Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Fem festliga tips för att undvika bedrägerier på nätet

DELA MED SIG:

publicerade

on

black-friday-shoppers-akta dig-12-bedrägerier-jul1. Allt som glittrar är inte guld

Offers too good to be true often are too good to be true. Be extra-careful in checking ‘*’ and other ‘small print’ conditions. Verify that conditions of delivery and especially return are well explained. Pay attention to hidden subscriptions when you accept a free sample. Also watch out for fake Trustmark logos and check if the Trustmark in question really exists

2. Kontanter är inte kung: välj en säker betalningsmetod

Never pay in advance with by any form of cash transfer: you have no way out if something goes wrong. Check whether the website offers a secure method of payment – you can see this from a little key or lock that appears at the bottom of your screen, or if the internet address begins with ‘https://’. Payment by credit card or a secure payment method are often the safest: companies will, under certain conditions pay you back if the purchased item or service is not delivered.

3. Vad har de att dölja?

Webbplatsen bör ha den minsta information som krävs enligt EU-lagstiftningen: näringsidkarens identitet, geografisk adress (inte ett postboxnummer!), e-postadress, betalnings- och leveranssätt, minsta avtalsperiod för ett serviceavtal och kylning off period, under vilken du kan ändra dig och returnera varorna utan någon förklaring.

4. Kontrollera att priset är rätt

Annons

Enligt EU-lagstiftningen måste priset på erbjudandet som presenteras i förväg vara det slutliga priset, inklusive moms och andra skatter samt eventuella administrativa avgifter. Leveranskostnader och alternativ bör tydligt förklaras och prissättas. Men om du köper från en webbplats utanför EU kan du behöva betala momssatsen för ditt land, tullar och transportavgifter. Dessa kan lägga till en otäck chock.

5. Prata aldrig med främlingar

Ignorera spam och var medveten om oväntade e-postmeddelanden. Lämna aldrig någon personlig eller ekonomisk information om du begär det via e-post och klicka aldrig på misstänkta länkar eller öppna okända bilagor. Legitima företag kommer aldrig att söka känslig information från dig på detta sätt. Ladda bara ned appar från auktoriserade butiker på din mobiltelefon eller surfplatta.

För mer information, klicka här.

Se även IP / 13 / 1220

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend