Anslut dig till vårt nätverk!

Sporter

Har Europatouren tappat vägen?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nyhetsanalys: När Collin Morikawa blev den första amerikanska att vinna Race to Dubai som årets främsta "europeiska" golfare vid DP World Tour Championship, det representerade den sista indigniteten för den en gång så stolta, tidigare självbetitlade Europatouren, skriver Louis Auge.

Inför krympande turneringsväskor och en exodus av deras bästa spelare till USA, den en gång ärevördiga Euro Tour har på fyra månader gått in i en tidigare otänkbar partnerskap med sina främsta rivaler på PGA Tour, anslöt sig till deras nya PGA Tour-partner och hotade att förbjuda spelare för att tävla på rivaliserande turer, sålde av sin namnrättigheter till ett Dubai-baserat logistikföretag, och kröntes till en säsongslång europamästare som inte bara spelar på heltid i USA, utan bara tävlade i två evenemang på europeisk mark hela säsongen.

Det verkar som att Europatouren – eller DP World Tour – inte bara har förlorat sitt namn utan också sin identitet.

Inte mindre än New York Times nyligen frågade "Vad betyder det om en golfspelare från USA vinner EM?" Jag tror att den mer lämpliga frågan är, hur har den europeiska golfens fanbärare – kretsen som producerade legender som Seve och Monty och Faldo och som byggde en turné som dominerade amerikanerna i Ryder Cup i över trettio år – fallit så långt så här långt. snabb?

I sina kommentarer till Times framstår Euro Tours vd Keith Pelley, som nu ser ut att bära vatten till PGA-touren, lika förvirrad som någon annan. "Våra turer var vertikalt integrerade," sa Pelley. "Nu är de horisontellt integrerade, och det är en betydande skillnad. Vad betyder det i längden? Det är frågan om 1 miljon dollar. Jag kan inte med eftertryck ge dig ett svar.” Det är svårt att föreställa sig att den här sortens förvirrade svar inger någon form av förtroende för ledarskap bland europeiska professionella golfare.

Medan den påstådda strategiska alliansen var tänkt att skapa större plånböcker och fler spelmöjligheter för Euro-proffs, vad säger den nuvarande strukturen till en europeisk spelare som Sveriges Alexander Björk, som var lojal mot sin hemmaturné och spelade i 23 European Tour-evenemang över hela Europa. kontinenten och Mellanöstern 2021, bara för att se en amerikansk och heltidsanställd PGA Tour-medlem som Morikawa samla in bonusen på $3 miljoner Race to Dubai på första plats efter att ha spelat i bara två evenemang i Skottland och två i Dubai? Om det inte är ett slag i ansiktet till europeiska spelare, det är svårt att föreställa sig vad som skulle vara.

För att vara tydlig är detta inte alls en kritik mot Morikawa. Han är helt klart en av de stigande stjärnorna i den globala golfen och spelade i de turneringar han fick vara med på. Det skadade verkligen inte hans fall att han vann två av de fyra European Tour-evenemang han spelade i, inklusive Open Championship. Men på samma sätt tjänades många av hans Euro-rankingpoäng när han spelade i PGA Tour-evenemang i USA. Med tanke på det är det svårt att inte komma till slutsatsen att PGA Tour har gått bort från detta skeva "partnerskap" med en ägarandel på 15 procent i Europatouren samtidigt som de säkrar en väg för sina spelare att ha en bättre chans till DP World Tour-bonus utbetalningar.

Annons

Det kanske mest oroande med den aldrig tidigare skådade alliansen mellan den amerikanska och europeiska kretsen är hur den ytterligare konsoliderar förvaltningen av spelet under paraplyet av PGA-touren, vars mål är att göra USA till epicentrum för global golf och avgörande av var och när de bästa spelarna tävlar runt om i världen, effektivt utestänger styrande organ och fans på platser som Australien och Asien från att ha något att säga till om alls.

Tyvärr har den tidigare Euro Touren varit alltför villiga att göra budet från sina rikare tidigare rivaler i USA. Till exempel, tidigare i år, hotade PGA Tour att förbjuda spelare för livet om de tävlade på en rivaliserande tour eller spelade i en icke-PGA Tour sanktionerad tävling. Inte överraskande tog Europatouren en liknande position nyligen läckt memo till spelare, upplösa Europas mer än tjugoåriga partnerskap med Asian Tour, eliminera samsanktionerade evenemang och i huvudsak hindra europeiska spelare från att spela Asian Tour-evenemang, och vice versa. Flytten sågs som en direkt reaktion på investeringen på 200 miljoner dollar från Aussie Greg Normans LIV Golf-initiativ i Asian Tour.

Dessa ställningstaganden, som uppenbarligen är försök från PGA Tour och DP World Tour att skydda sina egna egenintressen framför de av spelarna de representerar, kommer att testas under de kommande månaderna nu när två dussin av de bästa spelarna från båda sidor av Atlanten har engagerad att spela i februaris Saudi International, ett före detta European Tour-evenemang som nu är ett flaggskeppsevenemang på Asian Tour. Pelley och PGA Tour-kommissionären Jay Monahan har en månad på sig att bestämma om de kommer att tillåta spelare som Dustin Johnson, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau, Sergio Garcia och två dussin andra globala stjärnor att tävla i Riyadh, eller om de kommer att böta eller till och med förbjuda dem .

För en krets som hävdar att dess riktlinjer är "innovativa, inkluderande och globala", är det svårt att se hur hotfullt att bötfälla och förbjuda spelare samtidigt som man överger världens utan tvekan snabbast växande golfmarknad och största reservoar av nya talanger i Asien uppnår något av dessa mål. Dessutom finns det också frågor om den rättsliga grunden för hot om avstängningar och för potentiellt nekande av spelavskrivningar från både PGA och Europatourerna.

Juridiska experter har öppet ifråga om någon Tour har den lagliga grunden att förbjuda spelare eftersom golfare är oberoende entreprenörer som har rätt att bedriva sin verksamhet varhelst de finner lämpligt. Spelarförbud kan inte bara strida mot USA:s antitrust- och arbetarrättslagar, utan det kan också få amerikanska lagstiftare att titta närmare på PGA Tours skattebefriade status med tanke på dess ideella uppdrag att "främja professionell golf." Med andra ord, det är svårt att hävda att du främjar dina spelares bästa samtidigt som du förbjuder samma spelare för att se till deras bästa.

Praktiskt taget all bevakning av Morikawas seger i Dubai har fokuserat på att fira att han var den första amerikanen att erövra Europa. Men i verkligheten är hans vinst ett sorgligt sista kapitel av Europatouren och ytterligare bevis på att Euro Tour är helt delaktiga i PGA Tours uppdrag att dominera global golf, främja amerikanska spelare runt om i världen och hota att bannlysa alla som står i deras sätt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend