Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

ROC häver sanktionerna mot Filippinerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

cVLPFRFDen 8 augusti meddelade Folkrepubliken Kinas (ROC) regering att den hade hävt sina sanktioner mot Filippinerna med omedelbar verkan, efter den filippinska regeringens konstruktiva svar på skottlossningen som involverade

Samarbete och vänskapliga relationer mellan de två länderna håller på att återställas, sa utrikesminister David YL Lin vid en presskonferens i Taipei. Sanktionerna inkluderade en frysning av filippinska arbetsansökningar, en röd resevarning som avskräckte ROC-medborgare från att resa till Filippinerna för turism eller affärer, och avstängning av bilaterala utbyten och viseringsbefrielse.

Tillkännagivandet kom efter att Amadeo R. Perez Jr., ordförande för Manila ekonomi- och kulturbyrå, och Antonio I. Basilio, filippinsk representant i Taiwan, träffat Lin för att förklara sin regerings officiella skriftliga svar på händelsen.

Perez hade tidigare under dagen rest till ön Xiaoliuqiu, utanför Taiwans sydvästra kust, för att lämna en formell ursäkt på uppdrag av Filippinernas president Benigno S. Aquino III och folket i Filippinerna till fiskaren Hong Shi-chengs familj. Hong dödades den 9 maj när Guang Da Xing nr 28 avfyrades av ett filippinskt regeringspatrullfartyg när han opererade i vatten inom de två ländernas överlappande exklusiva ekonomiska zoner.

ROC införde sanktionerna efter sina krav den 11 maj att den filippinska regeringen ber om en formell ursäkt, ger kompensation, omedelbart utreder incidenten och straffar de ansvariga och inleder fiskesamarbete vid tidigast möjliga tidpunkt.

Den filippinska regeringen har nu svarat positivt på de fyra kraven, sa Lin och noterade att Perez var auktoriserad av president Aquino att framföra ursäkten. En överenskommelse om ersättning har också nåtts mellan advokater för offrets familj och för MECO, tillade han.

Den 7 augusti släppte de två sidorna separata utredningsrapporter. Rapporten från Philippine National Bureau of Investigation rekommenderade att åtta filippinska kustbevakningspersonal skulle åtalas för mord och fyra för att hindra rättvisa. Dessa rekommendationer överensstämmer i stort sett med rekommendationerna från Taiwan-utredningen, sa Lin, och det filippinska justitiedepartementet har lovat att inleda rättsliga förfaranden så snart som möjligt.

Annons

När det gäller fiskesamarbetet gav ett förberedande möte den 14 juni några konkreta resultat, särskilt när det gäller att stärka sjölagsbekämpningen utan våld, för att förhindra att liknande incidenter upprepas, noterade Lin. De två sidorna enades också om att fortsätta förhandlingarna om fiskefrågor.

Lin sa att ROC nu uppmanar Filippinerna att omedelbart åtala den ansvariga PCG-personalen, hålla nästa omgång av fiskesamtal så snart som möjligt, fortsätta att förbättra mekanismer som främjar sjölagsbekämpning utan våld och vidta konkreta åtgärder för att reparera bilaterala förbindelser, särskilt när det gäller handel och ekonomi, med sikte på ett eventuellt ekonomiskt samarbete.

ROC kommer att fortsätta rutinmässiga patruller av sin ekonomiska zon i söder för att säkerställa fiskerättigheterna och säkerheten för sina fiskare, påpekade Lin.

Baserat på den traditionella vänskapen mellan Taiwan och Filippinerna hoppas ROC på en snabb normalisering av relationerna, särskilt inom handel och ekonomi, vetenskap och teknik och kultur, tillade han

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend