Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

John Kerry besöker Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Bryssel korrespondent

POLJOHNKERRY

Den höga representanten Catherine Ashton träffar USA:s utrikesminister John Kerry som kommer att vara värd för ett möte i Natos högkvarter med de högsta afghanska och pakistanska ledarna i ett försök att främja samarbete kring försoningsprocessen med talibanerna och ett antal andra internationella frågor som Fredsprocessen i Mellanöstern, Irans kärnkraftsprogram och Nordkorea. Ett uttalande från HR Ashton väntas strax efter mötet.

Tvärtemot Asthtons gottfinnande är sekreterare Kerry vältalig om sina ambitiösa planer. "Detta är övergångens år", sa Kerry till en samling amerikanska diplomater här, med hänvisning till Natos planer på att gradvis överlåta ansvaret för säkerheten i slutet av 2014. "Detta är det kritiska året i Afghanistan." Han tillade, "Vi kommer att ha en trilateral och försöka prata om hur vi kan främja denna process på det enklaste, mest samarbetsvilliga, mest övertygande sättet så att vi avslutar med att både Pakistans och Afghanistans intressen tillgodoses – men viktigast av allt med ett stabilt och fredligt Afghanistan.

”Mötet kommer att hållas dagen efter att Natos utrikesministrar samlats för att bland annat diskutera alliansens roll i Afghanistan efter 2014. President Hamid Karzai och försvarsminister Bismillah Khan Mohammadi kommer att representera den afghanska sidan. Pakistan kommer att representeras av general Ashfaq Parvez Kayani, arméchefen, och Jalil Abbas Jilani, Pakistans utrikesminister. Karzai har klagat på att Pakistan inte hjälper till att föra in talibanerna i den politiska försoningsprocessen, en anklagelse som Pakistan förnekar.

Det spända förhållandet mellan Karzai och general Kayani har setts som ett hinder i ansträngningarna att säkerställa afghansk stabilitet inför nationella val nästa år. Pakistans samarbete är också kritiskt eftersom USA försöker förhandla fram ett avtal med den afghanska regeringen som skulle tillåta vissa amerikanska styrkor att operera i landet efter 2014.

Sekreterare Kerrys andra möte med EU:s höga tjänstemans president Barroso är planerat på eftermiddagen, med fokus på handelsförbindelserna mellan EU och USA.

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend