Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Europaparlamentets plenarinriktning: asyl, biståndssystem, hälsohot och Turkiet

DELA MED SIG:

publicerade

on

EP

Den här veckans dagordning för Europaparlamentets plenarförsamling innehåller:

Sista steget mot ett gemensamt europeiskt asylsystem

Ledamöterna får sitt sista ord om det gemensamma europeiska asylsystemets arkitektur i en omröstning onsdagen den 12 juni. Detta system kommer att fastställa gemensamma förfaranden och tidsfrister för handläggning av ansökningar, skapa en grundläggande uppsättning rättigheter för asylsökande som anländer till EU och stoppa överföringar av asylsökande till medlemsstater som inte klarar sig. Cirka 330,000 2012 asylsökande registrerades i EU-länder XNUMX.

Schengenreformen: rösta om gryningsräder för att stoppa illegala gränskontroller

Inspektörer av Schengenefterlevnaden skulle få befogenhet att göra oanmälda besök för att förhindra olagliga gränskontroller av nationella myndigheter vid de inre gränserna, som en del av ett reformpaket som ska röstas om onsdagen den 12 juni. Fri rörlighet är det mest positiva resultatet av 50 år av EU-integration, sa 62 % av de tillfrågade i en färsk Eurobarometer-undersökning.

EP ska utforma nästa stödsystem för Europas sämst ställda

Annons

Parlamentet kommer att rösta onsdagen den 12 juni om budgeten och reglerna för deltagande för fonden för europeiskt bistånd till de sämst ställda. Ledamöterna i utskotten för sociala frågor, budget och jordbruk röstade alla för att behålla fonden på dess nuvarande nivå på 3.5 miljarder euro, för att betala för mat och kläder för att tillgodose de grundläggande behoven hos Europas fattigaste människor 2014-2020.

Olje-, gas- och mineralföretag kan tvingas avslöja betalningar till regeringar

Stora olje-, gas-, mineral- och avverkningsföretag kan tvingas avslöja fullständiga detaljer om sina globala betalningar till regeringar för varje utvinningsprojekt om parlamentet godkänner ett lagförslag, som redan informellt överenskommits med rådet, i en omröstning onsdagen den 12 juni.

Rösta om att använda flygpassagerares personuppgifter för att motverka terrorism

Ett förslag från kommissionen om att tillåta användning av EU-flygpassagerares personuppgifter såsom adresser eller kreditkortsuppgifter för att utreda allvarliga brott och terroristbrott kommer att gå till omröstning i plenum onsdagen den 12 juni. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter förkastade den föreslagna texten med 30 röster mot 25.

Nya regler för barnmat, specialkost och lågkalorimat

Regler om märkning och innehåll av babymjölk och mat för speciella medicinska ändamål kommer att definieras bättre för att skydda konsumenterna och tydligare skilja mellan livsmedel för normal konsumtion och livsmedel för specifika grupper, säger ett lagförslag som ska röstas om tisdagen den 11 juni . Utkastet, som godkänts av parlamentets och rådets förhandlare, täcker också en del lågkaloridieter.

Fördelning av MEP-platser efter medlemsland efter valet 2014

Fördelningen av ledamöternas platser mellan EU-länderna för 2014-2019 kommer att gå till slutomröstning onsdagen den 12 juni. Enligt planer som lades fram av parlamentsledamöterna i mars och sedan dess stöds av rådet, skulle 12 EU-länder vardera förlora en plats efter valet till Europaparlamentet 2014. De är Österrike, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Irland, Lettland, Litauen, Portugal och Rumänien.

Debatt före toppmötet: landsspecifika reformrekommendationer och unga arbetslösa

Inför EU-toppmötet den 27–28 juni i Bryssel kommer parlamentsledamöterna onsdagen den 12 juni att debattera kommissionens rekommendationer för landsspecifika budget- och strukturreformer med dess ordförande José Manuel Barroso och det irländska ordförandeskapet i rådet. Vid middagstid kommer CET-ledamöterna att rösta om en resolution om ungdomsarbetslöshet och en annan som sannolikt kommer att uppmana stats- och regeringschefer vid toppmötet att öka investeringarna för att stimulera tillväxt och skapa fler jobb.

Sloveniens president Borut Pahor talar i parlamentet

Sloveniens president Borut Pahor kommer att hålla ett formellt tal till Europaparlamentet tisdagen den 11 juni kl. Han kommer sannolikt att fokusera på den nuvarande situationen i Slovenien och grannlandet Kroatiens anslutning som EU:s 28:e medlemsland den 1 juli.

Den portugisiske presidenten Aníbal Cavaco Silva talar i parlamentet

Den portugisiske presidenten Aníbal Cavaco Silva kommer att hålla ett formellt tal till Europaparlamentet onsdagen den 12 juni kl. Han kommer sannolikt att fokusera på Portugals erfarenhet av dess räddningsaktionsprogram och dess förbindelser med EU.

Rösta om den nya kroatiska kommissionären för konsumentskydd

Parlamentet röstar onsdagen den 12 juni om nomineringen av den kroatiske politikern Neven Mimica som nominerad kommissionsledamot för konsumentpolitik, efter en utfrågning som hölls den 4 juni av konsumentskydds- och folkhälsokommittéerna.

Ledamöterna för att debattera oroligheter i Turkiet

Det våldsamma tillslaget mot regeringsfientliga protester i Turkiet och begränsningar av grundläggande rättigheter och friheter, inklusive yttrandefrihet och mediefrihet, kommer att stå i rampljuset under debatten mellan Europaparlamentariker och EU:s utrikeschef Catherine Ashton onsdagen den 12 juni. Oroligheterna har spridit sig efter att polisen använt våld som svar på en protest som syftar till att rädda Istanbuls Gezi-park.

Andra problem

Rösta om planer på att intensifiera kampen mot organiserad brottslighet

Ledamöterna uppmanar rådet och kommissionen att gå vidare med reformen av finanssektorn

Förbättra arbetarnas skydd mot elektromagnetiska fält

Omröstningar om att mildra EU:s regler för torskkvoter och svartlista icke-EU-båtar

Revisionsrätten: Parlamentet ska rösta om rumänska och kroatiska kandidater

Mali: hur kan EU hjälpa till med återuppbyggnad och demokratisering?

EEAS två år senare: Ledamöterna uppmanar till starkare synergieffekter och politiskt ledarskap

Afghanistan: Ledamöterna diskuterar framtida EU-engagemang

Försvara mänskliga rättigheter i AVS-länder och pressfrihet runt om i världen

Resolutioner om mänskliga rättigheter och demokrati

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend