Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Biden satsade på Tokayev

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans president Kasym-Jomart Tokayev tackade USA:s president Joe Biden för att han bjöd in honom till det första toppmötet för centralasiatiska och amerikanska ledare under ett möte i Astana med Gary Peters, ordförande för den amerikanska senatens kommitté för inrikessäkerhet och regeringsfrågor.

Toppmötet för centralasiatiska och amerikanska ledare kommer att hållas i C5+1-format på golvet i FN:s generalförsamling i september i år.

Intressant nog lades detta förslag fram vid tidpunkten för BRICS-toppmötet, där nya medlemmar antogs till organisationen, och Tokayev erbjöd sina idéer om att utveckla samarbetet kring säkerhet och klimatförändringar.

Uppenbarligen är BRICS:s stärkande roll av stor oro för USA och det kollektiva väst, som gynnar utvecklingen av bilaterala förbindelser, inklusive med partners på vägen mot demokratiska reformer.

Bland de stater som har tagit ett steg i denna riktning finns Kazakstan under ledning av Kasym-Jomart Tokayev.

I början av Kazakstans självständighet 1992 utsågs Tokajev till biträdande utrikesminister och 1994 steg han till att bli landets utrikespolitiska chef.

I mars 1999 blev Kassym-Jomart Tokayev vice premiärminister i Kazakstan och i oktober samma år blev han premiärminister. 2002 återvände han till diplomatin som utrikesminister och i januari 2007 blev han talman för parlamentets senats.

Annons

Tokajev var vida känd utomlands tack vare sitt arbete som diplomat. Och detta återspeglas till exempel i det faktum att han 2011 blev biträdande generalsekreterare för FN - generaldirektör för FN-kontoret i Genève, samt personlig representant för FN:s generalsekreterare vid konferensen om nedrustning. Ingen kazakstan har någonsin lyckats nå så stora höjder på internationell nivå tidigare.

Efter två års arbete i FN-strukturen återvände han till Kazakstan och innehade återigen posten som talman för parlamentets senat 2013. Han arbetade i denna position fram till mars 2019, då, efter Nursultan Nazarbayevs avgång, han blev ny president för republiken Kazakstan i full överensstämmelse med Kazakstans konstitution. Han vann sedan de tidiga presidentvalen 2019 och 2022.

Det är viktigt att känna till biografin om Kasym-Jomart Tokayev för att förstå att hans långa arbete som internationell diplomat och hans arbete i höga chefsbefattningar i Kazakstan gav honom en förståelse för vad som måste förändras i landet för att göra livet för medborgarna bättre och staten själv starkare. Sedan han blev president har han ägnat sig helt åt sitt arbete och firar inte ens sin födelsedag, som han själv erkänner. År 2023 tillbringar han det i Kina för samtal med ledaren för det himmelska imperiet, Xi Jinping.

Mer makt till folket

Vid det här laget har Kazaks president Kasym-Jomart Tokayev redan infört flera viktiga reformer som har minskat hans befogenheter samtidigt som de stärkt parlamentets och det civila samhällets ställning.

Till exempel ökade mandatperioden för statschefen i Kazakstan till sju år, men Tokajev själv och framtida presidenter kan inte kandidera för en andra mandatperiod. Under utövandet av sina befogenheter får Kazakstans president inte tillhöra politiska partier, förblir en politisk kraft på lika avstånd.

Nära släktingar till presidenten kan inte inneha positioner som politiska tjänstemän och chefer för statligt ägda företag. Tokajev uteslöt också från lagarna alla normer om befogenheter och status för den första presidenten Nursultan Nazarbayev. Detta uteslöt i praktiken de senare från politiska processer i landet.

Samtidigt stärktes riksdagen. Nu ger senaten, parlamentets överhus, sitt samtycke till utnämningen av ordföranden för författningsdomstolen och högsta rättsrådet. Det skedde också en återgång till ett blandat - proportionellt-majoritärt - system för bildandet av Majilis, dvs parlamentets underhus. Nu väljs en tredjedel av Majilis deputerade i enmansvalkretsar från regionerna, dvs representationen av regionerna i det lagstiftande organet har återställts.

Valet av akimer utökas - från 2023 kommer direkta val av akimer av distrikt och städer av regional betydelse att hållas i ett pilotläge. Byarnas akimer är redan direktvalda. Tack vare detta är medborgarna mer delaktiga i den offentliga förvaltningen, och akimerna (borgmästarna) själva är mest intresserade av att arbeta till förmån för lokalbefolkningen.

Det är också viktigt att notera liberaliseringen av lagar om demonstrationer och fredliga församlingar. Medan det tidigare var nödvändigt att få tillstånd från lokala akimats (borgmästarens kontor), infördes ett anmälningsförfarande när Tokayev kom till makten. Det vill säga, nu behöver aktivister bara meddela myndigheterna om var och när deras rally kommer att äga rum. Och själva aviseringarna behövs bara för att säkerställa säkerheten, inte för att kontrollera eller skingra de som samlats in.

Tokajev förbjöd också slutligen dödsstraffet som ett straff i Kazakstan, vilket bringade landets lagar i linje med internationella standarder. Denna typ av straff har redan uteslutits från strafflagen och alla lagar där avrättning nämndes.

Och allt detta - minskningen av presidentens befogenheter, stärkandet av det civila samhället och yttrande- och mötesfriheten - sker i hjärtat av Centralasien, där historiskt sett har ställningen som "stark" regering varit stark. I en region där ledare har regerat i decennier har Tokajev bestämt sig för att bygga en demokratisk stat där nationens intressen är av största vikt och det inte finns utrymme för maktmonopol eller något annat.

På grund av det faktum att Kazakstan går mot ett demokratiskt samhälle, och Tokayev har tagit seriösa steg för att flytta landet till en ny nivå, har Kazakstan alla möjligheter att bli ledande när det gäller utveckling på kontinenten och skapa en verklig ö av stabilitet i den nuvarande geopolitiken.

Mot bakgrund av sådana förändringar ser USA:s president Joe Bidens inbjudan till dialog ut som ett logiskt steg och kan tjäna Kazakstans nationella intressen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend