Anslut dig till vårt nätverk!

Religion

Den ryska ortodoxa kyrkan har erkänt den makedonska oberoende kyrkan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Jugoslavien har inte längre existerat på mer än 20 år. Den sista "skilsmässan" ägde rum när Montenegro slutligen lämnade den så kallade statsunionen Serbien och Montenegro 2006. Hela världen och särskilt Europa minns mycket väl hur blodig och svår separationsprocessen var. Kriget i Bosnien och Kroatien, Srebrenica, Kosovo etc. Men för närvarande verkar det som att alla partier i den tidigare ”härliga unionen” kallad Titos Jugoslavien mer eller mindre har fått sin status quo och fortsätter att leva vidare och utvecklas på egen hand, skriver Moskva korrespondent Alex Ivanov.

Men den sista (förmodligen inte minst) kvarlevan av det tidigare enade utrymmet var den serbisk-ortodoxa kyrkan som förenar nästan alla ortodoxa samfund över hela det forna Jugoslavien. Makedonsk ortodox har alltid åtnjutit status som autonomi och har nu äntligen blivit självständig. Vissa politiker anser att den serbiska ortodoxa kyrkans styre motsäger deras oberoende och talar till och med om vissa politiska konsekvenser av en sådan situation. Ta till exempel det långa uppehållet i Montenegro där president Djukanovic utlöste ett krig mot den serbiska kyrkan och hävdade att den tjänar Belgrads intressen, medan Montenegro är en självständig stat.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har erkänt den makedonska ortodoxa kyrkan som en autocefal (oberoende) kyrka. Detta anges i resolutionen från den ryska ortodoxa kyrkans heliga synod, publicerad i dessa dagar på Moskva-patriarkatets webbplats.

"Att erkänna den makedonska ortodoxa kyrkan - ärkestiftet i Ohrid som en autocefal systerkyrka och att skriva in namnet på dess primat, hans saligprisning ärkebiskop Stefan av Ohrid och Makedonien, i de heliga diptykerna. För att uttrycka förhoppningen att den yngsta i familjen av autocefala ortodoxa kyrkor, den makedonska ortodoxa kyrkan - ärkestiftet i Ohrid kommer bestämt att bevara den heliga ortodoxa tron ​​i renhet och renhet och iaktta trohet mot den ortodoxa kanoniska traditionen", står det i synodresolutionen.

Som synoden betonade skedde lösningen av frågan om den ortodoxa kyrkans status i norra Makedonien mellan de serbiska och makedonska kyrkan "på kanoniska principer".

Tidigare erkände den serbiska ortodoxa kyrkans biskopsråd den makedonska ortodoxa kyrkans autocefala status - ärkestiftet Ohrid (MPC-OA). Den 19 maj höll de serbiska och makedonska ortodoxa kyrkorna den första gemensamma gudstjänsten på mer än ett halvt sekel i kyrkan St Sava i Belgrad. Som tidigare noterats i avdelningen för yttre kyrkliga relationer i Moskva-patriarkatet (DECR MP) varade kyrkodelningen i 55 år, sedan den icke-kanoniska proklamationen av den makedonska kyrkans autocefali 1967.

På 2000-talet slogs några av den makedonska kyrkans präster och troende samman med den serbisk-ortodoxa kyrkan och återbildade en autonom kyrka. Liksom den makedonska kyrkan, som förblev i schism vid den tiden, använde båda strukturerna samma historiska namn - "Ohrid ärkestiftet". Samtidigt erkände myndigheterna i norra Makedonien endast en ortodox gemenskap, som hade gått i schism, och vägrade att registrera det kanoniska Ohrid-ärkestiftet i den serbiska kyrkans jurisdiktion.

Det förväntas att i samband med erkännandet av den makedonska ortodoxa kyrkans autocefali också kommer frågor om samexistensen av två kyrkliga organisationer i norra Makedonien att avgöras.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend