Anslut dig till vårt nätverk!

Nobels fredspris

Nobels fredspris som ett publicitetstrick

DELA MED SIG:

publicerade

on

Varje år belönar Nobels fredspris genuina ansträngningar för att bygga upp välbehövlig fred över hela världen. Tyvärr fungerar det också som en möjlighet till självreklam av människor som inte har någon riktig chans att vinna. Och i år är inte annorlunda. Deadlines för nominering stängde i januari med 196 personer och 89 organisationer har nominerats. Det kan tyckas vara ett stort antal men det är faktiskt 18.5 procent mindre än förra året.

Pressrapporter har redan avslöjat över 50 namn, inklusive sådana mycket splittrande figurer som USA:s förre president Donald Trump, Wiki-leaks grundare Julian Assange och Space-X grundare Elon Musk. Ingen av dessa ses som riktiga utmanare och främjas till stor del av sina egna supportrar.

Men det mest oförklarliga är nomineringen av Ruben Vardanyan. Ruben vem?, kanske du frågar dig. Ruben Vardanyan är en rysk oligark Armenisk politiker vars kontor hävdar har nominerats av flera politiska och offentliga personer, inklusive en Nobels fredspristagare tydligen.

Hur exakt förtjänar Vardanyan Nobels fredspris?

Alfred Nobel föreskrev i sitt testamente att fredspriset skulle delas ut till den person "som ska ha gjort det mest eller det bästa arbetet för broderskap mellan nationer, för avskaffande eller minskning av stående arméer och för att hålla och främja fredskongresser ”.

Tilldelas sedan 1901 Nobels fredspris erkänner många olika slags fredsarbete och begrepp om fred. Ingen av Vardanyans aktiviteter verkar dock stämma överens. 

Annons

Han är en tidigare verkställande direktör och aktieägare i den ryska investeringsbanken Troika Dialog (köpt av Sberbank 2011) och har enligt Forbes 2021 tillgångar på över 1 miljard dollar.

I september 2022, Vardanyan avsagt sig sitt ryska medborgarskap och flyttade till regionen Karabach, som är internationellt erkänd som en del av Azerbajdzjan, men som vid den tiden fortfarande var under armenisk ockupation sedan 1990-talet. Tanken var att ge politiskt och ekonomiskt stöd till den illegala separatistregimen som hade skapats och hållits vid liv av Armenien sedan tidigt 90-tal i Azerbajdzjans internationellt erkända territorium, vilket undergräver den pågående fredsprocessen mellan Baku och Jerevan.

Inom två månader, den 4 november 2022, hade Vardanyan, något otroligt, stigit till vad den lokala armeniska myndigheten ('Artsakh') i Karabach kallade 'statsminister'. 'Artsakh' var namnet på den självutnämnda lokala myndigheten men erkändes aldrig av något land i världen, inte ens av Armenien.

Så Vardanyan drev i praktiken denna skuggregering av rump Karabach (eller 'Artsakh' som armenierna kallade det), efter att Azerbajdzjan hade återtagit mycket av sitt territorium under det andra Karabachkriget 2020.

Vardanyan till och med provocerande berättade för azerbajdzjanska tjänstemän att Karabach var "hans zon". 

Men Vardanyan gjorde tydligen inget bra jobb, för inom tre månader, i februari 2023, hade han varit sparkenfrån den positionen.

Hans tid som "utrikesminister" ägnades enligt uppgift till att uppmuntra en allt hårdare anti-Azerbajdzjansk hållning från högljudda armenier i Karabach. Hans kritiker sa att han till och med kunde vara en pro-Moskva stuga skickas för att väcka oenighet och att hans tid i Karabach hjälpte till att undergräva redan fyllda försök att organisera en fredlig uppgörelse av samexistens i Karabach. Knappast vad man kan förvänta sig av en Nobels fredspristagare wannabe.

Vardanyan står anklagad för att ha tvättat pengar genom sitt nätverk av offshore-företag och överföra pengar till Putins medarbetare, vilket gav honom smeknamnet "Putins plånbok". Han stödde också Rysslands invasion av Ukraina som – med hjälp av hans företag till den ryska krigsansträngningen – fick honom på sanktionslistan av den ukrainska regeringen. Biden-administrationen övervägde också att sätta Vardayan under sanktioner 2022. Men det året avsade han sig sitt ryska medborgarskap – ett drag som allmänt setts som en åtgärd för att undvika västerländska sanktioner – och flyttade som armenisk medborgare till ockuperade Karabach.

Följaktligen stämplade Azerbajdzjan Vardanyan som en agent för Moskva, och såg honom som en man som krävde oberoende för Karabach med ögonen på dess rika mineraltillgångar. Under en panel vid säkerhetskonferensen i München i början av 2023, Azerbajdzjans president Ilham Aliyev noterade att hans land inte skulle prata med Vardanyan, som han sa hade "exporterats" från Ryssland. 

Vardanyan och hans armenier blev så småningom omkörda av händelser några månader senare när Azerbajdzjan inledde en blixtmilitär aktion i september 2023 och återställde hela sitt återstående territorium i Karabach, inklusive huvudstaden Khankendi.

Vardanyan själv var arresterades den 27 september 2023 av azerbajdzjanska gränsvakter och väntar på rättegång för "finansiering av terrorism” bland andra brott.

Som med många nya kandidater till Nobels fredspris, bör nomineringen av Ruben Vardanyan ses som en PR-övning.

Genom att nominera Vardanyan till Nobelpriset, hur fantastiskt det än kan verka, hoppas hans anhängare kunna övertala världens media att lyfta fram hans fängelse. Att måla upp Vardanyan som en fredsälskande fånge kan tyckas stå i strid med hans egna handlingar när han var i tjänst.

I själva verket är det ironiskt att med Vardanyan och hans kolleger 'Artsakh' tjänstemän inte längre vid makten i Karabach, Armenien och Azerbajdzjan närmar sig fred än någonsin tidigare.

Jerevan och Baku har kommit överens om att överföra kontrollen över fyra gränsbyar tillbaka till Azerbajdzjan och resa de första kantmarkörerna mellan de två länderna som en del av processen för avgränsning och gränsdragning av vad som en dag skulle bli en armenisk-azerbajdzjansk statsgräns. Och i december 2023 slöt Armenien och Azerbajdzjan ett avtal om ömsesidigt diplomatiskt stöd som till slut stödde Azerbajdzjans budatt vara värd för årets COP29 i Baku.

Att kapa nomineringsprocessen för Nobels fredspris för att främja sin mediekampanj borde kallas för vad det är: ett reklamtrick. Faktumet att Vardanyans eget kontor tillkännagav hans nominering till media borde ha tjänat som en varning.

Smakämnen Nobelkommittén skulle kunna överväga att införa en högre gräns för nomineringar i framtiden för att avskräcka andra från att missbruka denna internationellt erkända utmärkelse för sin egen agenda och därmed misskreditera den.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend