Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans ordförandeskap prisas när det 24:e SCO-toppmötet samlas i Astana

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det 24:e toppmötet för rådet för statscheferna för Shanghai Cooperation Organisation (SCO), med Kazakstan som ordförande, ägde idag rum i huvudstaden Astana. Med titeln "Stärkning av multilateral dialog – strävan mot en hållbar fred och välstånd" antogs på toppmötet Astanadeklarationen, liksom cirka 25 dokument och uttalanden från statscheferna, inklusive initiativet om världsenhet för en rättvis fred, Harmony and Development, som stöddes av medlemmarna i SCO. 

När Kazakstans president, Kassym-Jomart Tokayev, talade vid toppmötet, uttalade SCO att SCO har blivit en effektiv mekanism för mellanstatliga relationer, som fungerar på grundval av "Shanghai-andan" av vänskap, god grannskap, jämlikhet och ömsesidigt stöd. Han lyfte fram betydelsen av SCO och evenemanget. "Mer än tre miljarder människor bor i SCO-utrymmet. Organisationen omfattar världens största och snabbast växande ekonomier, som står för en tredjedel av den globala BNP. Detta visar tydligt vår organisations enorma potential och globala roll”, sa han.

Enligt president Tokayev hölls under Kazakstans ordförandeskap cirka 150 evenemang på olika nivåer, inklusive digitala, turism-, energi- och affärsforum, samt SCO Youth Council. Sextio nya dokument utarbetades, inklusive antidrogstrategin, planen för genomförandet av strategin för ekonomiskt samarbete, avtalet på miljöskyddsområdet och strategin för utveckling av energisamarbete. Kretsen av internationella organisationer som samarbetar med SCO har utökats. Aktiviteterna i den särskilda arbetsgruppen för investeringar har återupptagits och övergången till avveckling i nationella valutor har tagit fart. 

Den kazakiska ledaren tillade att Kazakstan till fullo har uppfyllt alla mål och mål som angavs vid det föregående toppmötet.

Kinas president Xi Jinping, tillförordnad president för Islamiska republiken Iran, Mohammad Mokhber, tillsammans med andra ledare, erkände Kazakstans positiva roll i att leda SCO. Xi Jinping anmärkte: "Jag skulle särskilt vilja lyfta fram det kazakiska presidentskapets betydande bidrag för att främja samarbete och främja SCO:s aktiviteter. Utan tvekan kommer toppmötet i Astana att lyfta vår organisation till nya höjder.” Tillförordnad president Mokhber sa: "Jag uttrycker min tacksamhet för de ansträngningar som president Tokayev och Kazakstans regering gjort under det senaste året under deras ordförandeskap i SCO."

President Tokayev beskrev nyckelområden av strategisk betydelse för alla länder i "Shanghai tio", inklusive att stärka det ömsesidiga förtroendet och samarbetet inom säkerhetsområdet, utöka handeln och ekonomiska relationer, förbättra transportförbindelserna genom att skapa effektiva korridorer och pålitliga leveranskedjor, och måste reformera och modernisera SCO. 

Annons

"Den pågående processen att expandera organisationen öppnar nya möjligheter och ger impulser till dess utveckling. Vårt land, som ordförande för SCO, presenterade balanserade förslag för att omvandla organisationen till en ännu effektivare multilateral samarbetsmekanism. I synnerhet förespråkar vi att SCO-sekretariatets och generalsekreterarens roll stärks”, betonade ordföranden.

FN:s generalsekreterare António Guterres deltog också i det inledande mötet i SCO+ format. När han talade tidigare framhöll han Kazakstans viktiga röst i FN. "Jag tror att vi måste inse att när Kazakstan agerar till förmån för fred, när Kazakstan agerar för att sammanföra parter i konflikt för att lösa deras problem, när Kazakstan är denna ärliga mäklare i internationella angelägenheter, blir Kazakstan ett mycket viktigt instrument för FN:s mål”, sade han.

Vid SCO+-formatet föreslog president Tokayev flera nyckelstrategier för att förbättra det multilaterala samarbetet mellan SCOs medlemsländer. Dessa inkluderade att stärka FN:s roll i global säkerhet, stödja Kinas plan att öka SCO-handelns omsättning till 3 biljoner dollar och utveckla ett stort eurasiskt handelsbälte som använder över 350,000 XNUMX kilometer järnvägar. Han noterade att "XNUMX procent av landtransporterna mellan Asien och Europa går genom Kazakstan."

Tokayev betonade också att ta itu med klimatförändringarna genom att introducera ny vattenbesparande teknik och uppnå FN:s miljömål. Dessutom förespråkade han kulturellt och humanitärt samarbete genom att etablera kulturcentra, engagera ungdomar, utöka SCO-universitet och öka anslag till studenter, särskilt inom tekniska områden.

Vid toppmötet antogs Vitryssland officiellt som ett fullvärdigt medlemsland i SCO. President Tokajev gratulerade den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko till detta tillfälle.

Vid SCO-toppmötet deltog flera världsledare, inklusive Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, Vitrysslands president Alexander Lukasjenko, Kinas president Xi Jinping, Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar, Kazaks president Kassym-Jomart Tokayev, Kirgizistans president Sadyr Zhaparov, Mongoliets president Ukhür Khühüin , Pakistans premiärminister ShehbazSharif, Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Rysslands president Vladimir Putin, Tadzjikistan Emomali Rahmon, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Uzbekis president Shavkat Mirziyoyev och FN:s generalsekreterare António Guterres.

Efter toppmötet övertog Kina det roterande ordförandeskapet för SCO för 2024-2025.

Bakgrund till SCO

• Shanghai Cooperation Organisation grundades i Shanghai den 15 juni 2001 av sex grundande nationer: Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan. 

• Denna mellanstatliga organisation utvecklades från den tidigare Shanghai Five-mekanismen, vilket återspeglar ett växande behov av regionalt samarbete och säkerhet.

• SCO har nu 10 medlemmar, inklusive Indien, Iran och Pakistan, Vitryssland, utöver de grundande medlemmarna. Det finns två observatörsstater – Afghanistan och Mongoliet, och 14 dialogpartner, inklusive Azerbajdzjan, Armenien, Qatar, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Türkiye. 

• SCO representerar 40 % av världens befolkning, och medlemsländerna bidrar med cirka 23 biljoner dollar till global BNP.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend