Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Mitt i globala utmaningar säger Kazaks president att hans lands frihet och oberoende är oförstörbar

DELA MED SIG:

publicerade

on

President Kassym-Jomart Tokayev har hyllat både etnisk mångfald och nationell enhet i ett stort tal. Han sa till folkförsamlingen i Kazakstan att "vårt lands oberoende och territoriella integritet är framför allt", skriver politisk redaktör Nick Powell.

President Tokajevs tal till det organ som samlar alla Kazakstans etniska grupper gav en inblick i vad som gav honom förtroendet att gå vidare med stora konstitutionella reformer. Han har genomfört en politisk omvandling i efterdyningarna av inhemsk oro och mitt i geopolitiska omvälvningar.

"Vikten av att skydda suveräniteten och bevara den nationella identiteten har ökat för stater", sa han till församlingen för folket i Kazakstan. Han fortsatte med att betona att den nationella civila identiteten inte avvisar etniska särdrag. "Varje etnisk grupp i Kazakstan har haft och kommer att få möjlighet att utveckla sina egna traditioner, kultur, språk."

Kazakstans multietniska sammansättning är en konsekvens av sovjettiden, som såg migration till Centralasien från hela det forna Sovjetunionen och bortom, med ryska som blev språket för kommunikation mellan olika grupper. Presidenten talade om hur kazakiska nu växer i betydelse som statsspråk sedan självständigheten, eftersom en ny nationell identitet har formats i Kazakstan.

"Medborgare som inte har studerat det statliga språket och inte talar det i den omfattning som krävs ska inte i något fall kränkas på språklig grund", sade han. Men han såg fram emot att en önskan att behärska kazakiska skulle bli normen och tillade att "kunskaper om olika språk är ett tecken på allas kultur".

Han såg att tala kazakiska som ett effektivt verktyg för civil integration, en indikator på kulturell utveckling, medborgerligt ansvar och i slutändan på patriotism. "Vårt folk förstår från första hand den sanna innebörden av enhet och fred. Dessa är bestående värden för alla etniska grupper som har överlevt svåra tider och funnit en fristad i Kazakstan. Vårt folk lever i fred eftersom dessa ideal erkänns och respekteras”.

”Vårt samhälle är en union av fria och ansvarsfulla medborgare förenade av gemensamma ideal och värderingar. Detta är ytterligare en levande manifestation av vår nationella identitet. Idag anser alla våra medborgare sig vara medlemmar av en stor och enad kazakisk familj”.

Annons

"Som ett resultat av storskaliga politiska reformer har vi kommit till verklig pluralism", fortsatte presidenten. Han betonade att även om det var oundvikligt att det skulle finnas olika politiska åsikter, borde det inte råda någon oenighet om bevarandet av interetnisk harmoni.

President Tokayev observerade att "alla konflikter och krig i världen kommer från nationell arrogans", även om han diplomatiskt undvek att ge några aktuella exempel. "Idag går mänskligheten igenom svåra tider, det sker en djup förändring i världen. Nya utmaningar och hot på global nivå dyker upp”.

Han drog slutsatsen att "trots alla dessa svårigheter ser vi framtiden an med tillförsikt. Ett rättvist Kazakstan föds framför våra ögon ... vi kommer att förvandla vårt land till en oförstörbar monolit av frihet och självständighet”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend