Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

Cannes för att screena 21 filmer backas upp av Kreativa Europa Media Fund

DELA MED SIG:

publicerade

on

cannes_media_filmsMore than 20 films directed by some of the biggest names in European cinema and supported by the EU’s Creative Europe MEDIA programme will be screened at the 67th Cannes International Film Festival (14-25 May), including seven films in competition for the top prize, the Palme d’Or.

Androulla Vassiliou (avbildad), the European commissioner for culture, will be at the festival to present the third annual European Union ‘Prix MEDIA’ to the director and producer of the best new film project supported by Creative Europe. The winners will be unveiled at a ceremony in the Palais des Festivals on 17 May. The commissioner will also hold meetings with young film-makers and industry figures to discuss the new Creative Europe programme, launched in January with a budget of nearly €1.5 billion over the next seven years – 9% higher than previous levels. In addition, she will address a debate organised by the Commission on expanding the audience for European films and the Commissioner will be a special guest at the opening of the ‘Directors’ Fortnight’ (La Quinzaine des Réalisateurs) selection on 15 May.

“I am delighted that European films selected for funding from MEDIA are once again in the Cannes spotlight. More than 50% of our new Creative Europe programme will support European film development and distribution, as well as training for film-makers and technicians. This investment is a guarantee of cultural and linguistic diversity, greater choice for cinema-goers and a more competitive industry. I am proud to have achieved a budget increase for Creative Europe at a time when many are cutting spending on culture, to have played a strong role in defending the cultural exception and in helping to ensure that our new state aid rules continue to support public funding for film-making,” said Vassiliou, ahead of what will be her final visit to Cannes in her capacity as culture commissioner.

Bland de MEDIA-stödda filmerna som valts ut är filmen som valts ut för att öppna festivalen, Grace av Monaco, med Nicole Kidman i huvudrollen som Hollywood-hjältinnan som gifte sig med en prins. De andra (se hela listan nedan) innehåller nya släpp av ledande europeiska regissörer som Michel Hazanavicius (vinnare av fem Oscars 2012 för Konstnären), Mike Leigh (winner of the 1996 Palme d’Or for Hemligheter & lögner), Ken Loach (2006 Palme d’Or for Vinden som skakar kornet), the legendary Jean-Luc Godard and Belgium’s Jean-Pierre and Luc Dardenne (winners of the 1999 Palme d’Or for Rosetta och 2011 års Grand Prix för Le Gamin au Vélo). Wim Wenders (winner of the 1984 Palme d’Or for Paris, Texas) is represented in the section ‘Un Certain Regard’.

De 21 EU-finansierade filmerna som ska visas i Cannes representerar en mängd olika europeiska länder, språk, genrer och talanger. Hittills har de fått totalt mer än 1.3 miljoner euro i finansiering från MEDIA – men denna siffra kommer sannolikt att öka avsevärt på grund av deras exponering på festivalen och upptagande av distributörer.

Kreativa Europa

Creative Europe is the fifth generation of EU funding programmes supporting the cultural and creative sectors. It combines the EU’s MEDIA and Culture programmes. The programme will allocate at least 56% of its budget for the MEDIA sub-programme. MEDIA supports the development, distribution and promotion of content produced by the EU film and audiovisual industries. One of its chief aims is to help European film-makers to reach markets beyond national and European borders.

Annons

Creative Europe kommer att ge finansiering till minst 250,000 2,000 konstnärer och kulturproffs, 800 4,500 biografer, 750 filmer och XNUMX XNUMX boköversättningar. Det kommer också att lansera en ny finansiell garantifacilitet som gör det möjligt för små kulturella och kreativa företag att få tillgång till upp till XNUMX miljoner euro i banklån.

Since 1991, MEDIA (acronym for ‘Mesures pour encourager le développement de l’industrie audiovisuelle’ – Measures to encourage the development of the audiovisual industry) has invested €1.7bn in film development, distribution, training and innovation with the aim of enhancing the diversity and international competitiveness of the European film and audiovisual industry.

Mer information

Europeiska kommissionen: Kreativa Europa
Androulla Vassilious hemsida
Följ Androulla Vassiliou på Twitter VassiliouEU
Bilaga 1: Lista över MEDIA-filmer som valts ut för filmfestivalen i Cannes

                 

Öppningsfilm

Grace av Monaco(Ut ur tävlingen) Olivier Dahan FR

Officiell tävling

Sils Maria Olivier Assayas FR
Deux Jours, Une Nuit Jean-Pierre Dardenne,luc Dardenne BE
Adieu Au Langage Jean-Luc Godard CH
Jimmys Hall Ken Loach UK
The Search Michel Hazanavicius FR
Mr Turner Mike Leigh UK
Le Meraviglie Alice Rohrwacher IT

Ut ur tävlingen

  I min dotters namn (L’Homme qu’on aimait trop) André Téchiné FR  
Midnattvisningar
Frälsningen Kristian Levring DK
Specialvisningar

Caricaturistes – Fantassins de la Démocratie Stephanie Valloatto FR
 
 
Un Certain Regard
Salt av jorden Wim Wenders FR
bird Människor Pascale Ferran FR
Amour fou jessica hausner AT, DE, LU
Xenia Panos Koutras GR
Vacker ungdom Jaime Rosales ES
Turist Ruben Ostlund SE
 
 

kritiker Week

När djur drömmer (När Dyrene Drømmer) Jonas Alexander Arnby DK

Directors’ Fortnight

Halleluja Fabrice du Welz BE
Drottning och land John Boorman  UK
Pride Matthew Warchus  UK

Bilaga 2:

Films with MEDIA support which received the Palme d’Or

2013: La Vie d'Adèle (Blått är den varmaste färgen) – Abdellatif Kechiche (France / Belgium / Spain)

2012: Amour – Michael Haneke (Österrike/Frankrike)

2009: Das Weisse Band (Le Ruban Blanc) – Michael Haneke (Österrike/Tyskland)

2008: Entre Les Murs – Laurent Cantet (Frankrike)

2007: 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (4 Mois, 3 Jours, 2 Semaines) – Cristian Mungiu (Rumänien)

2006: Vinden som skakar kornet (Le Cent Se Lève) – Ken Loach (Storbritannien)

2005: Barnet – Jean-Pierre och Luc Dardenne (Belgien)

2002: The Pianist (den Pianist) – Roman Polanski (Frankrike / Tyskland / Polen / Storbritannien)

2001: La Stanza Del Figlio (La Chambre du Fils)- Nanni Moretti (Italien)

2000: Dancer in the Dark – Lars Von Trier (Danmark)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend