mötet i London i februari förra året, undertecknade det kazakiska hälsovårdsministeriet ett memorandum om långsiktigt samarbete med AstraZeneca, det brittisk-svenska läkemedelsföretaget. Det kommer att bidra till integreringen av internationell praxis i Kazakstans hälsovårdssystem och lokalisering av AstraZenecas innovativa läkemedel baserade på kazakisk produktion.           

British Chamber of Commerce, som öppnades i den kazakiska staden Almaty 2015, är Storbritanniens första bilaterala företagsförening i Centralasien. Den ansvarar för utvecklingen av affärsnätverk, hjälper till att etablera nya affärsrelationer och upprätthålla befintliga mellan de två sidorna. 

En annan plattform som främjar handels- och investeringsmöjligheter är British-Kazakh Society (BKS). I mer än 20 år har BKS säkerställt kunskapsdelning mellan forskar- och affärskretsar, statliga strukturer och icke-statliga organisationer från Kazakstan och Storbritannien.   

Kazakstan tog ett stort steg för att skapa bättre villkor för investerare när det antog Common Law i England och Wales som det juridiska tillvägagångssättet för Astana International Financial Center (AIFC), ett regionalt nav som gör det möjligt för utländska företag och finansiella institutioner att utnyttja eurasiska marknader. Engelska common law-principer tillämpas och administreras av en panel av brittiska domare vid AIFC-domstolen och det internationella skiljedomscentret, båda oberoende juridiska personer, där engelska är det officiella språket. AIFC erbjuder noll bolags-, fastighets- och markskattesatser, noll inkomstskattesats för utländska anställda fram till 2066, kräver inga tillstånd för attrahering av utländsk arbetskraft och erbjuder ett speciellt visumsystem. Från och med nu är mer än 1,850 70 utländska företag från XNUMX länder registrerade hos AIFC.

 President Kassym-Jomart Tokayev har satt som måldatum 2060 för att Kazakstan ska bli nettokoldioxidneutralt. Både Kazakstan och Storbritannien är samordnade i sin politik utformad för att hantera klimatförändringar. Kazakstan bekräftade sitt åtagande att minska utsläppen av växthusgaser med 15 procent till 2030 vid FN:s 26:e klimatkonferens (COP26) i den skotska staden Glasgow 2021. Landet, som också har undertecknat Parisavtalet om klimatförändringar, planerar att genomföra en femdubbling av energiproduktionen från förnybart från 3 till 15 procent till 2030 och fördubbla energiproduktionen från förnybart från 20 till 38 procent. För ett land vars välstånd är så massivt beroende av utvinningsenergisektorn är det ingen lätt utmaning att balansera ekonomisk tillväxt och miljöskydd.  

Politiken med öppna dörrar för utländska investeringar är fortfarande Kazakstans strategiska prioritet. Landet var engagerat i att minska statens roll i ekonomin och etablerade 2017 det nationella Kazakh Invest-företaget som en enda förhandlare på uppdrag av regeringen för att tillhandahålla tjänster till investerare enligt principen om en enda kontaktpunkt. Till stöd för investeringsprojekt har Kazakstan lanserat 13 särskilda ekonomiska zoner (SEZ). De tillhandahåller skattemässiga incitament, inklusive subventioner, befrielse från bolagsskatt, mervärdesskatt, markskatt och fastighetsskatt, såväl som icke-skattemässiga incitament som gratis tomter och infrastruktur, vilket ger investerare tillgång till etablerade digitala nätverk.      

Under covid-19-pandemin har Kazakstan accelererat digitaliseringen och leveransen av statliga tjänster, inklusive ingående av investeringskontrakt och ansökningar om investeringsvisum. Snabbt utvecklande digital transformation i Kazakstan täcker nästan alla sfärer och produktion av varor och tjänster. År 2020 utsågs Kaspi Bank, landets tekniska ledare inom betalningssystem och e-handel, till den näst största börsnoteringen på London Stock Exchange (LSE) och inbringade mer än 1 miljard dollar vid sin notering.   

Förra mars gjorde den brittiske utrikesministern James Cleverly sitt första besök i Kazaks huvudstad, där de två sidorna undertecknade memoranda om produktion av grönt väte och kritiska mineraler. De övervägde också logistiksektorn, inklusive utvecklingen av den transkaspiska internationella transportvägen, även känd som mellankorridoren, som kommer att testas för transporter av kazakisk olja och uran till västliga destinationer.  

Kazakstan, som ligger vid korsningen av transkontinentala transportkorridorer mellan Europa och Asien, underlättar handeln mellan öst och väst. Landet spelar en nyckelroll i genomförandet av Kinas Bält- och väginitiativ (BRI), eftersom mer än 3,000 25 kilometer eller XNUMX procent av BRI:s landkorridor passerar genom Kazakstans territorium. Det kallas också vanligtvis för den nya sidenvägen. Under medeltiden var den brittiska staden Macclesfield i Cheshire den ultimata västerländska destinationen för Great Silk Road-rutterna som sträckte sig från ett avlägset Kina. Idag, i sin verklighet efter Brexit, kan Storbritannien sätta nya industristandarder samtidigt som BRI-korridoren "grönar" med innovationer inom ren energi som världsledande i kampen mot klimatförändringar och, som ett marknadsorienterat land, säkerställa projektets relevans i når Atlanten.    

Kazakstan har nyligen anslutit sig till programmet Effektiv styrning för ekonomisk utveckling (EGED) i Centralasien finansierat av den brittiska regeringen och genomfört av Världsbanken och byrån för tekniskt samarbete och utveckling. EGED-programmet, som ursprungligen lanserades 2020 för att förbättra effektiviteten, ansvarsskyldigheten och transparensen i den ekonomiska politiken i Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan, utökas nu till Kazakstan för att stärka kapaciteten i hela regionen. 

Det är symboliskt att de kazakiska tenge-sedlarna, den nationella valutan, ursprungligen designades av sedelfabriken vid Kazakstans centralbank och De La Rue Currency-företaget från Storbritannien. International Bank Note Society (IBNS) nominerade Kazakstan till den bästa exceptionella sedeln 2011, 2012 och 2013. Detta är den enda gången då sedlar från ett land vann tre gånger i rad. Idag ställs tenge-sedlar ut på det världsberömda British Museum i London.   

Under de senaste tre decennierna har Kazakstan och Storbritannien byggt upp ett mångfacetterat strategiskt samarbete, som fortsätter att frodas och kommer att bli allt starkare. Kazakstan diversifierar sin ekonomi för att begränsa övertilliten till utvinningssektorn och letar efter alternativa sätt att exportera kazakiska produkter. Det främjar investeringsintresse i förnybara energikällor, maskinteknik, transport, logistik, läkemedel, kemikalier och turism. 

Efter Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen kan Kazakstan, som en inkörsport till marknaderna i länderna i Centralasien, Västra Kina och Kaspiska havet, bli det bästa valet av ett land där Storbritannien kan odla större handel och investeringar utomlands och utforska nya ekonomiska trender och drivkrafter i regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend