Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

DVD-filmrecension: Freaks (1932)

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

freaks-la-monstrueuse-parad-1932-10-g"Vi accepterar henne, en av oss!"

Detta var filmen som nästan avslutade karriären för Tod Browning, direktören för Dracula (1931) – han gjorde bara fyra fler filmer efter detta, hans sista 1939, med hans långvariga karriär som stum skådespelare och stum/snackregissör som effektivt spårade ur av den kontrovers som hans film orsakade.

Baserad på Tod Robbins novell från 1923 sporrar, den förbjöds i Storbritannien i 30 år, innan den till slut uppskattades på motkultur/kultkretsen och så småningom accepterades som en klassiker i genren.

Och det är fortfarande mycket störande – skärt från sin ursprungliga gångtid på 90 minuter till bara 64, behåller den ändå en visceral kraft som finns kvar långt efter visning.

Vi tas in i den oroliga världen av carny från första scenen – en kvinna som deltar i en freakshow, skriker av skräck när hon ser en (ännu obevittnad) monstrositet förvarad i en låda. Detta, berättar barkern för oss, var en gång en vacker trapetskonstnär vid namn Cleopatra, som vände sig mot missfoster som hon levde och arbetade med – men, som skällaren säger, 'om du förråder en av dem, förråder du dem alla. '.

Browning fattade det oerhört modiga beslutet att använda riktiga resande cirkusartister med missbildningar (som hämtats från hans egna erfarenheter på vägen under hans tidiga år), och det var detta som stötte bort den tidens publik, innan Hays Code censur i USA. Men missfoster är anständiga, milda och omtänksamma, och det är de "normala" människorna som är avskyvärda, åtminstone Cleopatra (Olga Baclanova) och starke mannen Hercules (Henry Victor) är det, för det är de som konspirerar för att Cleopatra ska falla förälskad' och gift med dvärghans (Harry Earles) för hans arvspengar, innan du försöker förgifta honom och ta sedan bytet. Hans sanna kärlek Frieda (Daisy Earles) ser dock rakt igenom schemat och försöker varna Hans att han helt enkelt används, men eftersom han tror att han äntligen är lycklig och Cleopatra verkligen är kär i honom, har han inget av det , och paret är gifta, i vad som är filmens tour-de-force, en bröllopsfest med det "lyckliga paret" och närvarande missfoster som sjunger det spökande "en av oss, en av oss, vi accepterar henne, en av oss', till Kleopatras fasa. Sedan börjar det gå fruktansvärt fel...

År, decennier före sin tid, kommer du aldrig att glömma den här filmen. Titta på det här.

Annons

64 min.

För mer kvalitet filmrecensioner, gå till Picturenose.com.

newlogo

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend