Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Cinema Movie Review: Before Midnight (2013)

DELA MED SIG:

publicerade

on

ethan-hawke-julie-delpy-före-midnatt1Av Tom Donley

Grekisk tragedi

Vi har sett början. Ser vi slutet? 18 år efter att vi först sågs Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Julie Delpy) bli kära och nio år efter att de återuppväckt sin längtan efter varandra får vi en ny inblick i livet för dessa inte längre unga själsfränder i Richard Linklaters senaste avsnitt i "Before"-serien (Before Sunrise (1995) och Före solnedgången (2004)).

Precis som i de två föregående berättelserna är platsen en nyckelperson i handlingen. I Before Sunrise, de sökte mening genom Wiens gator. I Före solnedgången, diskuterade de två romantiska idéer som involverade deras liv, deras kärlek och vad som kunde ha varit deras i Paris. Nu är de på familjesemester på en plats som är känd för tragedi: Grekland.

I sann likhet med en grekisk tragedi spelar Jesse och Celine huvudpersonerna vars ultimata undergång är de personliga egenskaperna som de inte längre kan motstå. Deras individuella egenskaper av äventyr, spontanitet och romantik är fortfarande en del av deras liv, men deras romantiska beslut har nu mycket verkliga konsekvenser.

Under de senaste nio åren har det unga paret tappat tiden och förmågan att kommunicera. De har fortfarande romantiska, idealistiska tankar, men uttrycker dem inte längre för varandra. Celine känner sig instängd som mamma, medan Jesse fortfarande reser, skriver och går i timmar. Celine känner sig själv alltför väl och har aldrig velat åka till Grekland med tanke på landets historia av hjärtesorg. Hon såg detta slagsmål komma och ville inte att det skulle inträffa. Hon visste att de återigen skulle få tid ensamma, bara den här gången skulle de två utbyta förbittring över deras nuvarande livs förbittring snarare än deras normala existentiella reflektion.

Skillnaderna mellan de två första filmerna och den senaste är ganska uppenbara. De första filmerna innehöll väldigt lite kommunikation med externa parter. För första gången involverar det nu en ensemble, med en stor del av filmen som visar duon diskutera sina idéer och drömmar för andra. En annan kontrast är den roll som tekniken spelar i deras dagliga liv och hur ständigt inkopplad har inte lämnat något utrymme för spontanitet. Mobiltelefoner ringer när de är i passionens våld. Unga par kan Skype dagligen.

Annons

Den skarpaste skillnaden mellan de två första filmerna, och den senaste, är vad du känner hela tiden. I alla tre undrar man om de kommer att träffas i slutet. I de två första undrar vi om verkligheten kommer att tillåta ett kärlekspar som utforskar städer, idéer och varandra att hålla ihop. I den här filmen undrar vi om kärleken kommer att trotsa den verklighet som har blivit schemaläggning, chaufför och tvätt. Sent i filmen är de två begränsade till ett litet hotellrum ensamma. De två fördriver tiden med att exponera, ställa sig och attackera varandra. Det är en kamp utan vapen, men skär ändå i din själ.

De har individuellt insett sina undergångar – Celine visste att hon inte skulle bli en bra mamma; Jesse skulle aldrig växa upp – ändå slipper vi bekräftelsen om att deras kärlek och historia kan övervinna deras undergångar. Som i de två första står vi utan svar. Beroende på hur rosa färgade dina glasögon avgör om Jesse och Celine reder ut allt.

Min första reaktion efter filmen var hur negativt Celine porträtterades gång på gång under deras verbala spottar. Men efter ytterligare eftertanke känner jag att Celine borde tillåtas så här mycket fientlighet mot sin nuvarande situation. Hon klarar inte längre av sitt rutinliv. Den ångande, mest upphetsande delen av hennes liv är för alltid minnesvärda i Jesses författarskap och påminns om det varje gång ett fan strömmar till Jesse på gatan. Det får henne att känna att hon inte har någon framtid – inget syfte.

Sammantaget, Före midnatt förblir trogen sitt material. Vi har nu bekräftat att deras tidigare passion för livet och varandra var så ren. I Före midnatt, ser publiken att deras relation är dödlig. Huruvida deras kärlek och tillgivenhet för varandra driver dem mot deras nästa äventyr i livet är en annan historia, förhoppningsvis en historia som kommer att berättas om ytterligare nio år.

109 min.

För att se trailern, Klicka här.

För mer kvalitet filmrecensioner, gå till Picturenose.com

newlogo

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend