Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans president talar till nationen när översvämningar gör hundratals hemlösa

DELA MED SIG:

publicerade

on

President Kassym-Jomart Tokayev talade till nationen den 6 april mitt i de förödande översvämningarna som orsakade förödelse över landets regioner och lämnade hundratals hemlösa, rapporterade presstjänsten Akorda. "Kanske är det den största katastrofen i termer av dess omfattning och konsekvenser under de senaste 80 åren", sa han i sitt nästan 15 minuter långa tal. 

Enligt de senaste uppgifterna från ministeriet för nödsituationer, sedan början av översvämningarna förra veckan, har 3,171 179 privata bostadshus och 46,755 bostadsområden fortfarande översvämmats i sex regioner. Minst 14,589 60,000 människor, inklusive XNUMX XNUMX barn, räddades och evakuerades, och XNUMX XNUMX husdjur kördes bort till säkra områden. 

Samtidigt evakuerades 2,602 759 personer med flyg, inklusive 12,541 barn. Tillfälliga boendecenter tar emot 6,439 10 personer, inklusive XNUMX XNUMX barn. Ett undantagstillstånd har utlysts i XNUMX regioner i Kazakstan, sade Tokayev. 

"Efter min kritik har regeringen ökat ansträngningarna för att mildra effekterna av översvämningar och vidtagit lämpliga åtgärder", sade den kazakiska presidenten. Han lyfte fram de åtgärder som vidtagits, inklusive det särskilda nationella högkvarteret som leds av premiärminister Olzhas Bektenov. 

"Både regeringschefen [med hänvisning till Olzhas Bektenov], hans ställföreträdare och ministern för nödsituationer [hänvisar till Shyngys Arinov] besöker de drabbade regionerna. Allt räddningsarbete på marken är under min personliga kontroll”, sa Tokayev. 

Han tillade också att alla resurser från ministeriet för nödsituationer, inrikesministeriet, nationalgardet, de väpnade styrkorna och den nationella säkerhetskommittén har mobiliserats för att ta itu med olyckan. "Akimats [administrationer] i de drabbade regionerna arbetar dygnet runt, och flera tiotusentals frivilliga hjälper dem på plats," sade presidenten. 

Tokajev upprepade att huvuduppgiften är att förhindra mänskliga offer, samtidigt som han lovar fullt stöd till de drabbade. "När jag vänder mig till de medborgare som drabbats av översvämningen, vill jag förklara att ingen av er kommer att lämnas utan statens uppmärksamhet. Ekonomisk och annan nödvändig hjälp kommer att ges till er alla, och alla era materiella förluster kommer att kompenseras”, sa han. 

Annons

President Tokayev gav försvarsministeriet i uppdrag att sända ytterligare militära enheter för att ta itu med katastrofen och regeringen att frigöra statens materiella reserv för att hjälpa de drabbade. Ekonomiskt stöd bör också ges, sa han. 

”Regeringen måste också snabbt utveckla en effektiv mekanism för att ersätta skada och förklara det för alla drabbade. Beloppen bör stå i proportion till den skada som uppstått”, noterade han. Vice premiärministrar kommer att stanna kvar i de drabbade regionerna tills situationen normaliseras.

Presidenten insåg de bredare konsekvenserna av översvämningarna och berörde behovet av förbättrad nationell beredskap mot extrema väderhändelser. "Vi måste dra alla lärdomar av dessa enorma översvämningar. Det finns många, från bristerna i de organisatoriska åtgärderna för att förebygga naturkatastrofer, bristen på kunnig personal inom vattenförvaltning och slutar med vår försumliga inställning till naturen, säger han. 

Adressen avslutades med ett budskap om hopp. "Jag uttrycker min tacksamhet till räddare, poliser, frivilliga och alla berörda medborgare som är involverade i kampen mot katastrofen. I detta svåra ögonblick för landet är enheten och sammanhållningen i vårt samhälle viktigare än någonsin”, sa presidenten.

Statsråd Erlan Karin delade med sig av sina insikter om de pågående ansträngningarna att ta itu med de förödande översvämningarna som har påverkat regioner över hela landet i ett telegraminlägg den 5 april. Karin underströk medborgarnas orubbliga engagemang och proaktiva engagemang, och betonade den centrala roll som deras solidaritet och ansvar spelar i både krishantering och nationens bredare utveckling.

”Genom våra medborgares aktiva deltagande och omtanke kan vi inte bara effektivt ta itu med nödsituationer utan också ta itu med systemfrågor i landets utveckling. Det är värt att notera att stat och samhälle under de senaste åren tillsammans har utvecklat effektiva lösningar på många befintliga problem, underlättat av upprättandet av dialogplattformar”, skrev han. 

Karin upprepade de gemensamma ansträngningarna och sa att de statliga myndigheterna, både centrala och lokala, "arbetar dygnet runt." Han noterade de omfattande mobiliseringsinsatserna, med över 9,000 2,000 individer och över 19,000 8,000 utrustning dedikerade till räddningsoperationer. Sedan översvämningarnas början har mer än 11 XNUMX personer, inklusive XNUMX XNUMX barn, räddats och evakuerats från XNUMX drabbade regioner. 

Han lyfte fram de pågående operativa möten som sammankallats på regerings- och presidentnivå. President Kassym-Jomart Tokayev flög omedelbart till regionen Västkazakstan, det område som drabbats hårdast av översvämningen, vilket visar sitt engagemang för att personligen övervaka situationen och ge stöd till drabbade medborgare.

Karin erkände också offentliga aktivisters och volontärers insatser för att hjälpa översvämningsoffer och organisera humanitärt bistånd. Med mer än 20,000 XNUMX volontärer över hela landet och flera insamlingsställen har de samlat på sig betydande förnödenheter för att hjälpa de behövande.

”Parlamentssuppleanter och maslikhats [lokala representativa organ] som valts enligt de nya reglerna arbetar för att möta strängare krav, som har förändrats avsevärt. Mer specifikt, sedan översvämningarnas början har parlamentariker och nationella Kurultai-medlemmar upprätthållit kontinuerlig kommunikation med medborgarna, besökt drabbade regioner, stått värd för möten och bidragit till regionala högkvarters ansträngningar. Sådana gemensamma åtgärder ger resultat”, skrev Karin. 

Enligt honom kommer potentialen hos alla dialogplattformar, såväl som ställföreträdare och offentliga aktivister, att användas för att övervaka effektiv användning av medel för att återställa översvämningsdrabbad infrastruktur och hjälpa offer. "Enhet och solidaritet är kärnan i vår kultur och mentalitet. Genom att följa dessa värderingar kommer vi att kunna övervinna alla svårigheter och fortsätta arbeta tillsammans för att modernisera landet”, avslutade han. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend