Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Taiwan "Hedersgäst" på Bryssels seriefestival 2013

DELA MED SIG:

publicerade

on

seriefestivalUtan tvekan Bryssel, födelseplatsen för Hergés berömda flygande journalist tintin, är huvudstaden i serietidningsvärlden. Varje år i början av september firar staden sina färgglada pappershjältar. Från 6-8 september förvandlar Bryssel sig till ett blixtrande Mecka för serieälskare. Mer än 20 bokhandlare och redaktörer, åtta enorma utställningar, hundratals serieförfattare och många animationer inbjuder både vuxna och barn att kliva ut ur vardagens trånga låda in i en värld av ridderlighet, äventyr, fantasi och humor exponerad över 3,000 XNUMX kvadratmeter.  

För sin 2013 års upplaga är Bryssel Comics Festival och Taiwanese Cultural Centre i Paris stolta över att presentera Taiwan som 'Hedersgäst'. Med en monter helt tillägnad det och i närvaro av fem berömda taiwanesiska serieförfattare här för tillfället, kommer besökarna att presenteras med rikedomarna i den taiwanesiska serietidningen. Dessa fem framstående författare är fast beslutna att blåsa en exotisk vind in i en huvudsakligen europeisk-dominerad serievärld. Besökare kommer att få möjlighet att se sina originalmästerverk, träffa konstnärerna personligen och svepas av konstnärernas fantasi. Närvaron av dessa taiwanesiska författare kopplar samman seriefestivalen med Belgiskt seriecenter som samtidigt kommer att hålla en utställning från 11 september till 27 oktober på Master Chiu, en känd taiwanesisk artist som också kommer att närvara vid festivalen.

Det är inte en slump att Taiwan valdes till hedersgäst. Mycket har förändrats sedan gamla dagar när taiwanesiska konstnärer med en vass penna inte var något annat än anonyma bidragsgivare till den internationella designbranschen. En ny generation av taiwanesiska "tecknade författare" har uppstått, fast beslutna att konkurrera med länder som Frankrike och Belgien där de 9th Konst tycks ha varit en del av det nationella kulturminnet för alltid. Några av dem har hyllats upprepade gånger på internationella seriefestivaler, har ställt ut utomlands och har sett sina verk översatta till olika språk. Erkännande av en prestigefylld institution som Bryssels Comic Strip Centre framhäver vitaliteten och den konstnärliga kvaliteten hos den taiwanesiska seriekonsten ännu mer.

En hyllning till taiwanesisk seriekonst utan att ta med den mycket hajpade Chiu Row-long är som att ro utan åror. Chius samhällskritiska mästerverk  Seediq Bale  (original titel: Upproret från Wushe), en historisk episk och social anklagelse om det aboriginska Seediq-upproret mot den japanska ockupationen av Taiwan på 1930-talet, och dess senaste filmatisering Seediq Bale (2011), orsakade en flodvåg i taiwanesisk film och seriekonst. De ursprungliga stripplåtarna kommer att visas i en exklusiv utställning på galleriet i Belgian Comic Strip Centre.

En annan mycket beröm taiwanesisk gäst på festivalen är Chen Hung-Yao, känd för berättelser om kung fu och ridderlighet som Den stora resan till väst, Legenden om Yi Dao och hans senaste publikationer Time Trick, en samling av fem science fiction-historier om de relationer som människor har med teknik. Med sin kaxiga no-nonsens storyboardstil, en berättarteknik som han lånat från film, lyckades Chen fånga tidsandan och sticker ut från mängden och visar expertis oöverträffad.

Den tredje fågeln i det konstnärliga boet som flyger över från Taiwan för tillfället är Xiao Zhuang, en före detta adman som blev känd med sitt mästerverk Fönstret, ett kraftfullt porträtt av vanliga människor som kämpar för att klara sig på 1980-talets Taiwan, fängslade mellan hopp om demokrati och frustration i ett globaliserande konsumtionssamhälle.

Li-Chin Lin och Ahn Zhe kommer att presentera festivalbesökare med ett blåtryck av unga, urbana Taiwan. I den självbiografiska och prisbelönta grafiska romanen Taiwan, Lin minns sin barndom under den diktatoriska regimen och ger en högst personlig insikt i de dilemman som hennes generation står inför när de strävar efter demokrati. Ahn Zhe har gjort animerade filmer i mer än tre år, innan han valde ett liv som grafisk designer. Hans monokromatiska teckningar är starkt influerade av gamla svartvita filmer, även om berättelserna i sig är en korrekt persiflage av det moderna Taiwan.

Annons

Tung Kuo-yu, representant i EU och Belgien, och Chen Chih-Cheng, direktör för det taiwanesiska kulturcentret i Paris, bjuder in besökare att besöka Taiwans monter och njuta av dessa fem framstående konstnärers mästerverk samt delta i många workshops , seminarier och andra aktiviteter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend