Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Bemyndigande av folket: Ledamöterna hör om konstitutionell omvandling i Kazakstan och Mongoliet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Två av Asiens största länder, Kazakstan och Mongoliet, har nyligen inlett stora konstitutionella reformer. Ett gemensamt evenemang i EU-parlamentet gav parlamentsledamöterna chansen att höra hur båda länderna stärker folkets röst i sina politiska processer, skriver politisk redaktör Nick Powell.

"Konstitutionella reformer kan vara svåra, det kan gå långsamt", konstaterade Europeiska unionens särskilda representant för mänskliga rättigheter, Eamon Gilmore, och reflekterade över de mänskliga rättigheterna som bara kom långsamt och efter en lång kamp i hans hemland Irland. Han var en av huvudtalarna vid en rundabordssamtal i Europaparlamentet som diskuterade hur förändringstakten i både Kazakstan och Mongoliet har accelererat.

Kazakstans ambassadör, Margulan Baimukhan, beskrev hur "en systematisk omvandling av det politiska systemet har genomförts och skapat en ny, mer demokratisk regeringsmodell". Förändringarna som har skett på lite mer än ett år har stärkt parlamentets underhus, Mazhilis, samt begränsat presidenten till en enda sjuårsperiod. Det har också skett viktiga reformer av lokalförvaltningen.

Dessa förändringar har redan väckt internationell uppmärksamhet, eftersom de godkändes i en folkomröstning och i flerpartival. Ambassadören betonade vikten av Kazakstans "starka dialog med Europaparlamentet, avgörande för oss när det gäller utbyte av bästa lagstiftningspraxis". Rundabordssamtalen gav ledamöterna möjlighet att lära sig mer om en annan viktig aspekt av reformerna, inrättandet av en författningsdomstol.

Dess ordförande, Elvira Azimova, hade rest till Bryssel för att förklara hennes domstols roll. "Den nyligen inrättade författningsdomstolen är den viktigaste institutionen i landet ... den huvudsakliga grunden för systemet för skydd av mänskliga rättigheter", hävdade hon. Det är ett organ som har förvandlats från det tidigare konstitutionella rådet och "dess utökade jurisdiktion ... betecknar den humanistiska och mänskliga rättighetsfokuserade strategin för den konstitutionella reformen i Kazakstan".

Medborgarna kommer att kunna be den avgöra om reglerande rättsakter, som direkt påverkar de rättigheter och friheter som är inskrivna i konstitutionen, är konstitutionellt giltiga. Framför allt har kommissionären för mänskliga rättigheter, som nu åtnjuter konstitutionella garantier och immunitet, rätt att överklaga till författningsdomstolen.

När det gäller Mongoliet är en viktig reform att öka storleken på parlamentet, som med bara 76 ledamöter är ett av de minsta i världen. Rundabordssamtalen behandlade ett dokument från en av dessa medlemmar, Tserenjamts Munkhtsetseg, som är ordförande för det mongoliska-europeiska interparlamentariska mötet.

Annons

Hon hävdade att fler ledamöter skulle öka parlamentets förmåga att effektivt granska lagstiftning och politik men också minska mängden makt som innehas av varje enskild ledamot. Hon såg en ökning till 152 ledamöter som uppmuntrande utveckling av politiska partier, som erbjuder olika alternativ till väljarna.

Eamon Gilmore betonade att respekten för mänskliga rättigheter är grundad i europeisk utrikespolitik. Han såg ansvarsfulla och transparenta institutioner som en hörnsten i en konstitution som respekterade dessa rättigheter. "Vi håller varandra ansvariga för dessa värderingar", sa han.

Włodzimierz Cimoszewicz, ledamot av Europaparlamentet, välkomnade de två ländernas representanter till Europaparlamentet och beskrev Kazakstan och Mongoliet som båda "ständigt förbättra sina konstitutioner, demokratiska standarder och demokratiska friheter". Salvatore De Meo MEP, som är ordförande i parlamentets utskott för konstitutionella frågor, sa att Kazakstan är en mycket viktig partner för EU. "Vi har tagit relationen till nästa nivå."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend