Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Vi kan alla lära oss ett annat språk!

DELA MED SIG:

publicerade

on

signaturbMånga människor överväger någon gång att lära sig ett annat språk. Men med tanke på de ohyggligt låga framgångsfrekvenserna måste att lära sig språk utan tvekan vara en av de sämsta inlärda/lärda färdigheterna som finns. Trots att vi alla lyckades lära oss vårt första språk, kämpar de flesta med att lära sig ett andra språk. Så vad avskräcker oss från vårt spel och hur kan vi vända det?

Som vi har visat att vi kan lära oss språk genom att göra det under våra första år, varför kämpar vi så mycket på senare år? Tja, det finns några anledningar, men kärnan i det hela är det faktum att vi lärs ut språk i skolor med ineffektiva metoder, som till exempel grammatiköversättningsmodellen, som fortfarande används även om den har sockerbelagts med aktiviteter av kommunikativ typ.

I en lättpåverkad ålder lär vi oss språk med så dåliga metoder, med uppenbara resultat, och därför tenderar vi för resten av våra liv att tro att detta är sättet att lära oss språk, även om vi kanske har kämpat. När det inte fungerar, vilket det alltid inte gör för de allra flesta, kommer de flesta att tro att orsaken till det är vår oduglighet, vår brist på latent och/eller vårt dåliga minne.

Verkligheten är att vi alla utvecklade förmågan att lära oss språk genom att lära oss vårt första. Naturligtvis finns det andra faktorer som spelar in när vi växer upp, men i grunden har dessa förmågor inte på något sätt försvunnit. De är till för alla som vill komma åt dem. De som är framgångsrika är för det mesta de som utnyttjar dessa krafter.

Så vilka typer av språkinlärning har vi använt och som vi kan implementera och använda under senare år? Innan jag räknar upp några, måste vi erkänna att vi som vuxna åtminstone måste vara beredda att anta tron ​​att vi har förmågan att lära oss språk till höga nivåer! Utan en sådan tro saboterar vi våra ansträngningar. Som Henry Ford sa: "Oavsett om vi tror att vi kan eller om vi tror att vi inte kan, så har vi rätt."

  • En viktig förståelse som vi måste komma till är att lärandet måste vara lärardrivet. Undervisning eller texter som ständigt avgör vad vi gör och inte gör är felaktiga, eftersom eleverna tenderar att bli underordnade undervisningen, istället för att aktivt leta efter vad som kommer att ta dem framåt.
    Eleverna måste vara aktiva i att bestämma olika aspekter av sitt lärande och lära sig att urskilja om de lär sig eller verkligen har lärt sig något.
  • Språket är ett uttryck för en upplevd verklighet. Så när man lär sig språk måste verkligheten vara tydlig, inte en intellektuell konstruktion. Så grammatikövningar, som ett exempel, som inte har någon grund i en verklighet man försöker uttrycka är obekväma sätt att lära sig ett språk. Som ett alternativ, överväg att gå runt i ditt hus och beskriva vad du gör. "Jag går in i mitt sovrum för att byta om." Detta är ett bra sätt att öva på nuet kontinuerligt.
  • Översättning är ett nödvändigt och användbart verktyg när du lär dig ett nytt språk, MEN när det används överdrivet förhindrar det utvecklingen av språkinlärningsförmåga som motiverad gissning. Denna typ av färdighet vilar på fokuserad och ihållande uppmärksamhet på vad som händer runt omkring eller vad du läser. Det är en nödvändig färdighet som vi alla har kapacitet för men vi kan låta den glida. Om vi ​​fortsätter att rusa till en tvåspråkig ordbok, eller faktiskt vilken ordbok som helst.
  • Att lyssna är en nyckelförmåga om du vill lära dig att tala på ett annat språk. Utan att aktivt utveckla den förmågan inom alla områden, inklusive att lyssna efter grammatik, uttal och mening, kommer din förmåga att behärska det språket att vara allvarligt hämmad. Det är här som problem med personlig karaktär kan hindra. Om du inte är en bra lyssnare på ditt första språk, eftersom du gillar att bli hörd J, kommer din förmåga att behärska ett annat språk att vara begränsad om du inte lär dig att vara mer uppmärksam på vad andra säger, såväl som vad du säger.

Så om du är på väg att ge dig ut för att lära dig ett språk eller om du är någonstans längs vägen, skulle du göra dig själv en tjänst genom att ta dig tid att noggrant välja hur du vill lära dig, med vetskapen om att du har allt det tar för att nå dit behöver du bara hitta rätt verktyg och strategier.

Andrew Weiler
Språkinlärning upplåst (2013)

Annons

 

 

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend