Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

25 åren av #MEDIA programmet

DELA MED SIG:

publicerade

on

bioSedan lanseringen i 1991 har EU MEDIA-programmet investerat mer än 2.4 miljarder € i europeisk kreativitet och kulturell mångfald. Det har stött utvecklingen av tusentals filmer i Europa och deras internationell distribution.

När startades MEDIA-programmet och vad är tanken bakom det?

Media-programmet (förkortning från franska: Mesures pour l'encouragement et le développement de l'industrie audiovisuelle) lanserades 1991. Målet är att öka spridningen av europeiska filmer, TV- och videoproduktioner över gränserna samt att skydda den kulturella mångfalden i Europa. Det syftar också till att förbättra miljön för europeiska audiovisuella produktioner genom att stärka nationella industrier genom distribution av deras produktioner på den europeiska marknaden och genom att främja samarbete mellan dem. Idag är MEDIA en del av EU Kreativa Europa program.

Media-programmet startade i 1991 och sammanföll med genomförandet av direktivet om tv utan gränser. Det byggde på en gemensam förklaring på Audiovisuell Eureka, antagen av företrädarna för 26 europeiska stater och Europeiska kommissionens ordförande i Paris den 2 oktober 1989. Den ursprungliga budgeten var 310 miljoner ecu. I dag ägnar sig mer än hälften (56%) av programbudgeten för Creative 1.46bn € (2014-2020) till sin MEDIA delprogram.

Hur hjälper MEDIA-programmet audiovisuell industri?

EU investerar i ett tidigt skede av utvecklingsprocessen, när författare utvecklar koncept och skriver manus. MEDIA-programmet uppmuntrar också samproduktioner: samproducerade filmer har två till tre gånger högre cirkulationspotential när de skapas och utformas för att tilltala flera målgrupper. Vissa scheman i MEDIA är mycket selektiva, och detta ger en kvalitetsmärkning som hjälper till att höja profilen för audiovisuella verk, tillsammans med ekonomiskt stöd.

MEDIA-programmet har också hjälpt till att utbilda mer än 20,000-producenter, regissörer och manusförfattare och gjort det möjligt för dem att anpassa sig till ny teknik.

Annons

Ett annat område som MEDIA-programmet täcker är tillgången till innehåll. Detta inkluderar verktyg för distribution, support till försäljningsagenter / distributörer och support till biografer. Största delen av MEDIA-programfinansieringen (44%) fördelas till utländsk distribution och distribution på nätet. MEDIA hjälper distributörer att screena utländska filmer och tillhandahålla finansiering för marknadsföring, tryckning och reklam, textning och dubbning, etc. MEDIA stöder också Europa Cinemas, ett nätverk av 962 biografer i hela Europa som har åtagit sig att visa europeiska verk. För varje € 1 som investeras i Europa Cinemas nätverk genereras en uppskattad € 13 genom ytterligare publik för den audiovisuella sektorn.

Slutligen stöder EU publikutveckling för att stimulera intresset för europeiska audiovisuella verk, särskilt genom marknadsföring, filmkunskap och festivaler.

Detta arbete stöds nationellt av ett nätverk av Kreativa Europa-skrivbord i alla medlemsstater och andra länder som deltar i MEDIA-programmet, med 79-kontor för att stödja potentiella sökande till MEDIA och marknadsföra programmet lokalt.

Vilka filmer har till exempel MEDIA-programmet stött sedan 1991?

Sedan lanseringen har MEDIA samfinansierat några av juvelerna i den europeiska biografen. MEDIA har hjälpt lovande filmer att skala upp och uppnå internationellt erkännande. MEDIA-finansierade filmer som La Grande Bellezza, Slumdog Millionaire och Adjö Lenin har fått kritikrosor vid festivaler och prisutdelningar från Festival de Cannes till Oscar Awards (Oscars).

Sedan 1991 har 40 MEDIA-stödda filmer tilldelats Palme d'Or, Grand Prix eller priset för bästa regissör vid filmfestivalen i Cannes. I år i Cannes stöds endast 10 * av 21 filmer i den officiella tävlingen av MEDIA.

MEDIA-stödda filmer har också erkänts utanför Europa. De sista fyra bästa främmande språkfilmen tilldelades europeiska filmer som stöds av MEDIA: Amour, The Great Beauty, Going, Son av Saul. I 2016 fick 11 MEDIA-stödda filmer 18 Oscar-nomineringar. Dessa filmer är: Son av Saul - som också vann Bästa utländska filmprisen vid Golden Globes Awards, Carol, Youth, Brooklyn, 45 Years, Mustang, Krigen, 100-åringen som klättrade ut genom fönstret och försvann, The Silent Look, Room, Amy och Shaun the Sheep - Filmen.

Vad är det europeiska filmforumet vid filmfestivalen i Cannes?

Vid årets filmfestival i Cannes kommer kommissionen, som en del av European Film Forum, att anordna en offentlig konferens om "Finansiering av europeiska verk i den digitala tidsåldern" och en workshop tillsammans med direktörer för European Film Agency om "Hur man främjar online distribution av europeiska verk i hela EU '' (mer information).

European Film Forum (EFF) representerar en plattform för en strukturerad dialog mellan beslutsfattare och intressenter inom de audiovisuella sektorerna. Det lanserades av kommissionen i sitt 2014-meddelande om Europeisk film i den digitala eran. Syftet är att utveckla en strategisk politisk agenda som öppnar nya perspektiv för att möta utmaningarna och möjligheterna med den digitala revolutionen. EFF är utformat för att, i slutet av 2017, leda till konkreta anpassningar av europeiska finansieringssystem och tydliga rekommendationer för medlemsstaterna och industrin.

Varför är textning och dubbning viktigt? Hur mycket EU-finansiering ägnas åt dem?

Enligt en färsk Eurobarometerundersökning, 62% av européerna tittar bara på filmer eller serier som har antingen ljud eller undertexter på deras lands språk. Textning och dubbning är en stor utmaning för spridningen av audiovisuella verk inom Europa. Med marknadsföring är det en av de största kostnaderna som täcks av Media-programmet för att stödja gränsöverskridande distribution av europeiska filmer. Under 2014 spenderade MEDIA cirka 4 miljoner euro på textning och dubbning och hjälpte cirka 500 filmer att nå en ny publik. Kommissionen har nyligen ökat detta stöd (cirka 4.3 miljoner för 2015). Den har också, med stöd av Europaparlamentet, lanserat två nya projekt, uppgående till 4.5 miljoner euro, för att hjälpa till med undertexter (innovativa lösningar för undertexter, inklusive crowddsourcing och nya textversioner för TV-program).

Vad är garantifaciliteten för kulturella och kreativa sektorer och kommer den att göra?

MEDIA kommer också att stödja tillgången till finansiering för audiovisuella företag genom det nya Kulturella och kreativa sektorn garantifacilitet kommer att lanseras i juni 2016.

Mellan 2014 och 2020 har Creative Europe-programmet öronmärkt € 121 miljoner för en mekanism som fungerar som försäkring för finansiella mellanhänder som erbjuder finansiering av kulturella och kreativa initiativ. Detta beror på att tillgång till finansiering kan vara svårt för de kulturella och kreativa sektorerna. Skäl är till exempel den immateriella karaktären av deras tillgångar och säkerheter, den begränsade storleken på marknaden, osäkerheten i efterfrågan och avsaknaden av utbildning - från finansiella mellanhänder - för att hantera sektorernas specificitet. Uppskattningar tyder på att finansieringsgapet i sektorn för 2014-2020, utan att vidta åtgärder, kan uppgå till € 1.1- 1.9 miljarder euro per år. Brist på säkerheter enbart kan förhindra att 280,000 till 476,000 små och medelstora företag i sektorn får finansiella mellanhandslån.

Garantifaciliteten för kulturella och kreativa sektorer kommer att ha potential att hävställa € 600 miljoner i lån och andra finansiella produkter för små och medelstora företag och mikro-, små och medelstora organisationer i kultur- och kreativa sektorer. Garantisystemet kommer att hanteras av Europeiska investeringsfonden, på kommissionens vägnar.

Vad gör kommissionen för att säkerställa bredare tillgång till innehåll i hela EU?

I december 2015 föreslog kommissionen nya regler för gränsöverskridande portabilitet som en del av Digital inre marknad strategi. Målet är att se till att européer som köper eller prenumererar på filmer, idrottssändningar, musik, e-böcker och spel hemma kan komma åt dem när de reser i andra EU-länder.

Också i december, kommissionen gav information om kommande åtgärder vilket ytterligare förbättrar gränsöverskridande tillgång till kreativt innehåll. Dessa kommer att inkludera:

  • Förbättra gränsöverskridande distribution av TV- och radioprogram online;
  • stödja rättighetsinnehavare och distributörer för att nå en överenskommelse om licenser som möjliggör gränsöverskridande tillgång till innehåll och gränsöverskridande begäranden från intresserade användare från andra medlemsstater. I detta sammanhang kan medlingens roll eller liknande alternativa tvistlösningsmekanismer övervägas, och;
  • underlätta digitaliseringen av verk utanför handeln och göra dem tillgängliga online, inklusive i hela EU.

Med hjälp av sitt Creative Europe-program och andra politiska instrument kommer kommissionen också att:

  • Ytterligare främja verktyg för att föra fler europeiska verk till den inre marknaden, inklusive skapandet av färdiga kataloger med europeiska filmer för att hjälpa dem att nå online-distributörer, utveckling av licensieringsknutpunkter för att underlätta licensiering av verk som ännu inte är tillgängliga i en viss medlemsstat och en större användning av standardidentifierare av verk. Användning av gemensamma identifierare hjälper till att hitta rättighetsinnehavare lättare och underlätta licensiering.
  • stödja utvecklingen av en europeisk aggregator av online sökverktyg som kommer att erbjudas internetanvändare (dvs. en onlineindexering av tillgängliga juridiska erbjudanden), samt främja effektivare offentlig finansiering för att utveckla textning och dubbning, och
  • intensifiera sin dialog med den audiovisuella sektorn för att främja lagliga erbjudanden och upptäckbarhet och upptäckbarhet av filmer (i sitt framtida partnerskap med nationella filmfonder), för att hitta sätt för en mer hållbar användning av befintliga europeiska filmer (med hjälp av European Film Forum ), och att utforska alternativa modeller för finansiering, produktion och distribution inom animationssektorn som är skalbara på europeisk nivå (i ett strukturerat branschsamarbetsforum).

Hur kommer den kommande översynen av direktivet om audiovisuella tjänster och medietjänster (AVMSD) att påverka europeiska audiovisuella verk?

Som en del av sin Digital inre marknad strategi, kommissionen uppdaterar EU: s regler för audiovisuella medier för att göra dem lämpliga för 21st århundrade. Ett förslag kommer att presenteras under de kommande veckorna. Förslaget kommer särskilt att stärka marknadsföringen av europeiska fabrikers skyldigheter för on-demand-tjänster. Medan TV-programföretag investerar cirka 20% av sin omsättning i europeiskt innehåll representerar denna siffra mindre än 1% för leverantörer på begäran. Förslaget syftar därför till att uppmuntra nya investeringar i europeiska verk. Européer kommer att få tillgång till ett bredare utbud av europeiska verk i kataloger och denna åtgärd kommer att bidra till kulturell mångfald och fler möjligheter för skapare i Europa.

Dela den här artikeln:

Trend