Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan antar dekret om åtgärder för att liberalisera ekonomin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev undertecknade dekretet om åtgärder för att liberalisera ekonomin den 10 maj som syftar till att säkerställa frihet för entreprenörskap genom att utveckla konkurrensen, minska statens andelar i ekonomin och minska affärskostnaderna.

För det första är det tänkt att skapa ett nationellt privatiseringskontor vid den kazakiska byrån för skydd och främjande av konkurrens. Detta kontor kommer att ansvara för att utveckla standarderna för statliga tillgångar som är berättigade till privatisering och sammanställa en lista över dessa tillgångar.

För det andra vidtas åtgärder för att förbättra Samruk Kazyna Sovereign Wealth Fund och dess dotterbolags bolagsstyrningsautonomi, kvalitet och oberoende, samt för att förbättra de upphandlingsförfaranden som de genomför.

För det tredje planeras ett antal specifika åtgärder för att utveckla konkurrensen på produktmarknaderna.

För det fjärde föreslås åtgärder för att förbättra regleringspolitiken och liberalisera förfarandena för att öppna och driva ett företag. Det är således planerat att förenkla och automatisera (digitalisera) konsumenternas tillgång till kommersiella tjänster som tillhandahålls av kvasi-statliga organisationer, förfaranden för att erhålla tekniska villkor och anslutning till allmännyttiga nät.

Den har i uppdrag att ge möjlighet att använda projekt som uppfyller avancerade internationella standarder för konstruktion av anläggningar utan obligatorisk utveckling av design- och uppskattningsdokumentation i enlighet med Kazakstans standarder.

För det femte innehåller förordningen en uppsättning åtgärder som syftar till att stärka skyddet av näringslivets rättigheter och legitima intressen, bland annat genom avkriminalisering av brott i ekonomisk verksamhet, samordning med åklagare av förbjudande och restriktiva åtgärder som initieras av statliga myndigheter m.m.

Genomförandet av dekretet kommer att påskynda och avsevärt minska den statliga sektorns andel av ekonomin samtidigt som det skapar mer utrymme för privat företagande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend