Anslut dig till vårt nätverk!

EU

'Robin the Robot' hjälper till att ta hand om 94-åriga italienska mormor Lea

DELA MED SIG:

publicerade

on

1000000000000280000001681CAB003CPå 94 kunde inte farmor Lea leva ensam mer, men ville stanna hemma. I vårt åldrande samhälle är många äldre människor i samma situation. Robotics erbjuder en säker och prisvärd lösning. Ett EU-finansierat lag, @giraffplusHar utvecklat GiraffPlus systemet; en robot hjälper äldre människor i sina hem, ansluter dem till familj, vänner och vårdpersonal, medan bärbara enheter och sensorer i hela hemmet håller ett öga på personens hälsa och aktiviteter. Systemet ska vara i kommersiell produktion i slutet av 2015. EU-marknaden för robotar och enheter som hjälper våra äldre beräknas uppgå till 13 miljarder euro till 2016.
"Människor frågar varför jag inte bara bor med min dotter, men hon har egna barnbarn och många nya ansvarsområden. Med den här värdefulla assistenten som jag kallar" Mr. Robin "är jag mer avslappnad om de kommande åren och så är mina barn och barnbarn, förklarade 94-årige Lea Mina Ralli, även känd som farmor - 'nonna' på italienska - Lea. Hon har använt GiraffPlus-systemet i fem månader och skriver ofta om 'Mr. Robin på hennes blogg (på italienska).

€ 3 miljoner av EU-medel har investerats i GiraffPlus att testa hur robotar och andra enheter kan hjälpa äldre människor lever säkrare, mer självständiga liv. Systemet inkluderar sensorer och en robot. Sensorerna är utformade för att upptäcka aktiviteter som matlagning, sova eller titta på tv och övervaka hälsa - blodtryck eller sockernivåer till exempel. De tillåter personens vårdare att fjärrövervaka deras välbefinnande och för att kontrollera för fall. En robot flyttar runt i hemmet och låter familj, vänner och vårdare att virtuellt besöka person.

Silver generation och ekonomi
Europeiska kommissionens vice ordförande NeelieKroesEU, Som ansvarar för Den digitala agendan, sa: "Ingen av oss blir yngre. Men vi vill alla veta att vi inte kommer att förlora vår värdighet, respekt och oberoende när vi åldras. EU investerar i ny teknik som kan stödja silvergenerationen - inte bara lägga till år till vårt liv, men också livet till våra år! "
Europas över-65 har en disponibel inkomst på mer än € 3,000 miljarder och mycket av detta kommer att plöjas tillbaka i vårdekonomin. Enligt Stephen Von Rump, VD för Giraff Technologies AB, kommer EU: s marknad för robotar och andra enheter som hjälper våra äldre att uppnå € 13 miljarder av 2016.
"GiraffPlus kommer att vara i 15 hem i slutet av 2014", säger Amy Loutfi, projektkoordinator baserad på Örebro universitet, Sverige.
"Hittills har vi haft sex hem i Europa - två hem vardera i Spanien, Sverige och Italien - som har bott med GiraffPlus-systemet. Vi är för närvarande mitt i utvärderingarna, men vi ser att olika aspekter av systemet är uppskattas annorlunda av de olika användarna. Detta visar att en strategi i alla storlekar för teknik i hemmet inte nödvändigtvis är den bästa, och tekniken bör vara både anpassningsbar och anpassad till användarens behov ".
Nuvarande planer är att sätta systemet i kommersiell produktion nästa år, baserat på en förskottsavgift och månatliga prenumerationer som skulle göra det konkurrenskraftigt när de ställs tillsammans med allt dyrare heltidsvård. De GiraffPlus konsortium omfattar offentliga och privata partner från Italien, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Video av mormor Lea och 'Mr. Robin '

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend