Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

#Cannes2016: Investera i kreativitet: 25 års Media-programmet firas på filmfestivalen i Cannes

DELA MED SIG:

publicerade

on

3500Sedan lanseringen i 1991 har EU MEDIA-programmet investerat mer än 2.4 miljarder € i europeisk kreativitet och kulturell mångfald. Det har stött utvecklingen av tusentals filmer i Europa och deras internationell distribution.

1

Videoklipp på MEDIA-finansierade filmer

I år Cannes Film Festival är en stor anledning att fira 25th årsdagen för MEDIA, EU: s stödprogram för den europeiska audiovisuella industrin. MEDIA-finansierade filmer återkommer mycket starkt i urvalet: 10 * av de 21 filmer som tävlas om Palme d'Or i år har fått stöd av MEDIA, inklusive filmer av Ken Loach, Pedro Almodóvar, Cristian Mungiu och bröderna Dardenne . Under de senaste 25 åren har 40 MEDIA-finansierade filmer tilldelats Palme d'Or, Grand Prix eller Best Director Award (se faktablad).

Både EU-kommissionens vice ordförande Ansip och kommissionär Oettinger kommer att vara på filmfestivalen i Cannes i år för att diskutera MEDI A: s framgångar och hur EU ytterligare kan stärka den audiovisuella sektorn, som sysselsätter över 1.3 miljoner människor i EU, under dess strategi för att skapa en digital inre marknad.

Kommissionens vice ordförande för den digitala inre marknaden Andrus Ansip sade: "MEDIA-programmet har spelat en viktig roll för att hjälpa europeiska filmer att nå ny publik över gränserna. Vi måste bygga vidare på denna framgång och främja spridningen av innehåll i Europa med rätt EU. ramverk. Digital utveckling ger möjligheter och utmaningar för den audiovisuella sektorn. Vi måste hitta lösningar tillsammans för att öka det lagliga erbjudandet online och bekämpa piratkopiering. Jag ser verkligen fram emot diskussioner med filmskapare i Cannes. "

Kommissionär för digital ekonomi och samhälle Günther H. Oettinger sa: "MEDIA-programmet har blivit en kvalitetsmärkning för europeiska filmer. Jag är stolt över att se att nästan hälften av filmerna som konkurrerar om Palme d'Or i år har fått stöd av MEDIA MEDIA-programmet anpassar sig också ständigt till sektorns behov. I juni lanserar vi en garanti på 121 miljoner euro för de kulturella och kreativa sektorerna som kommer att vara öppna för audiovisuella projekt. Det förväntas generera mer än 600 € miljontals banklån. "

Annons

25 års MEDIA

Media-programmet (förkortning från franska: Mesures pour Encourager le Développement de L'Industrie Audiovisuelle) lanserades 1991. Idag är det en del av EU Kreativa Europa program. Varje år stöder runt 2,000 europeiska filmer, TV-serier och andra projekt som distribueras digitalt i biografer, på TV och via video-on-demand-tjänster. MEDIA har hjälpt tåg mer än 20,000 producenter, regissörer och manusförfattare, och gjorde det möjligt för dem att anpassa sig till ny teknik.

MEDIA tillhandahåller stöd i de tidiga stadierna av filmens livscykel: investeringar i utveckling och förproduktion (t.ex. manusskrivning, finansiering av forskning, affärsevenemang) tillhandahåller en springbräda för europeiska filmskapare, skådespelare och tekniker. MEDIA investerar också i filmdistribution (teaterdistribution och video on demand) över gränserna och stöder därför europeisk kulturell mångfald. MEDIA stöder textning, dubbning, reklam och samfinansiering av biografer som visar europeiskt innehåll.

Media har hjälpt publiken för europeisk film för att växa. I 2014 var 33.2% av alla biobesök i Europa för europeiska filmer, upp från 25.4% i 2010. Växande filmindustrin och marknader i norra, centrala och östra Europa har också ökat, tack vare framgången med deras verk utomlands.

För att fira 25th årsdagen av Media, kommer en serie videoklipp hylla europeiska audiovisuella verk som driver vår fantasi under parollen "Vi kärlekshistorier". Vittnesmål från filmskapare, producenter och skådespelare är också tillgängliga online.

MEDIA vid filmfestivalen i Cannes

Sedan 1991 har 40 MEDIA-stödda filmer tilldelats Palme d'Or, Grand Prix eller Award för bästa regissör och har fått totalt 20 miljoner euro i MEDIA-stöd. I år i Cannes, 10 av 21 filmer i Europeiska unionens officiella tävlingen stöds av Media:

­          toni Erdmann av Maren Ade

­          Juliet av Pedro Almodóvar

­          La Fille Inconnue Jean-Pierre och Luc Dardenne

­          ma Loute (slack Bay) Av Bruno Dumont

­          Rester Vertikal av Alain Guiraudie

­          Mal de Pierres av Nicole Garcia

­          Jag, Daniel Blake av Ken Loach

­          Bacalaureat (Examen) Av Cristian Mungiu

­          Sieranevada av Cristi Puiu

          Neon Demon Nicolas Winding Refn

Sammantaget har MEDIA investerat mer än 1.7 miljoner € i utvecklingen eller fördelningen av dessa verk.

Sammantaget har 23 * MEDIA-finansierade filmer nominerats i olika sektioner vid filmfestivalen i Cannes och i parallella tävlingar som regissörernas två veckor och kritiker Week. Tre fjärdedelar av dessa filmer är samproduktioner, som omfattar producenter från europeiska länder 15.

Ansip och Oettinger kommer att delta i Cannes Festival och träffa berörda parter för att diskutera aktuella behoven inom sektorn och lagstiftningsåtgärder som vidtagits inom ramen för strategin den digitala inre marknaden. Från 13 till 18 maj kommer ett antal föredrag och paneldiskussioner sker runt MEDIA stå i CannesItu viktiga frågor för audiovisuella branschen som publikutveckling, distribution eller främjande av filmarvet. På 16 maj kommer det att finnas en hel dag av utbyten på temat finansiering av europeiska filmer. Mer information om programmet finns här..

Kreativitet i den digitala inre marknaden

EU: s Digital inre marknad strategi omfattar åtgärder för att öka Europas kulturella och kreativa näringar, att öka spridningen av innehåll och hjälpa verk av filmskapare och audiovisuella skapare nå en större publik över gränserna. Dessa är bland målen för förslagen till att överföra audiovisuella och online-innehåll, och upphovsrätts färdplan som beskrivs i december 2015 (pressmeddelande). Under de kommande veckorna kommer kommissionen att lägga fram ett förslag för att uppdatera Direktiv om audiovisuella medietjänster och politiska riktlinjer på området online-plattformar. Ytterligare åtgärder för att modernisera EU: s ram för upphovsrätt och att ta itu med piratkopiering kommer också att presenteras i slutet av året.

I juni kommer kommissionen att inleda de kulturella och kreativa sektorerna garantifaciliteten för att ge försäkringar till finansiella mellanhänder som erbjuder finansiering för kulturella och kreativa initiativ. Garantin kommer att förvaltas av Europeiska investeringsfonden, på uppdrag av Europeiska kommissionen, för att stödja små och medelstora mikroföretag samt små och medelstora organisationer i den kulturella och kreativa sektorn.

Mer information

Frågor och svar om Media-programmet

Lands blad på Media-programmet

Faktablad om Media-programmet

Faktablad om utmärkelserna till Media-stödda filmer på filmfestivalen i Cannes

Video

På sociala medier

#MEDIA25

#DigitalSingleMarket

@MEDIAprogEU

Facebook-sida på Kreativa Europa

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend