Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Skydd av arv i fara

DELA MED SIG:

publicerade

on

agrigento

Europas ledande kulturarvsorganisation Europa Nostra har idag lanserat sitt nya flaggskeppsprogram "De 7 mest hotade" med Europeiska investeringsbanksgruppen, representerad av EIB-institutet, som grundande partner. Detta program kommer att identifiera hotade monument och platser i Europa och mobilisera offentliga och privata partner på lokal, nationell och europeisk nivå för att hitta en hållbar framtid för dessa platser.

”Kulturarvet är Europas största tillgång: vår råolja, vår guldreserv. Vårt arv är Europas bröd och smör, lika mycket som det är Europas hjärta och själ. Tillsammans med Europeiska investeringsbanken är Europa Nostra stolta över att lansera programmet "De 7 mest hotade". Om vi ​​alla arbetar tillsammans kan vi stimulera en sann renässans av Europas unika kulturarv”, sa Plácido Domingo, president Europa Nostra.

”Bevarandet av kulturarvet i Europa är en enorm uppgift och utan tvekan ett gemensamt ansvar för oss alla. Europeiska investeringsbanken är därför glad över att vara grundande partner till Europa Nostras nya program "De 7 mest hotade". Dess bidrag till detta projekt via EIB-institutet kommer att vara att tillhandahålla analyser och råd om hur finansiering kan erhållas för de projekt som valts ut inom detta program." tillade Werner Hoyer, ordförande för Europeiska investeringsbanken.

Den första listan över "De 7 mest hotade" kommer att tillkännages under Europa Nostras 50-årsjubileumskongress i Aten den 16 juni 2013. En internationell rådgivande panel kommer att förbereda den korta listan över 14 mest hotade platser och den slutliga listan med 7 kommer att väljas ut av Europa Nostras styrelse. Nomineringar av de mest hotade platserna kan göras av Europa Nostras medlemmar eller associerade organisationer eller Europa Nostras landsrepresentationer, vars fullständiga lista finns på Europa Nostras webbplats. Deadline för att lämna in nomineringar är 15 mars 2013. (För nomineringsformuläret klicka här.)

Efter valet av "De 7 mest hotade" kommer de experter som valts ut av EIB-institutet och de andra associerade partnerna att besöka var och en av de 7 platserna i nära samråd med lokala intressenter och kommer att föreslå realistiska och hållbara handlingsplaner för att rädda dessa platser. Europarådets utvecklingsbank (CEB) med säte i Paris kommer att vara en av de associerade partnerna för denna fas av programmet. Planerna skulle innehålla råd om hur finansiering kan erhållas, t.ex. genom att utnyttja EU-medel eller, i lämpliga fall, på lån från EIB eller CEB. Europa Nostras omfattande nätverk av kulturarvsorganisationer kommer att mobilisera lokala samhällen och offentliga eller privata organ för att stärka ägandet och engagemanget för de 7 utvalda kulturarvsplatserna i fara.

'The 7 Most Endangered' är inspirerad av ett framgångsrikt program från US National Trust for Historic Preservation, baserat i Washington. Detta program kommer inte bara att identifiera en prioriterad lista över kulturarv i fara; Den kommer också att föreslå konkreta räddningsplaner som anger vad som kan och bör göras för att rädda dessa platser. Förutom att skapa allmänt intresse och entusiasm kommer programmet att föra människor samman för att skapa hållbara lösningar genom förstudier, teknisk rådgivning, kapacitet och finansieringsstöd, projektledningsstöd och storskalig publicitet. På så sätt kommer "De 7 mest hotade" att fungera som en katalysator för handling.

Annons

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend