Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan bekräftar kärnvapennedrustning som centralt utrikespolitiskt fokus vid konferensen i Genève

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kärnvapennedrustning är fortfarande Kazakstans högsta prioritet inom utrikespolitiken, sade Kazakstans vice premiärminister och utrikesminister Murat Nurtleu vid högnivåsegmentet av konferensen om nedrustning i Genève den 27 februari.

I sitt tal underströk Nurtleu den viktiga roll som konferensen om nedrustning har som den primära multilaterala plattformen för nedrustningsförhandlingar. I det nuvarande geopolitiska landskapet är nedrustningsämnen väsentliga för att främja dialog baserad på Förenta Nationernas (FN) stadga och internationell lag, enligt ministern.

Han tillkännagav också Kazakstans kommande ordförandeskap i två multilaterala forum: den andra förberedande kommittén för översynskonferensen av fördraget om icke-spridning av kärnvapen och det tredje mötet i fördraget om förbud mot kärnvapen.

Kazakstan kommer också att stå värd för ett möte med representanter från alla kärnvapenfria zoner senare i år.

Ministern insåg vikten av att stärka konventionen om biologiska vapen och uppmanade delegationerna att arbeta tillsammans för att genomföra Kazaks president Kassym-Jomart Tokayevs initiativ att skapa en internationell byrå för biologisk säkerhet.

Vid sidan av konferensen träffade Nurtleu Tatiana Valovaya, generaldirektören för FN-kontoret i Genève, och bekräftade Kazakstans beredskap att förstärka interaktionen kring alla kritiska frågor på den globala agendan på den Genèvebaserade plattformen.

Ämnen som diskuterades var bland annat Kazakstans initiativ för kärnvapennedrustning, förstärkning av icke-spridningsregimen för massförstörelsevapen, skapande av Internationella byrån för biosäkerhet och det regionala centret för hållbar utvecklingsmål för Centralasien och Afghanistan.

Annons

Enligt Kazakstans utrikesminister fäster Kazakstan vikt vid nedrustningskonferensens verksamhet. Det anses vara den enda oumbärliga multilaterala förhandlingsplattformen inom nedrustning, icke-spridning och vapenkontroll.

Nurtleu uttryckte också tacksamhet till chefen för FN-kontoret för att han stödde de årliga evenemangen tillägnad den internationella dagen mot kärnvapenprov, som firades den 29 augusti.

Utrikesministern träffade också Internationella arbetsorganisationens (ILO) generaldirektör Gilbert Houngbo.

Minister Nurtleu informerade Houngbo om de reformer som genomförts i Kazakstan angående den rättsliga regleringen av arbetsrelationer. Dessa reformer är inriktade på olika mål, inklusive att utöka skyddet av arbetarnas rättigheter, förbättra arbetsvillkoren och höja minimilönen.

Nurtleu tillkännagav Kazakstans avsikt att ytterligare anpassa sin nationella lagstiftning om arbetsrätt, anställning och socialt skydd till ILO:s standarder. Han bekräftade också Kazakstans stöd för ILO-chefens initiativ om den globala koalitionen för social rättvisa och uttryckte vårt lands beredskap att ansluta sig till den.

Bland andra bilaterala möten talade Nurtleu med utrikesministrarna Nasser Bourita från Marocko, Riyad al-Maliki från Palestina, Filip Ivanović från Montenegro, Margus Tsahkna från Estland och Hanke Bruins Slot från Nederländerna.

Dialogerna omfattade ämnen om den nuvarande situationen och utsikterna för att utveckla bilateralt och multilateralt samarbete, inklusive ömsesidigt stöd i internationella organisationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend