Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Berättelse för ett nytt Europa?

DELA MED SIG:

publicerade

on

BarrosoDen 11 juli efterlyste Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso en "ny berättelse för ett nytt Europa". Jag kan minnas när jag för första gången hörde en strategiperson släppa ordet "narrativ" i sin presentation – det var när de argumenterade för att en mycket dyr studie skulle genomföras och ett namnbyte för deras institution. Ingen av dessa saker var dålig i sig, men den förändrade berättelsen resulterade inte i en bättre organisation, det resulterade i att många människor som inte använde ordet "narrativ" blev åsidosatta och ett gäng människor med liten direkt erfarenhet av vad de gjorde och tog över. Detta hade ett förutsägbart resultat, mycket varm luft och mycket lite av den konkreta sorten, som åstadkoms. Så ursäkta mig om jag inte känner mig hoppfull när folk börjar prata om nya berättelser.

Men vi behöver inte bara en ny berättelse – om det inte var tillräckligt irriterande vill vi faktiskt ha en 'Version 2.0'. Låt mig översätta, för alla som inte känner till den nya jargongen. "Version 2.0", i den gamla jargongen, skulle ha varit en ny "vision", som kan ha inneburit lite "tänk utanför boxen". Egentligen är jag förvånad över att den här berättelsen inte kommer att vara en "Version 3.0" – den senaste texten. Jag deltog nyligen i ett utbildningsevent för lobbyister som hade "Version 3.0" taggat på sig – eftersom jag var ganska okunnig om vad "3.0" var, såg jag fram emot att bli upplyst. Jag är ledsen att säga att jag inte är desto klokare; det handlade lite om att använda sociala medier och internet och det var i stort sett det, åh ja, och hur vi alla borde använda den nu allestädes närvarande infografiken (uppenbarligen hjälper detta att hantera "infobesity"). Inget om effektiv användning av crowdsourcing, eller att hantera den perversa "felinformation" som sökmotoralgoritmer kan provocera fram, eller hur man hanterar information över utbud, annat än att bara använda välgrundat personligt omdöme. Kort sagt, inget som tillförde mycket till min nuvarande förståelse. Det som var särskilt deprimerande var att varje ny jargong hälsades hänfört – jag kunde se vissa individer med glädje notera det nya ordet och tänka på hur de kunde berätta för kunderna att de var människorna som skulle hantera problemet med europeisk "infobesity".

Ursäkta jargongen, men den "nya berättelsen" verkar vara ett mycket utarbetat sätt att undvika "elefanten i rummet". Europa skiljer sig från det som grundades för mer än 60 år sedan. När vi förbereder oss för att fira hundraårsminnet av början av första världskriget, kommer det att vara en skarp påminnelse om var vi har kommit ifrån, och vi bör aldrig glömma detta. Det Europa som vi känner idag har varit ett av de mest framgångsrika politiska projekten NÅGONSIN. Det är en enorm prestation, bristfällig, långsam, ibland irriterande, men ändå en stor framgång. Jag hoppas att fler ansträngningar kommer att göras för att förbättra den inre marknaden, för att göra Europa till en bättre plats att leva och arbeta på och för att se till att Europa spelar en positiv roll globalt. Ändå har dynamiken i Europa förändrats och det är viktigt att erkänna detta – Tysklands återförening, anslutningen av de tidigare kommuniststaterna i Östeuropa och det halvdana införandet av en gemensam valuta har förändrat vår kontinent.

President Barroso efterlyser inget mindre än en "allomfattande berättelse [för att] ta hänsyn till den europeiska kontinentens föränderliga verklighet och framhäva att EU inte bara handlar om ekonomi och tillväxt, utan också om kulturell enhet och gemensamma värderingar i en globaliserad värld”. Detta visionära Europa skiljer sig något från dagens, det som är fixerat med inflationstakt, budgetunderskott, enbart försvar av nationellt intresse (vanligtvis underbyggt av nationella hyressökande eliter) och upprätthållandet av omfattande svårigheter. Den nuvarande politiken hotar att förstöra det politiska projektet. Vi har redan en uppsjö av strategier, särskilt Europa 2020 och dess underuppsättning av strategier – vissa slutar inte vid 2020, andra har redan gått in i 2030. Men detta räcker inte för Barrosos arv. Jag skulle vilja be president Barroso att notera orden från den kanadensiska och senare amerikanska ekonomen, tjänstemannen och diplomaten JK Galbraith: "Alla de stora ledarna har haft en egenskap gemensamt: det var viljan att otvetydigt konfrontera deras folks stora oro. i sin tid. Detta, och inte mycket annat, är kärnan i ledarskap.”. En "Version 2.0, ny berättelse" är helt enkelt fifflande, medan Romfördraget brinner.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend