Anslut dig till vårt nätverk!

Religion

Har muslimer och sikher ett imageproblem?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under de senaste åren verkar det ha skett en stor ökning av presentationen av våldsrelaterad information om religion och anhängare av religion via sociala medier och meddelandetjänster. Sociala medier har påskyndat den takt med vilken en viss händelse nästan omedelbart tar religiösa undertoner. Till exempel nyligen extrema demonstrationer i Storbritannien, Kanada och USA relaterade till Sikh Khalistan-rörelsen och attacker mot hinduiska tempel av muslimska folkmassor i Bangladaesh, talibaner som förbjuder utbildning för kvinnor har direkt framställts som rotade i religion av mediarapporter. På senare tid har mordet på Atiq Ahmed, laglös som blivit politiker när han satt i polisförvar i Indien, omedelbart kopplats till religions- och religionsbaserade ideologier. Därför är det viktigt att undersöka vad människor tycker om olika religioner. En undersökning genomfördes av Indian Institute of Management-Rohtaks forskargrupp över hela Indien, 4012 svarande i åldersgruppen 18 till 65 år med minst gymnasiebehörighet. Indien är världens största demokrati med flera stora och blomstrande minoriteter. Resultaten av undersökningen är förbryllande, skriver Prof Dheeraj Sharma, Indian Institute of Management-Rohtak.

Undersökningen frågade respondenten om hur de skulle känna om deras barn tog hem någon från ett religiöst samfund som han/hon inte tillhör. Det rapporterades att mer än 62 % av indier kände sig obekväma om deras barn tog med sig några från en annan religion till sitt hem. Detta antal varierade dock mellan religioner. För hinduiska respondenter kände 52% obekväma, för muslimer kände 64% obekväma, för sikher kände 32% obekväma, för kristna kände sig bara 28% obekväma, för buddhister kände 11% obekväma och för Jain kände 10% obekväma.

Därefter, för att upptäcka de bakomliggande orsakerna till obehag bland människor, frågade undersökningen vilka religioner som uppmuntrade respekt och omsorg för alla i samhället. Samt vilken religion som uppmuntrar till våld och vilken religion som uppmuntrar fred. Resultaten visade att 58 procent sa att de tror att muslimska sedvänjor och åsikter uppmuntrar till våld, 48 procent tyckte så om sikher. Som jämförelse uppfattade bara 3 procent våld i buddhistiska metoder och åsikter och 10 procent i hinduiska. Slutligen sa 2 procent att de tänker på Jain-praxis och åsikter som uppmuntrar till våld och bara 8 procent tänker på samma sak om kristna seder och åsikter.

Resultaten av vår studie överensstämmer med resultaten från 2009 års studie utförd av Angus Reid Strategies i Kanada som fann att mer än 66% av kanadensarna betraktar islam eller sikhism ogynnsamt. Samma undersökning fann också att 45 procent sa att de tror att islam uppmuntrar till våld och 26 procent anser att sikhismen uppmuntrar till våld. Jämförelsevis uppfattade bara 13 procent våld i hinduiska läror, 10 procent uppfattade våld i kristna läror och 4 procent i buddhism.

Det går inte att hindra media från att presentera bilder av brott, krig och terrorism som gör att mer än hälften av indierna uppfattar att islam och sikhism uppmuntrar till våld. Den senaste tidens händelser i Afghanistan har inte hjälpt bilden av muslimer i Indien, Bastille Day Truck Attack och attacker mot hinduiska tempel att lägga till den negativa bilden av muslimer. Dessutom flera fruktansvärda våldsdåd som att en sikhisk person skär av händerna på en polis, 26th Våldet i januari i Delhi som en del av protesten mot jordbrukslagstiftningen och våldsamma protester mot Indiens högkommission i London förstärker bara den negativa bilden av sikher. Bilderna på människor som använder svärd på gatorna hjälper inte den redan upplevda våldsamma bilden av sikher. Hela mediebevakningen relaterade till Amritpal (en påstådd Khalistani) i Punjab, de senaste bombdåden i Amritsar stad och mediafrenzy mot muslimska gangsters som blev politiker i Uttar Pradesh hjälper inte på något sätt positivt bilden av muslimer och sikher.

Bildandet av perception kan förklaras med meningsrörelseteori (MMT) som förklarar hur händelser relaterade till muslimer och sikher i en del av världen har en inverkan på den övergripande bilden av muslimer och sikher över hela världen. MMT hävdar att den sociokulturella betydelsen av föremål, händelser, människor och organisationer hämtas från den kulturellt konstituerade världen. Mer specifikt resulterar signifikanta händelser i bildandet av associationer som resulterar i bildandet av uppfattningar. Medan mindre händelser kan blekna bort men betydande händelser kan fortsätta att definiera och karikera identiteter. Med andra ord var Air Indias luftbombning från 1985 av sikhiska upprorsmän vändpunkten för åsikter och uppfattningar om sikher. Händelsen spred betydande negativitet om sikher i Kanada och världen.

Sikherna i Kanada blev så häpna över bombningen att sikher över hela Kanada under de närmaste åren gjorde ytterligare ansträngningar för att bevisligen ta avstånd från tyst eller uttryckligt stöd för någon våldsam aktivitet. På liknande sätt utvecklade händelserna den 9 september en global bild av muslimer som våldsamma och aggressiva. Dessutom framställs allt våld i länder med muslimsk majoritet som inbäddat i religion. Många hävdar att sådana händelser ignorerar sociala, politiska och ekonomiska sammanhang där dessa händelser inträffar, men dessa argument uppväger inte de dominerande berättelserna om religiös bild.

Annons

Därefter kan det vara viktigt att utreda om lagar bör mildras för att tillgodose religiösa sedvänjor och normer i en demokrati. Resultatet av undersökningen tyder på att 83 procent av de tillfrågade anser att det inte bör ske någon uppmjukning i lagar för att tillgodose religiösa sedvänjor och normer. Slutligen frågade vi om respondenterna hade en vän från religionen. Specifikt frågade vi "har du personligen några vänner som är anhängare av religion som anges nedan: hinduism, islam, kristendom, sikhism, jainism och buddhism. Indien är cirka 80 % hinduer, 14 % muslimer, 2 % sikher, 2 % kristna, mindre än en procent jainer och buddhister. Mer än 22 % av de tillfrågade hävdade att de har en muslimsk vän, mer än 12 % av de tillfrågade uppgav att de hade en sikhisk vän, 6 % uppgav att de hade en kristen vän, 3 % uppgav att de hade en Jain-vän och 1 procent uppgav att de hade en buddhist. vän. I likhet med Angus Reid Strategies undersökning, fann vi att att ha vänner som följer den religionen inte nödvändigtvis resulterar i en positiv syn på den religionen och religiösa aktiviteter. En enkel korrelation mellan de två är inte signifikant.

Därför kanske utvecklingen av vänskap och ökad kontakt inte nödvändigtvis förbättrar, ändrar eller vänder negativ bild som råder i dominerande berättelse men kan säkert hjälpa till att förbättra förståelsen och öka toleransen. Det bästa möjliga sättet att förändra negativ bild är att ha stora och betydande positiva händelser som ger en djupare och långvarig påverkan. Med andra ord, när Indien väljer en muslimsk president eller en sikhisk premiärminister förbättrar det verkligen den positiva bilden av hinduer ytterligare. I likhet med Storbritannien kan vissa muslimska länder överväga att utse en icke-muslim till statschef för att förbättra bilden av muslimer över hela världen. De kan då betraktas som toleranta och fördomsfria.

På liknande sätt, om Punjab väljer en hinduisk chefsminister och J&K väljer en hinduisk chefsminister när staten återställs kommer förmodligen att bidra till en positiv bild av sikher och muslimer. Vidare måste betydande sikhiska och muslimska personligheter öppet fördöma våldshandlingar och våldsverkare. Dessa kan lova gott för att lyfta bilden av sikher och muslimer. Efter 1947, när ett separat land för muslimer skapades, kunde det återstående (Indien) med enkel logik ha varit en hinduisk nation. Därför sa en vis man en gång att Indien är sekulärt eftersom indier är sekulära. Den föreställningen behöver också vårdas genom viktiga händelser.

*De åsikter som uttrycks är personliga och forskningshjälp tillhandahålls av Lubna och Ms Eram, båda doktorander vid Indian Institute of Management-Rohtak.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend