Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Fotbollsklubbar och föreningar "blundar" för professionella spelares #doping

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nysläppta läckor om dopning inom fotbollen har återuppstått debatt om sportens fortsatta förnekande av problemet. Tidigare har vissa fotbollsspelare hävdat att att ta förbjudna ämnen inte är en risk värd att ta på grund av att även om sådana ämnen förbättrar prestandan påverkar de andra fysiska kapaciteter negativt. Men detta har bara tjänat till att underspela problemets omfattning, skriver Martin Banks. 

Kopplingarna mellan prestationshöjande droger och professionella spelare har därför blivit allt mer förvirrade. Jämna det vid en dimma som blivit ännu tätare. Förekomsten av dopning i fotboll har länge varit något av en "öppen hemlighet" för allmänheten och den dimman har börjat lätta, om än bara lite, efter publiceringen av nyckeldata av hackargruppen "Fancy Bears." Det läckte nyligen ut en enorm mängd information om de "biologiska analytiska fynden" som listats av World Anti-Doping Agency (WADA).

Detta inkluderar data om prover som innehåller ämnen på WADA:s "lista över förbjudna ämnen och metoder" som hade tillhandahållits av fotbollsspelare, några av dem stora stjärnor som spelar i stora europeiska ligor. Betänkandet är viktigt eftersom det försöker kasta välbehövligt ljus över saken. De läckta siffrorna visar att WADA upptäckte 149 dopingfall enbart under 2015, med positiva tester från spelare som inte bara kommer från Brasilien, England, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland utan också platser där fotboll inte är en förstarangssport som Thailand, Estland och Malta. Det slående är att WADA:s lista kategoriserade anonyma prover och följaktligen är namnen på idrottare som fastnat i bedrägeriet uteslutande kända av de nationella fotbollsförbunden.

WADA-dokumentet visar också att bland annat Fédération Internationale de Football Association (FIFA), Union of European Football Associations (UEFA) och sydamerikanska och asiatiska föreningar beställt testprocedurerna och att många av de inblandade idrottarna inte bara var proffs men togs "på bar gärning" direkt efter landskamper. Faktum är att WADA-fallet är bara det senaste i en lång rad av sådana skandaler genom åren, inklusive de som för närvarande har uppslukat Juventus, ett av de ledande lagen i Italien och Liverpools toppspelare Mamadou Sakho.

Dessa fall visar att fotbollsvärlden och dess föreningar fortfarande inte har erkänt omfattningen av dopingproblemet. Den "tystnadens konspiration" som uppslukar fotbollsklubbar och organisationer över hela världen har bara tjänat till att antingen "dölja" dopningsskandalen och spelarnas inte så ansvarsfulla beteende.

För att fullt ut förstå dopningsfrågan är det nödvändigt att ifrågasätta både orsakerna som driver spelare att ta förbjudna preparat och även vad de tar. Forskare och dopingexperter hävdar att i takt med att dagens fotboll blir mer och mer dynamisk behöver spelare betydande styrka och uthållighet för att snabbt återhämta sig från trötthet och skador. Därför, lyder argumentet, frestas de lätt att öka uthålligheten genom förbjudna mediciner. Fotbollsspelare idag är en del av en lukrativ verksamhet som lägger på frenetiska scheman. Engelska Premier League-stjärnor spelar till exempel för sin klubb i en nationell liga, två cuptävlingar och Champions League, plus sina nationella trupper. Deras motsvarigheter i andra europeiska proffsligor deltar också i 60 till 70 matcher per säsong, exklusive de krav som ställs av sponsring och reklamkampanjer.

Denna frenetiska livsstil, i kombination med den enorma tillgången på förbjudna läkemedel, gör dopning till ett alternativ och ett som är inom allas räckhåll. De "top-of-the-list"-ämnen som nämns i WADA-data inkluderar amfetamin, astmamediciner, antiöstrogener, cannabis, kokain, peptidhormoner och anabola steroider. Även om vissa av dessa substanser lagligen kan användas under Therapeutic Use Exemptions (TUE) utfärdade av nationella myndigheter, är majoriteten av läkemedlen som anges ovan traditionella favoriter inom doping. Stimulantia är kända för att öka en spelares aggressivitet om de tas omedelbart före en match medan steroider stärker musklerna och påskyndar återhämtningen. En ny utmaning för antidopningsmyndigheter kommer i form av de selektiva androgenreceptiva modulatorerna (SARM), liknande steroider men svårare att spåra.

Annons

Kunskapen om sådana mediciner är dock relativt sekundär jämfört med det obstruktiva svaret på problemet från fotbollsförbund världen över. Av de 3,000 2015 tester som genomfördes 78 hävdade FIFA att endast 0.24 fall, eller 149 %, var positiva. Men WADA upptäckte 33 positiva prover, vilket tyder på att spelare inte hade blivit avstängda enligt reglerna. National Federation of Mexican Football avfärdade de 2015 fall som spårades XNUMX genom att säga att spelare måste ha ätit kontaminerat kött och släppt ut dem. Det engelska fotbollsförbundet har under tiden något av en avslappnad policy mot frågan, och säger att kokain och hasch klassas som "sociala droger", vilket innebär att om spelare använder dem utanför matchdagarna kommer de sannolikt att förbli ostraffade.

Spanska ligan och landets nationella antidopningsförbund (NADA) klassificerades som "no-WADA-kompatibla" i mars 2016 eftersom de inte hade utfört testprocedurer på någon nivå av fotbollsnivå på nästan ett år. Det tyska fotbollsförbundet (Deutscher Fußball-Bund, DFB) leder dock vägen. Även om intensiva narkotikadetekteringstest har utförts av tyska NADA först sedan 2015, rapporterar DFB att inte ett enda dopingfall har upptäckts under de senaste åren.

Att fuska de tyska myndigheterna är ingen lätt uppgift, eftersom NADA-utredningarna är mycket strikta: spelare kan testas när som helst, var som helst och uppmanas att rapportera sina rörelser även på fritiden. Men även om tyska inspektörer försöker testa idrottarna ganska ofta och oväntat, har det föreslagits att spelare kan ha blivit varnade för kommande tester i förväg. Tyska DFB har ett rykte om att vara en av de få rättvisa aktörerna när det gäller efterlevnad, men tyska dopningsfall som lyfts fram av WADA tyder på att saker är långt ifrån perfekta i Tyskland som på andra håll.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend