Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Israels Iron Dome fångar och skjuter ner Grad raket inriktning Eilat

DELA MED SIG:

publicerade

on

Iron-Dome-försvarssystemetIron Dome-försvarssystemet avlyste och sköt ner en Grad-raket riktad mot den israeliska staden Eilat i södra delen av tisdagen den 13 augusti.

Enligt en militärtjänsteman avfyrades raketen från närliggande gräns till Egyptens Sinaihalvön som en del av en salva av raketer som avfyrades mot Eilat, en semesterort full av turister.

"Vi hörde en siren och direkt efteråt såg vi avlyssningen i himlen. Explosionen såg ut som bloss som avfyrades, och vi förstod direkt att det var en järnkupolavlyssning, säger en stadsbor.

"Det är inte första gången som en raket har avfyrats mot Eilat, men det är första gången Iron Dome har fångat upp en," sa Dani Arditi, en före detta nationell säkerhetsrådgivare, till Army Radio.

Iron Dome, även känd som "Iron Cap", är ett mobilt luftförsvarssystem för alla väder som utvecklats av Rafael Advanced Defence Systems. Det är ett missilsystem utformat för att fånga upp och förstöra kortdistansraketer och artillerigranater som avfyras från avstånd på 4 till 70 kilometer bort och vars bana skulle ta dem till ett befolkat område.

En salafistisk palestinsk terrororganisation tog på sig ansvaret för tisdagens attack. Gruppen hävdade att raketattacken var en vedergällning för ett drönaranfall i helgen, tillskrivet Israel av utländska medier, som dödade fyra palestinska terrorister när de förberedde sig för att skjuta upp en raket in i Israel.

Den salafiska gruppen — The Mojahideen Shura Council Environs of Jerusalem — som verkar på Sinai och Gazaremsan, utfärdade ett uttalande på sociala medier och i egyptisk press: "Vi bombade Umm al-Rashrash (det arabiska namnet för Eilat) med en Grad-raket var ett snabbt svar på det brott som judar nyligen begick, där fyra jihadister dödades av drönare i Sinai.”

Annons

Organisationen fortsatte med att utfärda hot och sa att "Mojahideen har ingjutit rädsla och vördnad i hjärtan på de kriminella judarna som tvingades skynda in i skyddsrum mitt i natten. Några av dem blev rädda och meddelade att tre raketer hade avfyrats, och några av dem avlyssnades.”

"Vi vill betona att Eilat och andra judiska städer aldrig kommer att njuta av säkerhet, turism eller en blomstrande ekonomi. Judarna kommer att betala för de jihadister som dog i Sinai. Sinai kommer att stå starkt mot israelisk aggression”, heter det i uttalandet.

Al-Qaida anklagade Israel för att genomföra fredagens missilangrepp i Sinai men Israel avfärdade anklagelsen. Egyptens väpnade styrkor sa att en av dess helikoptrar avfyrade missilen mot al-Qaida-terrorister.

Israel stängde i två timmar Eilats flygplats i torsdags med hänvisning till säkerhetshot från Sinai.

Sinai demilitariserades till stor del som en del av det israelisk-egyptiska fredsavtalet från 1979. Men Israel har tillåtit Egypten att skicka trupper till området för att bekämpa de islamistiska terrorgrupperna och vapensmuggling av palestinier till Gaza.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend