Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

#Cannes2016: Investera i kreativitet: 25 års Media-programmet firas på filmfestivalen i Cannes

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

3500Sedan lanseringen i 1991 har EU MEDIA-programmet investerat mer än 2.4 miljarder € i europeisk kreativitet och kulturell mångfald. Det har stött utvecklingen av tusentals filmer i Europa och deras internationell distribution.

1

Videoklipp på MEDIA-finansierade filmer

Annons

I år Cannes Film Festival är en stor anledning att fira 25th årsdagen för MEDIA, EU: s stödprogram för den europeiska audiovisuella industrin. MEDIA-finansierade filmer återkommer mycket starkt i urvalet: 10 * av de 21 filmer som tävlas om Palme d'Or i år har fått stöd av MEDIA, inklusive filmer av Ken Loach, Pedro Almodóvar, Cristian Mungiu och bröderna Dardenne . Under de senaste 25 åren har 40 MEDIA-finansierade filmer tilldelats Palme d'Or, Grand Prix eller Best Director Award (se faktablad).

Både EU-kommissionens vice ordförande Ansip och kommissionär Oettinger kommer att vara på filmfestivalen i Cannes i år för att diskutera MEDI A: s framgångar och hur EU ytterligare kan stärka den audiovisuella sektorn, som sysselsätter över 1.3 miljoner människor i EU, under dess strategi för att skapa en digital inre marknad.

Kommissionens vice ordförande för den digitala inre marknaden Andrus Ansip sade: "MEDIA-programmet har spelat en viktig roll för att hjälpa europeiska filmer att nå ny publik över gränserna. Vi måste bygga vidare på denna framgång och främja spridningen av innehåll i Europa med rätt EU. ramverk. Digital utveckling ger möjligheter och utmaningar för den audiovisuella sektorn. Vi måste hitta lösningar tillsammans för att öka det lagliga erbjudandet online och bekämpa piratkopiering. Jag ser verkligen fram emot diskussioner med filmskapare i Cannes. "

Annons

Kommissionär för digital ekonomi och samhälle Günther H. Oettinger sa: "MEDIA-programmet har blivit en kvalitetsmärkning för europeiska filmer. Jag är stolt över att se att nästan hälften av filmerna som konkurrerar om Palme d'Or i år har fått stöd av MEDIA MEDIA-programmet anpassar sig också ständigt till sektorns behov. I juni lanserar vi en garanti på 121 miljoner euro för de kulturella och kreativa sektorerna som kommer att vara öppna för audiovisuella projekt. Det förväntas generera mer än 600 € miljontals banklån. "

25 års MEDIA

Media-programmet (förkortning från franska: Mesures pour Encourager le Développement de L'Industrie Audiovisuelle) lanserades 1991. Idag är det en del av EU Kreativa Europa program. Varje år stöder runt 2,000 europeiska filmer, TV-serier och andra projekt som distribueras digitalt i biografer, på TV och via video-on-demand-tjänster. MEDIA har hjälpt tåg mer än 20,000 producenter, regissörer och manusförfattare, och gjorde det möjligt för dem att anpassa sig till ny teknik.

MEDIA tillhandahåller stöd i de tidiga stadierna av filmens livscykel: investeringar i utveckling och förproduktion (t.ex. manusskrivning, finansiering av forskning, affärsevenemang) tillhandahåller en springbräda för europeiska filmskapare, skådespelare och tekniker. MEDIA investerar också i filmdistribution (teaterdistribution och video on demand) över gränserna och stöder därför europeisk kulturell mångfald. MEDIA stöder textning, dubbning, reklam och samfinansiering av biografer som visar europeiskt innehåll.

Media har hjälpt publiken för europeisk film för att växa. I 2014 var 33.2% av alla biobesök i Europa för europeiska filmer, upp från 25.4% i 2010. Växande filmindustrin och marknader i norra, centrala och östra Europa har också ökat, tack vare framgången med deras verk utomlands.

För att fira 25th årsdagen av Media, kommer en serie videoklipp hylla europeiska audiovisuella verk som driver vår fantasi under parollen "Vi kärlekshistorier". Vittnesmål från filmskapare, producenter och skådespelare är också tillgängliga online.

MEDIA vid filmfestivalen i Cannes

Sedan 1991 har 40 MEDIA-stödda filmer tilldelats Palme d'Or, Grand Prix eller Award för bästa regissör och har fått totalt 20 miljoner euro i MEDIA-stöd. I år i Cannes, 10 av 21 filmer i Europeiska unionens officiella tävlingen stöds av Media:

­          toni Erdmann av Maren Ade

­          Juliet av Pedro Almodóvar

­          La Fille Inconnue Jean-Pierre och Luc Dardenne

­          ma Loute (slack Bay) Av Bruno Dumont

­          Rester Vertikal av Alain Guiraudie

­          Mal de Pierres av Nicole Garcia

­          Jag, Daniel Blake av Ken Loach

­          Bacalaureat (Examen) Av Cristian Mungiu

­          Sieranevada av Cristi Puiu

          Neon Demon Nicolas Winding Refn

Sammantaget har MEDIA investerat mer än 1.7 miljoner € i utvecklingen eller fördelningen av dessa verk.

Sammantaget har 23 * MEDIA-finansierade filmer nominerats i olika sektioner vid filmfestivalen i Cannes och i parallella tävlingar som regissörernas två veckor och kritiker Week. Tre fjärdedelar av dessa filmer är samproduktioner, som omfattar producenter från europeiska länder 15.

Ansip och Oettinger kommer att delta i Cannes Festival och träffa berörda parter för att diskutera aktuella behoven inom sektorn och lagstiftningsåtgärder som vidtagits inom ramen för strategin den digitala inre marknaden. Från 13 till 18 maj kommer ett antal föredrag och paneldiskussioner sker runt MEDIA stå i CannesItu viktiga frågor för audiovisuella branschen som publikutveckling, distribution eller främjande av filmarvet. På 16 maj kommer det att finnas en hel dag av utbyten på temat finansiering av europeiska filmer. Mer information om programmet finns här.

Kreativitet i den digitala inre marknaden

EU: s Digital inre marknad strategi omfattar åtgärder för att öka Europas kulturella och kreativa näringar, att öka spridningen av innehåll och hjälpa verk av filmskapare och audiovisuella skapare nå en större publik över gränserna. Dessa är bland målen för förslagen till att överföra audiovisuella och online-innehåll, och upphovsrätts färdplan som beskrivs i december 2015 (pressmeddelande). Under de kommande veckorna kommer kommissionen att lägga fram ett förslag för att uppdatera Direktiv om audiovisuella medietjänster och politiska riktlinjer på området online-plattformar. Ytterligare åtgärder för att modernisera EU: s ram för upphovsrätt och att ta itu med piratkopiering kommer också att presenteras i slutet av året.

I juni kommer kommissionen att inleda de kulturella och kreativa sektorerna garantifaciliteten för att ge försäkringar till finansiella mellanhänder som erbjuder finansiering för kulturella och kreativa initiativ. Garantin kommer att förvaltas av Europeiska investeringsfonden, på uppdrag av Europeiska kommissionen, för att stödja små och medelstora mikroföretag samt små och medelstora organisationer i den kulturella och kreativa sektorn.

Mer

Frågor och svar om Media-programmet

Lands blad på Media-programmet

Faktablad om Media-programmet

Faktablad om utmärkelserna till Media-stödda filmer på filmfestivalen i Cannes

Videor

På sociala medier

#MEDIA25

#DigitalSingleMarket

@MEDIAprogEU

Facebook-sida på Kreativa Europa

Bio

Oscars 2021: Två EU-stödda filmer vann de berömda priserna

publicerade

on

Vinnarna av årets utgåva av Oscar tillkännagavs den 25 april under 93: a Oscar-utdelningen, med två filmer som samfinansierades av EU som vann tre priser. Fadern av Florian Zeller tog hem priset för bästa anpassade manus av Florian Zeller och Christopher Hampton, samt bästa skådespelare för Sir Anthony Hopkins roll. Dessutom, Druk - En annan omgång av Thomas Vinterberg, som fick EU-stöd både för dess utveckling och distribution, vann priset för bästa internationella långfilm.

En Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Grattis! Förtjänat och väl gjort av våra EU-stödda filmer i årets utgåva av Oscars - en anmärkningsvärd framgång för europeiska produktioner som helhet. Det är ett stort erkännande och det understryker vikten av våra ansträngningar för att hjälpa sektorn att återhämta sig och förändras i dessa utmanande tider. ”

Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, tillade: ”De enastående resultat som våra EU-stödda filmer fick i 2021 Academy Awards är ett utmärkt exempel på den europeiska audiovisuella industrins motståndskraft och en avgörande roll för Europas fortsatta stöd till sektorn. Vi är fast beslutna att främja och stärka detta stöd. ”

Annons

EU stödde utvecklingen och den internationella distributionen av ovanstående två filmer med en investering på över 1.4 miljoner euro, tilldelad genom Creative Europe Media-programmet. Sju MEDIA-stödda filmer var nominerade för totalt 14 utmärkelser i årets utgåva av Oscars, som tävlar i kategorier som bästa regissör, ​​bästa film, bästa skådespelare och bästa manus. Mer information om dessa och andra produktioner kommer att göras tillgängliga i dedikerade kampanjen för tillfället av 30 års MEDIA, som firar EU: s stöd till den audiovisuella industrin under årtiondena.

Annons
Fortsätt läsa

konst

Kriget i # Libya - en rysk film avslöjar vem som sprider död och terror

publicerade

on

Turkiet kan åter skapa en huvudvärk för Europa. Medan Ankara bedriver en utpressningstrategi i väst, och hotar att släppa migranter till Europa, förvandlar det Libyen till en terroristbaserad bas genom att överföra militanter från Idlib och norra Syrien till Tripoli.

Turkiets regelbundna ingripande i den libyska politiken tar återigen upp frågan om det neo-osmanistiska hotet, vilket inte bara kommer att påverka stabiliteten i den nordafrikanska regionen utan också den europeiska. Med tanke på att Recep Erdogan, genom att pröva rollen som sultan, tillåter sig att utpressa européer genom att skrämma tillströmningen av migranter. Denna destabilisering av norra Afrika kan också leda till en ny våg av migrationskris.

Det viktigaste problemet är dock Turkiets ansträngda relationer med sina allierade. Situationen i regionen bestäms till stor del av de ansträngda förbindelserna mellan Turkiet och Ryssland. Med tanke på de diametralt olika intressena i både Syrien och Libyen kan vi prata om en försvagning av samarbetet mellan staterna: det är inte så mycket som en stabil allians, utan snarare ett komplext spel med två långvariga frenemier, med periodiska attacker och skandaler. mot varandra.

Avkylningen av relationer illustreras i den andra delen av den ryska filmen "Shugaley", som lyfter fram Turkiets neo-osmanistiska ambitioner och dess kriminella band med GNA. Filmens centrala karaktärer är ryska sociologer som kidnappades i Libyen och som Ryssland försöker ta tillbaka till sitt hemland. Betydelsen av att sociologer återvänder diskuteras på högsta nivå, särskilt detta problem togs upp av den ryska utrikesministern Sergei Lavrov i juni 2020 under ett möte med en delegation från den libyska GNA.

Den ryska sidan kritiserar redan öppet Turkiets roll i Libyen och betonar leveransen av terrorister och vapen till regionen. Filmens författare uttrycker hopp om att Shugaley själv fortfarande lever, trots ständig tortyr och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Handlingen "Shugaley" täcker flera ämnen som är smärtsamma och obekväma för regeringen: tortyr i Mitiga-fängelset, en allians av terrorister med regeringen i Fayez al-Sarraj, tillåtelse för regeringsmilitanta, utnyttjandet av libyers resurser i intressen för en smal krets av eliter.

Beroende på Ankaras önskar bedriver GNA en pro-turkisk politik, medan Recep Erdogans styrkor alltmer integreras i regeringens maktstrukturer. Filmen talar öppet om ömsesidigt fördelaktigt samarbete - GNA tar emot vapen från turkarna, och i gengäld inser Turkiet sina neo-osmanska ambitioner i regionen, inklusive de ekonomiska fördelarna med rika oljeavlagringar.

"Du är från Syrien, eller hur? Så du är en legosoldat. Du dår, det var inte Allah som skickade dig hit. Och de stora killarna från Turkiet, som verkligen vill ha libyska olja. Men du vill inte att dö för det. Här skickar de idioter som du hit, säger Sugaleys huvudperson till en militant som arbetar för GNA-kriminella organ. Sammantaget illustrerar allt detta bara verkligheten: I Libyen försöker Turkiet främja kandidaturen för Khalid al-Sharif, en av de farligaste terroristerna nära al-Qaida.

Detta är roten till problemet: i själva verket säljer al-Sarraj och hans följe - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga etc. - landets suveränitet så att Erdogan tyst kan fortsätta att destabilisera regionen, stärka terroristceller och dra nytta av - samtidigt som säkerheten i Europa äventyras. Vågen av terroristattacker i europeiska huvudstäder från 2015 är något som kan hända igen om norra Afrika fylls med terrorister. Samtidigt hävdar Ankara, i strid med internationell rätt, en plats i EU och får finansiering.

Samtidigt ingriper Turkiet regelbundet i de europeiska ländernas angelägenheter och stärker sin lobby på marken. Exempelvis är ett nyligen visat exempel Tyskland, där den militära kontraintelligenstjänsten (MAD) undersöker fyra misstänkta anhängare av den turkiska högerextremisten "Grey Wolves" i landets väpnade styrkor.

Den tyska regeringen har just bekräftat som svar på en begäran från Die Linke-partiet att Ditib ("Turkish-Islamic Union of the Institute of Religion") samarbetar med extrema turkiskorienterade "Grey Wolves" i Tyskland. Svaret från den tyska federala regeringen hänvisade till samarbete mellan turkiska extremhögrextremister och den islamiska paraplyorganisationen, den turkisk-islamiska unionen av institutet för religion (Ditib), som verkar i Tyskland och kontrolleras av det turkiska statliga organet, kontoret av religiösa frågor (DIYANET).

Skulle det vara ett lämpligt beslut att tillåta medlemskap i EU till Turkiet, som med hjälp av utpressning, olagliga militära leveranser och integration i maktstrukturerna, armén och underrättelsen försöker stärka sin position både i norra Afrika och i hjärtat av Europa? Landet som inte ens kan samarbeta med sina allierade som Ryssland?

Europa måste ompröva sin inställning till Ankaras neo-osmanistiska politik och förhindra fortsättning av utpressning - annars riskerar regionen att möta en ny terrorist era.

För mer information om "Sugaley 2" och för att se trailers av filmen, besök http://shugalei2-film.com/en-us/

 

Fortsätt läsa

Bio

#UNIC - Överlevnad av biografer på spel

publicerade

on

International Union of Cinemas (UNIC), organet som företräder filmhandelsföreningar och operatörer över 38 europeiska territorier, har utfärdat följande uttalande:

"Eftersom europeiska biooperatörer äntligen kommer från en period av förlängd stängning på grund av COVID-19-utbrottet och arbetar hårt för att välkomna publiken tillbaka, måste hela branschens fokus vara att se till att återhämtning kan ske och att publiken återvänder för att njuta av det unika erfarenhet av att titta på filmer på storbildsskärmen.

"Medan många på distributionssidan har angett att" vi är alla i det här tillsammans ", gör de senaste händelserna det tydligare än någonsin att detta sentiment måste stödjas av såväl handlingar som ord.

"Specifikt måste nytt innehåll släppas i biografer först och observera ett betydande teaterfönster, båda elementen är väsentliga för överlevnaden och hälsan hos alla delar av den europeiska (och faktiskt globala) filmindustrin.

Annons

"En" biograf "-strategi för filmreleaser - åtföljd av en betydande period av teatral exklusivitet - är en beprövad affärsmodell och avgörande för att se till att publiken kan njuta av ett varierat utbud av filmer. Detta system var grunden för ett rekordbrytande 2019, med 1.34 miljarder antagningar och 8.7 miljarder euro intjänade endast på kassan i Europa.

"Hela sektorn står inför oöverträffade utmaningar. Mer än någonsin måste beslut över hela branschen fattas med ett långsiktigt perspektiv. Om våra studiopartners tvingar biografer att vänta tills sektorn kommer ut ur krisen i USA innan de levererar nytt innehåll, det kommer att visa sig för sent för många europeiska biografer och deras dedikerade arbetskraft.

"Alla som är beroende av filmindustrins framgång bör förbinda sig till att säkerställa hela sektorns framtida hälsa. Genom att göra det kommer de att se till att den bredare filmindustrin och europeiska biografer - från enbildsoberoende till konsthus och multiplex - kommer att återhämta sig och återvända från denna kris starkare och mer motståndskraftig än någonsin. "

Annons
Om UNIC

Union Internationale des Cinémas / International Union of Cinemas (UNIC) representerar intressen för filmhandelsföreningar och filmoperatörer som täcker 38 länder i Europa och grannregioner.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend